Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u spomen na žrtve

Započeo 8. Ultramaraton mira Ovčara - Srebrenica s porukom Da se ne ponovi i ne zaboravi

Ovčara
Foto: Branimir Bradarić
1/5
06.07.2019.
u 12:33

Ultramaraton je posvećen svim nevinim žrtvama rata bez obzira na nacionalnost.

U spomen na sve nevine žrtve posljednjih ratova osmu godinu za redom održava se Ultramaraton mira Ovčara – Srebrenica. Prije početka ultramaratona maratonci i organizatori položili su vijenac podno spomen obilježja na Ovčari poslije čega je krenuo ultramaraton Ovčara – Srebrenica.

Ultramaraton je dužine 227 kilometara, podijeljen je u 5 etapa i na put je krenulo 5 trkača koji planiraju istrčati cijeli ultramaraton. Njima će se na pojedinim dionicama priključivati drugi maratonci i građani. Cilj je 10. Srpnja u Srebrenici poslije čega će ultramaratonc dan kasnije prisustvovati komemoraciji.  

Foto: Branimir Bradarić

- Poruka i ovoga ultramaratona nemojmo više da se nešto ovako događa na ovim prostorima. Ultramaraton je posvećen svim nevinim žrtvama rata bez obzira na nacionalnost. Previše smo platili, cijena je prevelika, a rezultati baš i nisu nešto ekstra. Ovi prostori su bremeniti ratovima koji nam se ponavljaju svakih 50-ak godina. Isto smo narod ali nas je lako zavaditi i u pravilu ratovi su izazvani iz vana. Posvađamo se, poubijamo, pa nas onda tjeraju da živimo zajedno, pa opet posvađaju, a mi se potučemo i tako redom, rekao je voditelj projekta Ultramaratona Ekrem Bećirović.

Kazao je i kako su uvjeti tijekom svih 227 kilometara izuzetno teški s obzirom na velike vrućine i činjenicu da na asfaltu ta temperatura često prelazi i 40C. Napomenuo je i kako tijekom ultramaratona prolaze i kroz Republiku Srpsku ali da nikada nisu imali nikakvih ružnih iskustava.

- Na početku su se ljudi malo čudili, a sada bude i pljeska. Iznose nam građani vode, voća. Lijepo je to, rekao je Bećirović dodajući kako je se Vijeću bošnjačke nacionalne manjine po prvi put u organizaciji Ultramaratona priključila ove godine i Udruga Bošnjaka veterana Domovinskog rata.  Član udurge Zdravo trčanje Robert Kasumović iz Osijeka šesti put uključio se u Ultramaraton Ovčara - Srebrenica.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
15:00 06.07.2019.

Svratite u mjesto Kravice..Blizu je..

Avatar rubinet
rubinet
13:18 06.07.2019.

Sramotan događaj.Posmicali ljude kao zečeve. Čovjek se zapita s kim smo to živjeli od 1945.

Avatar ehlbert13
ehlbert13
15:00 06.07.2019.

Velikosrpski fašizam je najcrnji oblik fašizma u Europi, nakon 1945. Gori i od onog Frankovog...Velikosrpski fašisti, još uvijek na vlasti u Srbiji, pokušavaju svoje zločine relativizirati, umanjiti, predati zaboravu, a već se pripremaju za nove zločine (logički, jer je ista ekipa na vlasti, koja je bila i krajem 80tih-početkom 90tih prošloga stoljeća. Samo Sloba fali!). Najgora stvar koja nam se može dogoditi je podcijeniti ih i tu smo da ih svaki dan podsjećamo na njihove zločine, dok ih javno ne priznaju i iskreno zamole za oprost...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije