Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Zarobljeni Britanci i Marokanac osuđeni na smrt na proruskom sudu u Donjecku

A still image shows Britons Aiden Aslin, Shaun Pinner and Moroccan Brahim Saadoun in a courtroom cage at a location given as Donetsk
Foto: SUPREME COURT OF DONETSK PEOPLE'
1/3
09.06.2022.
u 16:39

Aslin i Pinner zarobljeni su u travnju dok su se borili na ukrajinskoj strani nakon čega su prikazani na ruskoj televiziji. Rusija je tražila razmjenu njih za suradnika Vladimira Putina kojeg su ukrajinske vlasti pritvorile.

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac, koji su zarobljeni od strane ruske vojske dok su se borili za Ukrajinu, osuđeni su na smrtnu kaznu, javlja ruska agencija RIA.

Sud koji je donio presudu nalazi se u takozvanoj Narodnoj Republici Donjeck te nije međunarodno priznat.

Aiden Aslin (28) iz Nottinghamshirea, Shaun Pinner (48) iz Bedfordshirea i treći čovjek, marokanski državljanin Saaudun Brahim, pojavili su se na sudu u Donjecku, istočnoj ukrajinskoj pokrajini koju drže proruski pobunjenici.

Optuženi su za plaćeništvo i terorizam premda su svi bili zavedeni u ukrajinski protokol kao pridružene snage legitimnih vojnih postrojbi.

Ujedinjeno Kraljevstvo je jasno dalo do znanja da ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet i ne bi se trebali suočiti s kaznenim progonom zbog sudjelovanja u obrani Ukrajine.

Video koji je objavila RIA prikazuje Britance Aidena Aslina i Shauna Pinnera i Marokanca Brahima Saadouna u kavezu sudnice s bijelim rešetkama.

RIA je priopćila da su Pinner i Saadoun priznali krivnju za radnje usmjerene na nasilno preuzimanje vlasti.

Aslin i Pinner zarobljeni su u travnju dok su se borili na ukrajinskoj strani nakon čega su prikazani na ruskoj televiziji. Rusija je tražila razmjenu njih za suradnika Vladimira Putina kojeg su ukrajinske vlasti pritvorile.

Komentara 15

DA
Darko22
16:47 09.06.2022.

Rusi su već odavno pokazali da su divljaci, i takvima ih se treba tretirati

Avatar Uskok
Uskok
17:01 09.06.2022.

Jovan Jovanović iz Smedereva, Stevo Stanojević iz Užica i Čedo Četn-ković iz Zemuna smatraju da su to plačenici i ubojice koje treba streljati. Na portalu novinaiz Hrvatske.

KO
komentatorv3
17:15 09.06.2022.

Civilizacijski napredak ruske vojne doktrine u 21 stoljecu: bacanje termobaricnih bombi, koristenje fosforne municije i zvoncica, raketiranje civilnih ciljeva kalibrovima i iskanderima, i smrt ratnim zarobljenicima, al sad nakon FER I PRAVEDNOG SUDJENJA XD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije