Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje suđenje

Zapovjednik Lore Tomislav Duić već je 11 godina u bijegu

Supruga optuženog Emilija Bungura, Jagoda Bungur
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
09.09.2015.
u 07:30

Teroriste koji su u proljeće 1992. razarali Hrvatsku i ubijali civile pretvaramo u žrtve, a Hrvate u ratne zločince, kažu branitelji

Postupak u slučaju Lora 2 počinje danas na Županijskom sudu u Splitu. Za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika 1992. optuženi su Tomislav Duić, tadašnji zapovjednik Vojno-istražnog centra Lora, Tonći Vrkić, njegov zamjenik, te vojni policajci Ante Gudić, Anđelko Botić i Emilijo Bungur. Svi oni osuđeni su na kazne od 6 do 8 godina zatvora u postupku u slučaju Lora 1 za ratne zločine počinjene nad civilima. U vrijeme tog procesa, prije 11 godina, Tomislav Duić i Emilijo Bungur su pobjegli. Duić je još u bijegu, pa će mu se suditi u odsutnosti, a Bungur je uhićen 22. kolovoza u Žaborićima kod Šibenika.

Tužiteljstvo petoricu optuženika, koji tvrde da nisu krivi, tereti za zlostavljanje zarobljenih pripadnika neprijateljske vojske, od kojih su Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlade Savić ubijeni. Njihova su tijela nakon rata ekshumirana na području Livna. Među dokazima su i zapisi s ispitivanja 30-ak svjedoka u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

Šest godina nakon podizanja optužnice, sudac Vladimir Živaljić ročište i glavnu raspravu zakazao je za danas i za petak. Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga najavila je prosvjed pred zgradom splitskog suda za vrijeme održavanja ročišta.

>> Zbog bolesti odvjetnika, odgođen početak suđenja u postupku Lora 2

Komentara 12

KR
krizevcifranc
08:30 09.09.2015.

Zločin je zločin bio on naš ili srpski

DU
Deleted user
09:25 09.09.2015.

Pred njim u kuci u Vukovaru su pobili cijelu obitelj. Dosao je u Split i pridruzio se obrani domovine. Skupa smo imali jedan zadatak i iz Tuzle donijeli tablu Vukovar koju su cetnici sa Majevice donijeli u Bosnu ali su je bosanci oteli od cetnika i cuvali dok nismo dosli.Onaj ko ga zeli osuditi je isti kao i ti cetnici sa Majevice

Avatar Dameanu
Dameanu
08:18 09.09.2015.

To je pravi borac! Sigurno nije kriv kad se skriva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije