Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požežani počinju kampanju za vraćanje sudova

Zar je financijski opravdano da se zatvorenici na sud voze 35 km umjesto 2 km?

sud
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
1/4
26.03.2014.
u 12:44

–Ne samo da Općinski sud treba biti u Požegi nego i Županijski jer ako tako ne bude sutra će u pitanje doći opstanak zatvora – poručuje saborski zastupnik Dražen Đurović.

 

Hoće li sjedište Općinskog suda biti u Požegi ili u Slavonskom Brodu kako je to predviđeno Prijedlogom Zakona o područjima i sjedištima sudova tek treba vidjeti.

-Potrebna je snažna sinergija svih čimbenika, od grada do županije, od sudstva do odvjetništva i zatvorskog sustava, ako sada i to pomogne jer na sceni je osnovno stajalište da tamo gdje su sjedišta županijskih sudova budu i sjedišta općinskih sudova. Naš Županijski sud je šaptom pao 2010. uz mobilizaciju požeških pravosudnih krugova da se zbog viših političkih interesa tome ne protive - smatra Zdravko Ronko, SDP-ov saborski zastupnik koji je zajedno s saborskim zastupnikom Franjom Lucićem (HDZ) i Draženom Đurovićem (HDSSB) te požeškim gradonačelnikom Vedranom Neferovićem (HDZ) nazočio sastanku sudaca Općinskog suda u Požegi.

Dražen Đurović ističe da se ne smije dopustiti brza politička tranzicija koja je napravljena u Prijedlogu iako je u Nacrtu istoga Zakona bilo predviđeno da Požega bude sjedište Općinskog suda jer je očito da je ona posljedica nekih političkih odnosa, a ne realnih pokazatelja i argumenata. –Ne samo da Općinski sud treba biti u Požegi nego i Županijski jer ako tako ne bude sutra će u pitanje doći opstanak zatvora – poručuje Đurović.

Franko Lucić je upozorio na znatno veća financijska sredstva koja sudstvo troši od kada je sjedište Županijskog suda u Slavonskom Brodu jer sada umjesto da se pritvorenici voze 2 kilometra oni se u jednom pravcu voze 35 kilometara. –Sjedište sudova u Slavonskom Brodu je daleko skuplja varijanta od one da im je sjedište u Požegi. To je štetno ne samo za Požegu nego i za Ministarstvo. Zatvorski sustav za devet mjeseci je potrošio sva sredstva koja su predviđena za 12 mjeseci – poručio je Lucić.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević upozorio je kako zgrada suda u Slavonskom Brodu nema ni dvorišta pa kada se sudi za malo veća kaznena djela moraju se oko suda isprazniti terase kako bi se osigurao prostor. –U Požegi postoje svi uvjeti da se takvo suđenje nesmetano odvija jer sud ima dvorište s visokim zidovima – kazao je župan dodajući da  malo koji grad u Hrvatskoj ima takve uvjete za sudovanje kao Požega.

Požeški gradonačelnik Vedran Neferović pozvao se na tradiciju požeškog sudstva koja seže još u vrijeme Marije Terezije podsjećajući  uz to i na izvrsne rezultate koje sud u Požegi ima. -Poznato je da je Općinski sud u Požegi bolje rangiran nego onaj u Slavonskom Brodu – istaknuo je gradonačelnik  Neferović.
Već idući tjedan trebale bi se održati tematske sjednice Gradskog vijeća i županijske Skupštine po pitanju sudstva. Ostaje da se vidi hoće li ovaj, za sada jedinstveni politički konsenzus kakvog Požega ne pamti, a koji joj je i itekako potreban, uroditi plodom? Uz argumente kojih Požega ima na pretek, zaključak je svih, da bi trebao!

Komentara 9

RE
rennes
13:35 26.03.2014.

Mogu se požežani kiseliti i negodovati koliko ih volja, ALI nema zdrave logike u tome da sud za veće teritorijalno područje bude u malenoj i relativno izoliranoj Požegi, kao i da ista sudski bude nadležna za Slavonski Brod, koji jee drugi najveći grad u Slavoniji, a šesti u državi! Zanimljivi su argumenti ekipe iz Požege oko tradicije, zatvora, sudske zgrade, voženja do zatvora ... Na sve bi se ove argumente moglo isto tako jako lako i debelo argumentirano odgovoriti i iz Broda! Zanimljivo je da ne spominju da je u Požegi značajno manje sudaca, da godišnje sud ima višestruko i neusporedivo MANJE predmeta nego onaj u Slav. Brodu, da Brod pokriva značajno veće područje, s mnogo više općina i stanovnika... A glede putovanja i racionalnosti istoga; isto vrijedi i za troškove koje će imati svi oni (službene osobe, klijenti, ...) koji zbog sudskih poslova budu neminovno morali potegnuti do udaljene Požege, iz Broda, a osobito istočnih dijelova, kao što su primjerice; Slavonski Šamac, Sikirevci, Vrpolje, Velika Kopanica ...

RE
rennes
13:44 26.03.2014.

U Požegi, koja broji jedva nešto više od 20 tisuća stanovnika, godišnje je neusporedivo manje sudskih predmeta nego u Slavonskom Brodu! Na sudu u Brodu ima značajno više sudaca, a i predmeta, s obzirom da sam grad ima preko 60o 60 000 stanovnika, što je trostruko više stanovnika, i drugi je najveći grad u Slavoniji, a šesti u Hrvatskoj! Brod pokriva i značajno više stanovnika, u višestruko više općina nego Požega! I još jedan vrlo bitan element, koji ekipa iz Požege ne voli spominjati je da se Sl. Brod nalazi na izrazito prometnom i važnom geografskom položaju, a gradu gravitira velika većina općina u novo zamišljenoj sudskoj regiji, da je na križanju dvaju autocesta, uz izrazito prometnu granicu ... što upravo iziskuje smještaj sjedišta suda u blizini!

RE
rennes
13:49 26.03.2014.

I još nešto na kraju! Gdje se to, u uređenom svijetu, kojeg želimo biti dio, sjedišta sudova smješta u malena mjesta, koja su još i prometno relativno izolirana?!! Bez uvrede bilo kome ali, Požega se nikako ne može mjeriti sai sa Slavonskim Brodom, niti prometnim položajem, brojem stanovnika, gravitacijskim utjecajem, značajem u širem državnom kontekstu... A ne živi se na prošlosti i nekadašnjem sjaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije