Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRKVA SV. MARIJE MAGDALENE U SELIMA

Započeli radovi na jednoj od najvrjednijih baroknih crkvi kontinentalne Hrvatske

Foto: Sisačka biskupija
1/15
11.02.2021.
u 11:39

Crkva je teško stradala u potresu 29. prosinca prošle godine, a svi dijelovi zidne konstrukcije crkve pretrpjeli su ozbiljna oštećenja

Nakon višetjednih priprema i u dogovoru s Ministarstvom kulture i medija te Rješenja Konzervatorskog odjela u Sisku o mjerama zaštite, započeli su radovi na stabilizaciji i hitnim mjerama osiguranja konstrukcije crkva sv. Marije Magdalene u Selima, jedne od najvrjednijih i najljepših baroknih crkvi kontinentalne Hrvatske.

Crkva je teško stradala u potresu 29. prosinca prošle godine. Svi dijelovi zidne konstrukcije crkve pretrpjeli su ozbiljna oštećenja, a koja su vidljiva u unutrašnjosti, na pročeljima i zvonicima.

1/15

Projekt stabilizacije je izradila tvrtka Intradus projekt d.o.o iz Zagreba, a radove izvodi Spegra d.o.o iz Splita.  
 
U ovoj prvoj fazi izvođenja hitnih mjera podupirat će se oštećeni lukovi, postaviti teške skele u unutrašnjosti te izvana skele za pridržavanje i razupiranje unutar zvonika. Također, postaviti će se radne skele za izvođenje interventnih radova i evakuaciju inventara i vrijednih arhitektonskih i dekorativnih elemenata građevine.


 
Crkva u Selima svojom je izvedbom i arhitekturom izuzetna monumentalna građevina. Gradnja ove crkve započela je 1759. godine, a završena je i posvećena 1765. godine. Ova crkva ima elipsoidni tlocrt, zidovi su raščlanjeni pilastrima, ima dvije kupole nad lađom i nad svetištem, bogato je ukrašena štukaturama. Razigrano pročelje nadvisuju dva zvonika s lukovičastim kapama.

U crkvi su i izuzetno vrijedne orgulje, rad češkog baroknog majstora Joannesa Janacheka iz 1777. godine, koje će se evakuirati i pohraniti u privremeni depo u župi.

VIDEO Pogledajte kao se pripremala spektakularna izložba Hrvatska svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije