Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.10.2016. u 07:15

Jedan od dobrih pokazatelja još jedne gluposti koja se uvodi jest ministarstvo koje će u svom nazivu imati i demografiju i obitelj i mlade i socijalnu politiku

Andrej Plenković trebao je već novim Zakonom o Vladi Republike Hrvatske dati do znanja u kojem smjeru ide nova Vlada, a to je jedino smjer nužnih reformi o kojima već godinama zborimo. Jer jedna od nužnih reformi bila bi svakako racionalizacija javne uprave, odnosno njezino smanjivanje, pa tako i broja ministarstava. Na kraju, izglasani Zakon uopće ne daje nikakve naznake racionalizacije. Istina, jedno je ministarstvo manje, ali su neka preostala postala i megalomanska, a povećao se broj središnjih ureda. Umjesto daljnje racionalizacije, mi ćemo prvo imati povećanje troškova. Jer će gotovo svim ministarstvima trebati mijenjati ploče na ulazima, pečate koje prethodna Vlada nije bila sposobna ukinuti, memorandume… Još jedno bacanje novca poreznih obveznika.

Mislim, nije samo kriva Plenkovićeva buduća Vlada, nego i prijašnja, i SDP-ova, jer svaka sa sobom nosi notorne idiotarije. Recimo, evo samo nepotreban trošak oko Ministarstva zdravlja i zdravstva! Kome je to trebalo? Taj i takav hir? Ili je sad jako bitno da sport ima poseban središnji ured, i da svakako ima kvačicu, iako se od te kvačice već odustalo? Zar je sport s kvačicom dokaz jačeg domoljublja? Očito je još mnogima u glavi prirodnije bavljenje takvim glupostima, nego da se bave konkretnim poslovima.

Plenković svakako nije imao dovoljan manevarski prostor jer je Most nametao svoje prijedloge i rješenja oko raspodjele ministarstava. Tako da su i HDZ i Most odgovorni što već na početku mandata javnost, investitori i svi koji bježe ili su pobjegli ili imaju namjeru pobjeći iz zemlje nisu dobili jasan signal da se u ovoj zemlji nešto konačno ide mijenjati nabolje. Kakav se signal šalje? Bude sve po starome. Bome nije dovoljan novi čovjek kao Plenković, ništa nama ne znači što je Božo Petrov sad šef Sabora, ništa ne znače nova lica, njihov nekakav šarm, ugodnija javna i politička komunikacija. To može donekle relaksirati javni prostor, ali problemi i dalje ostaju i produbljuju se. Za njihovo rješavanje nije dovoljan lijep osmijeh i popis lijepih želja, nije dovoljno lijepo se ponašati. Osim ako je to samo krinka, da se javnost zavara, a da se i dalje više-manje nastavi po starome. Da bi se problemi počeli rješavati, potrebna je hrabrost. Ima li je Plenković? On se počeo otimati na pokušaje nametanja ministarskih imena, pa je malo dreknuo da njemu nitko neće određivati tko će biti ministar. Ma da? A što mu onda određuje Petrov? Ili, još gore, što mu i kako kadrovira Vladimir Šeks za kojeg se iz dana u dan vidi da je duboko isprepleten s Plenkovićem i ekipom? I to su onda signali za nešto novo?

Jedan od dobrih pokazatelja još jedne gluposti koja se uvodi jest ministarstvo koje će u svom nazivu imati i demografiju i obitelj i mlade i socijalnu politiku. Što će to ministarstvo raditi, izdavati mjesečne bonove za mlade, da ostanu u zemlji i da rađaju više djece? Nastavak Karamarkovih tisuću eura? Svi se slažemo da je demografija problem broj jedan ove zemlje. Ali je stalna zabluda, i prijevara, da će se demografski problemi riješiti posebnim ministarstvom. Nazivom se hoće reći da mi nešto planiramo raditi. Ali to se tako ne radi. Kao što je promašena intencija demografa Anđelka Akrapa da bi privatni poduzetnici trebali postati što osjetljiviji prema ženama, imati obzira prema potrebama obitelji i tome slično. Akrapova je namjera dobra, ali je postavljena posve krivo, baš kao i davanje imena ministarstvu. Zar da privatnici zamijene državu?

Jer što će riješiti demografske probleme? Što će spriječiti odljev mladih iz zemlje? Samo i jedino uzlet gospodarstva! Nikakvo ministarstvo neće ništa učiniti ako se u državi debelo ne promijeni odnos države prema privatnom sektoru, i općenito prema gospodarstvu. Ništa se neće riješiti dugoročno ako se debelo ne promijeni porezna politika, i ako se drastično ne smanji i racionalizira javna uprava.

Stvar je vrlo jednostavna. Nijedna politika ne može utjecati na trendove, niti išta nametati. Ali je njezina dužnost ostvariti što povoljniji egzistencijski okvir kako bi se mladi lakše odlučivali na djecu, na obitelj, kako ne bi bježali iz zemlje. To jedino može osigurati jačanje gospodarstva, jačanje kapitala, što više kapitala u zemlji, što više investicija, što više radnih mjesta…

To je jedini ispravni i dugoročni put da se zemlja spasi od demografske katastrofe. Sve je drugo samo demagogija, samo prodavanje magle, samo koraci na kratke staze.

>> Plenković o ukidanju naknada zastupnika poznatih kao '6+6: Postoji rizik da bi to mogao rušiti Ustavni sud

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije