Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanje gore nego 2020.

Zaraženih i mrtvih zadnja četiri tjedna triput više nego lani

COVID 19
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
19.10.2021.
u 23:42

Cijepljenje onemogućilo eksponencijalno širenje virusa, a i manje je teških posljedica. Šteta što je prošli tjedan pao interes za cijepljenje

Kad se protekli tjedni od početka školske godine usporede s prošlogodišnjima usklađenima po danima, stanje epidemije u Hrvatskoj trenutačno je puno gore po nizu kriterija, ali trendovi su ipak ohrabrujući očigledno zahvaljujući cijepljenju odnosno povećanom imunitetu s obzirom i na broj onih koji su u međuvremenu preboljeli COVID-19. Jer, lani je u ovo vrijeme počeo eksponencijalni rast broja zaraženih zbog kojeg smo u tri mjeseca, od studenoga do siječnja, imali 4500 smrtnih ishoda. U četiri tjedna, od 20. rujna do nedjelje, imamo 35.930 novozaraženih, što je više nego triput više u slična četiri tjedna lani – 10.981.

Danas je aktivnih slučajeva zaraze bilo 9894, a lani 19. listopada 5070. Od protekle nedjelje četiri tjedna unazad umrlo je 396 osoba, a lani je u adekvatnom razdoblju 121 smrt povezana s COVID-om. Broj hospitaliziranih se u četiri tjedna povećao za 220, a lani za 274, s time da je lani 19. listopada u bolnicama bio 571 bolesnik s COVID-om, a danas ih je bilo 947, te na respiratoru lani 35, a jučer 128. Dok su danas u samoizolaciji bile 19.182 osobe, lani ih je bilo 21.329.

Izostao eksponencijalni rast

Broj zaraženih porastao je za 25 posto protekli tjedan u odnosu na četiri tjedna prije, a broj umrlih za 30 posto. Broj hospitaliziranih i na respiratoru varira vjerojatno i zbog utjecaja stečenog imuniteta, ali unatoč znatno većem broju umrlih, što sve skupa potvrđuje da je delta-varijanta virusa zaraznija i smrtonosnija, podaci o najtežim slučajevima ipak nisu u korelaciji s brojem zaraženih već usporenije rastu u usporedbi s trendovima prošle jeseni. K tomu i broj novozaraženih proteklih pet tjedana bilježi postupni pa i blagi porast, a ne eksponencijalni, što također valja pripisati povećanom kolektivnom imunitetu. Broj novozaraženih koji smo imali proteklih pet tjedana, lani je zabilježen tek u tjednu završno s 26. listopada i dva-tri tjedna kasnije to se odrazilo na broj umrlih kojih je sredinom studenoga bilo 30-ak do 40-ak dnevno. Sve do 5. listopada ove godine nismo imali ni jedan dan s više od 15 mrtvih, a od tada samo četiri dana s više od 20, i to s 22, 24 i 27 mrtvih, nakon dana s jednoznamenkastim brojem mrtvih, te jučer 21 smrtni slučaj nakon dana s 11 mrtvih. I ukupan broj hospitalizacija na aktualni broj zaraženih, s odmakom od dva tjedna lani je bio dvostruko veći, oko 1600.

Očigledno je cijepljenje onemogućilo eksponencijalno širenje virusa, a i manje je teških posljedica. Tako smo proteklih tjedana imali relativno stabilnih 8069, 7907, 8808, 9159 i 10.056 novozaraženih, dok se lani od 22. rujna broj zaraženih po tjednima kretao 1253, 1552 i onda je počeo eksponencijalni rast 2824, 5352 i 11.235 u tjednu do 26. listopada. Dani uoči 16. listopada lani dali su naslutiti da se virus pojačano širi, a onda je toga dana i statistički potvrđeno da je virus buknuo jer je prvi put broj zaraženih bio veći od tisuću, s naglim skokom njihova udjela među testiranima od 20 posto, a samo nekoliko dana prije toga taj udio nije prelazio 7 posto.

Kolektivni imunitet

Posljedica tog naglog širenja virusa bila je da su nam bolnice bile naglo opterećene, u desetak dana udvostručen je broj hospitaliziranih, prešavši brojku od tisuću pa sve do rekordnog 20. prosinca s 2976 pacijenata, dan prije s 306 oboljelih na respiratoru, a 16. prosinca imali smo najviše u jednom danu, 92 smrtna slučaja povezana s COVID-om. Kad bi se virus tako i sada širio, aktualni podaci bili bi dramatični jer bi dali naslutiti da nas čeka još veća katastrofa s obzirom na to da trenutačno imamo više nego triput više zaraženih. Međutim, imunitet stečen preboljenjem i/ili cijepljenjem 46 posto ukupnog stanovništva, očigledno usporava širenje virusa, ne dopuštajući mu eksponencijalni rast, a i broj teških oboljenja i smrtnih slučajeva ipak ne prati lanjske trendove.

Šteta što je protekli tjedan znatno pao interes za cijepljenje s obzirom na to da su prvom dozom cijepljena samo 18.683 građanina, dok ih je prethodna četiri tjedna cijepljeno oko 24.000 pa i 25.038 u tjednu na prijelazu u listopad. Loš trend je još izraženije nastavljen i ovaj tjedan, unatoč tome što uglavnom umiru necijepljeni. Isplati li se riskirati i biti među stotinama onih koji će idućih mjeseci umrijeti, a da su se cijepili smrt im vrlo vjerojatno ne bi prijetila.

Komentara 12

AP
ante_pustinjak
01:37 20.10.2021.

marinko sinko, na što si ti spao! od nekad vrsnog političkog analitičara na jeftinog propagatora svjetske depopulacijske oligarhije!

MA
Marsi
01:06 20.10.2021.

spin-doktori

DU
Deleted user
06:02 20.10.2021.

prošle god na isti dan zabilježena 10 stupnjeva viša ili niža temperatura, zvuči strašno na prvu, ali u biti ništa ne znači. a opet kako to,prošle god nije bilo cijepiva. a cijepivo onemogućilo ili omogućilo eksponencijalni rast,pošto je udio sad iznad pola? vidimo na zadnjem primjeru bolnice, kada su svi cijepljeni s čuvenim kovid potvrdama pa su im dale lažnu sigurnost i napravile katastrofu. zar ne bi tamo trebalo biti najučinkovitije kad su svi dobili spasonosnu dozu. ili ipak ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije