Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstveni skup: Ima li spasa pušačima?

Žar cigarete stvara do 70 kancerogenih spojeva

Zdravstveni skup
Foto: Zdravstveni skup: Ima li spasa pušačima
1/6
22.05.2024.
u 09:18

Nedostaje razlika u pristupu prema mladima i dugogodišnjim pušačima koji ne prestaju pušiti. Apstinencija i zabrane ne donose dugoročno rješenje kod okorjelih pušača stoga treba smanjiti štetu nastalu pušenjem cigareta i zamijeniti ih manje štetnim alternativama

U ponedjeljak je u Domu zdravlja Siget održan skup na kojem su vodeći zdravstveni stručnjaci govorili o prevenciji pušenja i pristupa u pomoći pušačima. Skup su organizirali udruga ENIH - Europska networking inicijativa Hrvatska u partnerstvu s Hrvatskom udrugom za smanjenja šteta po zdravlje (HaRPH), Hrvatskim društvom za farmakoekonomiku i ekonomiku zdravstva (HDFEZ) te Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Domom zdravlja Zagreb – Centar, Poliklinikom za bolesti dišnog sustava te platformom zdravstvenog turizma ZagrebMed, uz pokroviteljstvo Grada Zagreba. Uvodne riječi dali su organizator skupa g. Ivan Rendulić, domaćin skupa, ravnatelj Doma zdravlja Siget Ino Protrka dr.med., spec.ob.med., koji je istaknuo važnost zajedničkog rada različitih stručnjaka u cilju prevencije pušenja te Jasna Puljak, voditeljica odjela za promicanje zdravlja, prevenciju i rano otkrivanje bolesti u Gradskom uredu za zdravstvo, koja je u ime gradonačelnika Grada Zagreba izrazila podršku skupu.

Ranko Stevanović, dr. med., prim. predsjednik Hrvatske udruge za smanjenje šteta po zdravlje (HaRPH)
Foto: Zdravstveni skup: Ima li spasa pušačima

Rak pluća je šesti po redu uzročnik smrti u svijetu, a 90 % osoba kojima je otkriven rak pluća u Hrvatskoj su pušači - izložio je Radovan Zrilić, dr. med. spec. internist i pulmolog te nadodao da je nakon dijagnoze raka pluća vjerojatnost petogodišnjeg preživljavanja tek 10 %. „Izgaranjem žara cigarete na 900 stupnjeva nastaje čak 2500 spojeva, od kojih je između 40 do 70 kancerogenih. Najštetnije posljedice pušenja su rak pluća i KOBP, od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 350 tisuća ljudi, a uzrokuje ogromne troškove liječenja te negativno utječe na niz komorbiditeta“, izjavio je Zrilić. S njim se složio i Ranko Stevanović, dr. med., prim. predsjednik Hrvatske udruge za smanjenje šteta po zdravlje (HaRPH), koji je naglasio kako tog izgaranja u bezdimnim proizvodima nema te, iako sadrže nikotin koji stvara ovisnost, ovi proizvodi su manje štetni. „Nedostaje razlika u pristupu prema mladima i dugogodišnjem pušačima koji ne prestaju pušiti. Apstinencija i zabrane ne donose dugoročno rješenje kod okorjelih pušača stoga trebamo obrnuti pristup i smanjiti štetu koju pušači unose cigaretama te ih zamijeniti manje štetnim alternativama“, izjavio je dr. Stevanović u svom izlaganju te naglasio nultu stopu tolerancije prema korištenju bilo kojih duhanskih i nikotinskih proizvoda kod mladih.

Izv. prof. dr. sc. Ognjen Brborović iz Škole narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar smatra da su bezdimni proizvodi važni u procesu prestanka pušenja. „Moguće je prestati pušiti, skoro 50 % pušača je to učinilo. To je proces koji započinje u 40-im godinama, a kod nekih traje i deset godina. Novi proizvodi su u odnosu na cigarete značajno manje štetni i svim dugogodišnjim pušačima može se reći da zamjene ovisnost o cigareti s ovim manje štetnim alternativama“.

Ana Puljak, voditeljica Službe za javno zdravstvo pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar
Foto: Zdravstveni skup: Ima li spasa pušačima

„Prema podacima objavljenim 2021. godine u anketi EHIS, 22.1 % stanovnika starijih od 15 godina svakodnevni su pušači. Istraživanja pokazuju da je pušenje puno teža ovisnost kod onih koji počinju pušiti kao adolescentskoj dobi. A mladi ljudi počinju pušiti zato jer puše njihovi vršnjaci i zato je važno kojoj se populaciji obraćamo kada govorimo o prevenciji i metodama prestanka pušenja.“, izjavila je Ana Puljak, voditeljica Službe za javno zdravstvo pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar. S time se slaže i psihijatar. Stipe Drmić, doc. dr. sc, koji je rekao da mladi više vjeruju vršnjacima nego autoritetu i zato su „uzori s kojima se adolescenti povezuju važni u promicanju nepušenja“.

U borbi protiv pušenja, liječnici obiteljske medicine ističu važnost obiteljske anamneze. „Uzmemo li u obzir da je u Hrvatskoj oko 22 % pušača, to znači da svaki obiteljski liječnik brine o 375 pušača. Ovisnost o cigareti lako se razvija, a osoba koja zapali jednu cigaretu ima 32% šanse da postane ovisna o nikotinu“, izjavila je Deniza Lukšić Bogdanović, dr.med. „Ovisnost o cigaretama je takva da da se brzo stvara pri čemu ima odgođene štetne posljedice, a s puno okidača kroz dan koji primamljuju pušače“, nadovezao se Krešimir Radić, dr. med. specijalist psihijatrije Klinika za psihijatriju Vrapče.

Foto: Zdravstveni skup: Ima li spasa pušačima

Kad govorimo o iskustvima drugih zemalja u pristupu smanjenja štete, dr. Stevanović je istaknuo one koje su uspjele smanjiti broj pušača primjenom pristupa smanjenja štete. Takav je primjer Velike Britanije u kojoj se e-cigarete koriste kao metoda za prestanak pušenja i Švedske koja ima najniže stope pušenja u EU-u uz visoku stopu korištenja duhana za žvakanje. Pojedine zemlje smanjenje štete ugradile su i u svoje politike, Grčka je primjerice u Nacionalni akcijski plan protiv pušenja ugradila princip smanjenja štete kao četvrti stup strategije protiv pušenja, dok je Češka 2019. godine usvojila strategiju smanjenja šteta u nacionalnoj strategiji za ovisnost. Američki FDA propisuje procedure s kojima se neki od duhanskih proizvoda, ovisno o znanstvenim dokazima, mogu reklamirati kao proizvodi smanjenje štete ili rizika od bolesti povezanih s duhanom. Za kraj doc. Stevanović pozvao je struku na zajedničku suradnju u promicanju svih modela koji mogu doprinijeti boljim ishodima u liječenju i prevenciji pušenja.

Javnozdravstveno – edukativno događanje "Veza za zdravlje" s današnjom temom "Prevencija pušenja: Ima li pomoći, ima li spasa?", predstavlja važan korak prema našem zajedničkom cilju – stvaranju zdravije zajednice i promociji zdravog načina života u gradu Zagrebu.

g. Ivan Rendulić, domaćin skupa
Foto: Zdravstveni skup: Ima li spasa pušačima

„Ideja za ove stručne skupove proizašla je iz našeg rada na razvoju zdravstvenog turizma u kroz ZagrebMed projekt, modernu i jedinstvenu digitalnu platformu zdravstvenog turizma grada Zagreba. Radi se o strateškom projektu koji provodimo uz potporu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore te s našim strateškim partnerima Croatia Airlines i Obzor putovanja. Kroz ZagrebMed projekt shvatili smo da, kako bismo postali prepoznatljiva destinacija zdravstvenog turizma, prvo moramo postati zdrava destinacija. Stoga su ovakvi skupovi, gdje stručnjaci iz sektora zdravstva prenose svoje znanje građanima, od ključne važnosti za poboljšanje zdravlja i širenje svijesti o važnosti prevencije. Do kraja godine planiramo još dva stručna skupa na kojima ćemo pokriti teme mentalnog zdravlja te bolesti krvožilnog sustava, a sva predavanja biti će dostupna kroz društvene mreže i objave ZagrebMed,“ zaključno je izjavio Ivan Rendulić, osnivač ZagrebMed projekta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije