Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regionalne zablude
Povratak na članak

Okanite se zapadnog Balkana – u njemu su samo mali dio Hrvatske i neznatan dio Srbije

Radoslav Katičić je jezikoslovac i književni povjesničar, član HAZU

Komentari 318

Avatar HLEBINAC
HLEBINAC
11:40 06.01.2018.

Ako ćemo suditi po "ćirilici" koja svira po Zagrebu onda smo mi debelo u srcu Balkana !!!

VL
DU
Deleted user
15:52 06.01.2018.

ovo više nisu novine otkad su vlasnici austrijanci

VL
SA
samograd
12:38 06.01.2018.

Dr Ivo Pilar je rekao da je Balkan prvenstveno politički pojam a to svatko bistar može zaključiti i bez Dr Pilara.Tko Hrvatsku gura na Balkan taj je protivnik Hrvatske države i naroda to je 1/1.Danas se taj pojam uvaljuje podd krinkom jednog zajedničkog mentaliteta tj neobaveznog,ležernog barbarogenijskog ponašanja na"našim prostorima" . To je upucano umjetno u medisjki;kulturni prostor naravno sa ciljem državnog povezivanja što je prikriveni cilj zamskiran u gore navedeno.Srbijanski glunac Sergej Trifunović je dao pravu razliku između Zagreba i Beograda a time i dokaz o dva svijeta stednjoeuropskog-meduteranskog i balkanskog Sergej je rekao da mu je Zagreb sterilan,tih,bez dinamike a za Beograd da je đžungla .To je točna dijagnoza samo što on smatra sterilno i tiho to je u prijevodu uljuđeno i pristojno što Zagreb jest ,to mi naročito smeta kad netko Zagreb smatra balkanom tu sam alergičan ,zato što Zagreb nije običan nego glavni grad jedne države !!!! Hrvatska i Hrvati su se u nesretnim prilikama našli i ugurani u Balkan što ne znači da to jesmo a onaj tko želi vidjeti razliku može ako se okrene oko sebe.

VL
KO
korisnicc
11:59 06.01.2018.

Balkan je planina u Bugarskoj. Sve ostalo je politika.

VL
Avatar Django
Django
11:37 06.01.2018.

Dok sam ja išao u školu, na satovima zemljopisa se učilo da je Balkan područje južno od Rijeke, Kupe, Save i Dunava. Tko je odgovarao drugačije imao je popravni iz zemljopisa, a ako ni tada nije naučio ponavljao bi razred. Po pitanju pojma “srednji Balkan”, mislim da je on u zemljopisnom kontekstu doduše korektan ali izvan bilo kakve praktične upotrebe i može se uzimati u obzir više kulturološki. Među države koje su nas nastojale izbrisati sa lica zemlje svakako treba ubrojati i ovu zadnju koja se zvala Jugoslavija a bila u stvari prikrivena Srbija još od samog njezinog početka 1918-te godine. I da pokušam biti vidovit, ovo kako se EU odnosi prema Hrvatskoj i Hrvatima vodi je polako ali sigurno u društvo tih megatvorevina sa neslavnim krajem. Hrvatska je bila, jeste i biti će zato jer je ona više od zemljopisnog pojma, više od jezika i više od narodnog holotipa. Hrvatska je ideja, misao u sferi duhovnosti. Zato je i opstala bez obzira što jezik kralja Tomislava danas rijetko tko može razumjeti, kao ni jezik Hektorovićev. I bez obzira na to da se među velike Hrvate u povijesti mogu s ponosom ubrojati, na primjer jedan Fuchs (Lisinski), Strossmayer, Bela Csikos, Papandopulo, Budicki i niz mnogih drugih znanih i još duži niz neznanih koji su se u Hrvate uvrstili ne genetikom nego svjesnim odabirom, svojim ili svojih predaka, svejedno. I stoga Hrvatska živi i živjeti će vječno. Baš u inat. Ili dišpet, sasvim svejedno.

VL
PR
pritiskovic
11:36 06.01.2018.

Teško zemlji čiji se stanovnici moraju ponositi time da su ....Balkanci...

VL
DU
Deleted user
11:06 06.01.2018.

Koliko je Hrvatima bitan pojam Balkan, vidi se po tome da nitko nije skuzio a su na karti Bugarska i Rumunjska zamijenile mjesta. Inace, moje misljenje je da je Balkan dijagnoza, a ne gegrafski pojam

VL
Avatar MK
MK
11:53 06.01.2018.

Danas i kanti za smece mozete reci "Balkan" - danas je sve i nista "Balkan"... Jedini "prav Balkan" je planinski sustav u Bugarskoj!

VL
Avatar babas
babas
12:30 06.01.2018.

Ja sam učio da je Balkan sve južnije od crte Trst-Moldavija,pa i južni dio Slovenije. U svakom slučaju Hrvati spadaju među balkanske narode,a granice Balkana svatko vuče kako mu paše.

VL
FI
FidelkastroN
13:59 06.01.2018.

Dalmacija ili Ilirik uvik je bija i uvik če bit !!!? .Niti arhitekturom ,vjerom ili bilo čime mi ne pripadamo recimo Srbima ,Rumunjima ili Bugarima ,ili pak Grcima koji su opet priča za sebe .Taj balkanizam vuče od ideje jugoslavenstvaa ako čemo pak ili posramit Balkan šta reč za grčku kulturu koja i je centar Balkana i izvor je današnje civilizacije .Nebitno cili Mediteran je centar civilizacije i ako je tako da nas zovu Balkancima onda sam ponosan šta san balkanac .

VL
Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
10:22 06.01.2018.

Jugonostalgicari se hvataju za nekakav Balkan svi drugi su CIVILIZIRANI....ehheheh

VL
Avatar Nick2k
Nick2k
11:04 06.01.2018.

Mi smo balkanjezri samo takvi. Jedino nas je malo sram da smo slicni Srbima. No, budimo realni... Nismo nikakvi mitteleuropci iako smo prike sto godina uglavnom bili.

VL
DU
Deleted user
17:02 06.01.2018.

Sve su to skrivili političari... meni svejedno jesi li komunist, pa nikada nisi otvorio bibliju ili si veliki domoljub koji se kune u kršćanstvo, a bibliju nikada nisi otvorio... efekt je isti... svijet kontroliraju ljudi s propuhom u glavi kojii nisu knjigu otvorili....

VL
DU
Deleted user
11:06 06.01.2018.

Koliko je Hrvatima bitan pojam Balkan, vidi se po tome da nitko nije skuzio a su na karti Bugarska i Rumunjska zamijenile mjesta. Inace, moje misljenje je da je Balkan dijagnoza, a ne gegrafski pojam

VL
Avatar MK
MK
11:51 06.01.2018.

"Balkan" je naziv prije svega za planinski sustav u Bugarskoj, poslje je "Balkan" u geopolitickom smislu koristen kao naziv za poluotok juzno od Save i dalje Dunava (interesi od Moskve i Beca sve do Londona) - a kulturoloski se "Balkan" naziva one djelove gdje je Osmansko Carstvo ostavilo kulturoloskog traga u drustvu... Danas je "Balkan" naziv za svasta - pa cak i sluzi kao substitut posramljenom Yugoslavenstvu... (A Bugarska je juznija od Rumunjske!)

VL
Avatar jocker-3
jocker-3
11:47 06.01.2018.

Ovi neznaju ni zemljopisnu kartu čitati....zamijenili su položaj Rumunjske i Bugarske,toliko zemljopisa znaju i osnovci....

VL
DU
Deleted user
13:54 06.01.2018.

brzo promijenili sliku... hotline u bangladešu kod austirjskih novina

VL
ZA
zagora
11:47 06.01.2018.

A sta novinaru znaci ovi prostori?

VL
M3
Miške 3
19:06 06.01.2018.

Ponovit ću. Kad su kneza Meternicha pitali, gdje počinje Balkan, pogledao je kroz prozor i rekao:" tu odmah ispod mog prozora" na Schwarzenberg Platzu u Beču.

VL
DU
Deleted user
13:22 06.01.2018.

Piscu ovog članka treba dati najmanje žuti karton.

VL
« 1 2 3 4 5 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.