Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlatko Cvrtila
Povratak na članak

Zapad je zatečen jer nije očekivao ovako radikalnog i odlučnog Putina

Zapadne sile zasad nemaju dovoljno dobar odgovor na poteze Moskve

Komentari 114

KR
KroničarHr
16:58 02.03.2014.

Da se odmah razumijem, ukrajinski narod osobno držim prijateljskim narodom Hrvatskoj i apsolutno sam na njihovoj strani. Ali, Rusija ima svoje interese, a po svemu što Putin radi, očito je kako zna i kako ih ostvariti. Na stranu što mii mislili o tome. Uspoređujući njega, Rusiju i "Zapad", što god to "zapad", jasno je da u političkom, državnom ali i strateškom smislu taj isti "zapad" nema ni sposobnosti, ni autoriteta, ni potencijala ali ni moralnoga polazišta - bilo što Putinu prigovarati. U takvim igrama, stradaju mali narodi, manji narodi i čak oni veliki, kao ukrajinski, koji se nalaze u raskoraku između tih silnica. Zapad, ovakav ne može više nikome ništa pomoći, a jedino što može je ogromnim količinama vojne tehnologije zagorčati život nebitnim i strateški nazauzetim nacijama, koje nemaju jedinstvenu politiku. Putin ima realne strateške interese na Krimu, i nije to pitanje odnosa Rusije i Ukrajine, prvenstveno je to pitanje pozicioniranja moćne Rusije nakon turbulencija postkomunističkoga razvoja, kao najvažnijega strateškoga igrača novoga međunarodnoga poretka. Zapad, koga na žalost, a to govorim i kao Hrvat, simboliziraju USA i Britanija, u strateškom smislu, već odavno malim europskim, a posebno srednjoeurospkim i istočnoeuropskim narodima, simbolizira diktaturu neiscrpnih zahtjeva, bezuvjetnih zadaća, manje više stalnoga pranja ruku u problemima, i - izvršavanja njihovih političkih ciljeva. istovremeno, ta zapadna društva se urušavaju po svim šavovima, nestaju tradicionalne vrijednosti, nema nikakvih skrupula niti senzibiliteta čak ni pred krajnje izopačenim novonametnutim standardima, danas ne može jednoj snažnoj Rusiji ja jasnim nacionalnim ciljevima - ništa. Ni pismo poslati. Ja osobno mislim kako Putinu nije u interesu raskomadati Ukrajinu, usprkos vojnih strateških interesa na Krimu, koje on može obraniti kada god hoće, pogotovo računajuću na rusku većinu tamo, niti će on to učiniti. njemu je prvenstveni cilj poniziti Zapad preko Ukrajine, i to i - čini. Mislim da današnjoj Rusiji nije u interesu otvaranje trajnoga neprijateljstva na svojim zapadnim granicama, uz sve mogućnosti trajnih problema na južnim granicama.

VL
MA
Marino
17:31 02.03.2014.

Neznam kaj si je ta sirotinja u Ukrajini obečavala od EU. Mogu im samo poslati par savjeta o "demokraciji" a poslije dolazi MMF da pokrade (privatizira) ako uopće još nešto i ima. Pa kome su ti žgoljavci iz EU stvarnoo pomogli? dajte bar jedan primijer? pomogli su svima sa preskupim kreditima i sad su spali na prosjački štap. Pa njih je samo jedan samo prosječno lukavi Balkanac Milošević godinama šetao kao mulce

VL
CA
campa
17:05 02.03.2014.

Nevidim što bi Obama na reakciju Rusije imao prigovoriti.Pa zar već godinama nismo svjedoci djelovanje snaga SAD-a po svijetu.Oni brane svoje interese (čitaj dotok nafte i ostalih rudnih bogatstava)a sve u ime demokracije.Djelovali su u Iraku i Bliskom istoku a uvjek se pitam zašto ne u Sjevernoj Koreji i shvatim nemaju interesa i nema zarade.Putin brani interese Rusije jer bi u slučaju da Ruska Crnomorska flota ode njeno mjesto nadopunili Amerikanci(vjerojatno). Protiv sam Ruske intervencijejer zastupam da svaka zemlja ima pravo na cjelovitost teritorija i sve ostalo se tretira kao okupacija.

VL
PL
@ploto@
17:43 02.03.2014.

Neoliberalni fašizam kontinuirano proizvodi ratove,radi pljačke i političke kontrole određenog teritorija.Cvrtilina analiza je prilično servilna i ne pogađa srž.a to je da je gužvu oko Ukrajine organizirala i sprovela CIA.Naravno,on to ne smije spomenuti jer živimo u "slobodnom društvu" !!Dokazkaz !! Hakirani razgovor državne tajnice Nuland,gdje vehementno govori tko će biti vođa opozicije.Bit će onaj koga je CIA trenirala za taj posao.Fućkaš volju naroda jer toga nema. Ne postoji tu nikakav izbor ili volja ukrajinskog naroda. Da li ste čuli da se netko sa zapada distancirao od radikalnih neonaci desničara ? Naravno da niste.U Siriji podržavaju,naoružavaju i treniraju vehabije,a ovdje neonaciste koji otvoreno izražavaju antisemitizam i antirusizam.Interesantno,kad u RH izađe bilo kakva provokacija u svezi NDH,odmah se javljaju cionističke centrale i optužuju nas za ustaštvo.Ovdje su prioriteti drugačiji i antisemiti su dobrodošli,ali samo dok ne odrade posao za CIA i NATO.

VL
VA
Vanda
17:10 02.03.2014.

Da ali Ukrajinom vlada manjinska vlast koja je istjerala legalno izabranu vlast. Vecina nije pro zapadni orjentirana. Drugo interesi velikih sila, Irak, Sirija, Libija Egipat to su amerikanci pretvorili kaos i ostavili kaos sa nekoliko tisuca svojih vojnika. E pa sto Putinu ovdje zamjerit.

VL
PR
Protivcenzure
17:28 02.03.2014.

eu je zatačena oni su navikli raspravljati na odborima satima u nedogled nisu vođe koji djeluju već birokrati!!

VL
VA
Vanda
17:22 02.03.2014.

Ako smo razumni svjdoci Iraka, Libije, Sirije i Egipta sto su amerikanci i EU razrovali da bi mogli vladati na stetu tih naroda koji ginu dnevno na stotine onda nam je jasno kako ta izvozna demokracija funkcionira po zapadnoj shemi. Putin je uzeo trenutak u svoje ruke, nazalost samo onako kako to amerikanci vec rade desetljecina. Nadam se da Putin nece ubijati kao NATO. Realnost je to sto imamo.

VL
Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
17:41 02.03.2014.

Promijeniš Putin u Hitler, 2014 u 1934, i sve isto. Čak i Olimpijada.

VL
AB
abendblatt
18:50 02.03.2014.

Situacija je jako zaostrena, samo dipolmacija i argumentirani pregovori moraju naci rjesenje, rat je zadnja i neoprostiva opcija, nada se da ce pobijediti razum.

VL
GR
GRGOO
18:33 02.03.2014.

"Zapad" nema veze s realitetom. Oni žive u oblacima. Nikada nisu nikome pomogli jer ni sebi ne mogu pomoći. Oni mogu trenirati strogoću samo na malima i slabima. Ukrajina je predala nuklearno oružje, koliko sam razumio, a zauzvrat je treba štiti neki "Zapad". No, kako "Zapad" i sam zapada u krizu identiteta (pojedinačno i ukupno), a to Putin zna, može se raditi što god je koga volja. Pitanje je samo vremena kada ćemo doživjeti potpunu katstrofu.

VL
AA
aabbcc
17:06 02.03.2014.

Zapad je sve svoje odradio i sada moze da se smije onom Klicku i njegovoj placenoj druzini ciju demokraciju podrzava Zapad da Slavena bude sto manje...

VL
Avatar delminium
delminium
17:31 02.03.2014.

Ma da, kao da zapad ne zna s kim ima posla. Zapad je uvijek civilizacijom išao na barbara. Žalosno što je jedna velika nacija kakva je ruska u zadnjih 150 godina pala na Staljine, Putine i njima slične........... što očekivati kad se zna da su djecu ruske kraljevske obitelji potamanili kao najveće zločince. Znam da se nekima na ovo adrenalin diže, kako je to lijepo ali eto tako je to.

VL
Avatar Neron
Neron
17:44 02.03.2014.

Kad odvrtim film unazad, demonstracije protiv predsjednika Ukrajine pokrenute su nakon što je on odlučio okrenuti se od EU nazad prema Rusiji. Tijekom demonstracija su isplivali nepotizam, besramno bogaćenje vladajućih slojeva u Ukrajini... što je definitivno još više podiglo tenzije u Kijevu. Na kraju je rulja na trgu uspjela prisiliti skupštinu da oslobodi Juliju Timošenko iz zatvora, skine predsjednika s vlasti i postavi novo vodstvo zemlje - pitam se na temelju kojeg zakona i kojih ovlasti, na temelju čije podrške? Ukrajina ima 40 milijuna stanovnika - nije li ovo nešto poput vojne hunte? Ima li Putin nakon ove zapadnjačke šarade pravo lupiti šakom po stolu i reći "dosta!"? Smatram da se ukrajinski narod treba izboriti za bolje sutra, za bolje društvo, bolje gospodarstvo, smatram da im je vlast loša i zavrjeđuje da bude smjenjena, pa čak i revolucijom ako drugačije ne ide. No u ovom slučaju mislim da je Ukrajina izigrana od strane zapada, za interese zapada, a rezultat jest taj da će danas-sutra biti teško ponovo uspostaviti povjerenje između Ukrajine i Rusije kojoj je Ukrajina nekako prirodno naslonjena. Ma na kraju krajeva, neka se provede referendum u Ukrajini koji će pokazati što ukrajinski narod želi. Poljska je, negdje čitam, sazvala hitan sastanak NATO saveza jer se osjeća ugroženo. Nije li to još jedan potez, demokratski opravdan i zakonski utemeljen ali jednako tako izigravajući? Sjećam se, devedesetih kad je Hrvatska bila napadnuta od strane Srbije - nitko se od NATO saveznika nije osjetio ugrožen.

VL
ZL
zlako
20:22 02.03.2014.

Živjela Ukrajna.Dolje Ruski fašisti.Dolje u Pakao!

VL
L0
luena 01
19:22 02.03.2014.

Samo tako pro ruski orjentirani ,blago vama da znate sto prizeljkujete nebi piskarali na portalu ... Kriza koja je zahvatila Ukrainu i napeto stanje u Krimu ako Putin ne skrene sa svog nauma bi lako moglo dovesti do podjele Europee ,a onda i vama prorusima zelim isto sto i Ukraina moze ocekivat ,tako da je pravda podjednako podjeljena a ne da vi blebecete gluposti i gledate kak se rat vodi nego i sami osjetite pred svojim vratima... Svi mi stojim na rubu rata ne samo Ukraina i Rusi... uzivajte dok jos mozete u svojim glupostima od komentara...

VL
Avatar bok
bok
18:21 02.03.2014.

Ako napadnu Rusi, ruski oligarhi izgubili bi svu lovu koju su odnjeli u zapadne banke, i nekretnine bi im konfiscirali. A embargom bi ih bacili natrag u 1918. Dakle ne vjerujem da budu napali Ukrajinu. Osim Toga i nas Hrvate su 199-1995 neki zvali fasistima.... zato mi je vrlo sumnjivo kad neki Ukrajince takvim nazivaju.

VL
Avatar Vrijeme
Vrijeme
11:45 04.03.2014.

A i ovom pivcu ce se krila potkresati.

VL
Avatar Vrijeme
Vrijeme
10:11 03.03.2014.

Jedva cekam da razmontiraju "Republiku Srpsku" u BiH. Hahhaaa,...bila bi dobra fora.

VL
DU
Deleted user
20:26 02.03.2014.

Kukurikavci opet vam pobjegla masna kost nece PUTIN U HRVATSKOJ NISTA DOBITI samo ako se usudite i pisnuti dolazi referndum Nece nama putin ili Ruskaja pajotka poslije STITITI ugrozene RUSE nikada rusu dozvoliti da nesto kupi mislim da smo see opametili poslije doseljavanja SRBEKA U KRAJINU

VL
PL
@ploto@
17:50 02.03.2014.

Plan ciobankstera je slijedeći.Dolazi MMF da im pomogne.Već su odavno napisane dobro poznate "reforme" ,kad ti lešinari i lihvari upadnu u nekakvu državu,u vidu brze privatizacije najvrednijih resursa.I tko će to potpisati ? Možda ova nelegalna vlast iza koje stoji CIA i Šoroš, agent Rothschilda za specijalne operacije.Važno je potpisati i da potpiše vlast,kojoj će zapad dati legalitet i legitimitet,iako ga po međunarodnom pravu nema.I kad se potpiše Sporazum sa MMF-om,onda je klopka zatvorena i više nema van.Vjerjujte mi ,.to je sve već odavno spremno.A kako je rekao jedan bivši analitičar CIA,Ukrajini treba oko 150-200 milijuna $US i ona je vreća bez dna.Neće lihvari iz MMF-a doći da daju i da pomognu,nego da otmu i bace dužnika u propast .

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.