Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cjepivo samo na papiru

Zapela nabava, još se ne cijepi protiv pneumokoka

Cjepivo
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
09.01.2019.
u 10:03

Dvoji se između dvije dostupne vrste cjepiva dva različita proizvođača.

Cijepljenje protiv pneumokoka, koje je 1. siječnja 2019. godine uvedeno u Hrvatskoj, nije počelo jer cjepivo još nije – kupljeno. Zapelo je u samom postupku javne nabave koja je i u ovom trenutku ponovno u Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Nabava cjepiva vrijedna je gotovo 60 milijuna kuna, a nakon izmjena dokumentacije sada je jedan od ponuđača uložio žalbu na postupak.

Taj dio treba riješiti spomenuta Državna komisija, a dotad se u Hrvatskoj ipak i dalje neće cijepiti protiv pneumokoka. Dakle, cijela procedura počela je još u kolovozu objavom javne nabave. Uslijedile su žalbe i potom izmjene natječajne dokumentacije, a potom ponovno žalba koja je sada u fazi rješavanja. Nitko ne može procijeniti koliko će sve skupa na kraju trajati i kada će najavljeno cijepljenje protiv pneumokoka u nas doista u praksi i početi. U Kalendaru cijepljenja navedeno je cijepljenje protiv pneumokoka s navršenih dva i 12 mjeseci. Čime će se djecu cijepiti protiv uzročnika pneumokokne bolesti, ne zna nitko s obzirom na peripetije u nabavi.

Video - Čudni znakovi gripe za koje možda niste znali

 

Iz izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o savjetovanju prije raspisivanja nabave ovog cjepiva jasno je da se dvoji između dostupne dvije vrste tog cjepiva dva različita proizvođača. Prije su iz HZJZ-a odgovorili da cjenovni kriterij donosi najviše bodova pri ocjenjivanju dokumentacije u kojoj je “mala prednost dana jednom cjepivu na račun potencijalno veće učinkovitosti u smanjenju broja pneumokoknih bolesti te na račun prednosti s organizacijskog/programskog aspekta (mogućnost korištenja cjepiva u starijoj dobi)”. U međuvremenu je uslijedila jedna žalba, izmjene pa potom i žalba drugog proizvođača, a ključna razlika koja se ponavlja jest broj serotipova pneumokoka sadržanih u oba ta cjepiva. Dok je u jednomu deset serotipova, u drugom je njih 13 i ono se smatra učinkovitijim jer štiti od većeg broja serotipova ove bakterije.

Nadalje, u istom tom izvještaju HZJZ-a naveli su kao prednost i da to 13-valentno cjepivo protiv pneumokoka može biti dano i starijima od pet godina te da se djeci od dvije do pet godina daje jedna doza, dok je kad je riječ o konkurentskom cjepivu potrebno dati dvije doze i nije ga moguće dati starijima od pet godina. Posebno osnovan odbor za ovu nabavu tada je, podsjetimo, promijenio natječajne kriterije i odlučio da necjenovni kriterij čini 15 posto.

 

Cijela priča i dalje stoji i na potezu je DKOM čije će rješenje pokazati daljnje korake u ovoj javnoj nabavi koja je inače raspisana za trogodišnje razdoblje.

Uvođenje cjepiva protiv pneumokoka ključna je izmjena posljednjeg Kalendara cijepljenja iza koje je stala medicinska struka, među ostalim, apostrofirajući da je riječ o bakteriji sve otpornijoj na terapiju antibioticima koja je čest uzročnik ozbiljnih infekcija. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije