Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAJE 35 GODINA

Zaokret u sporu Armenije i Azerbajdžana: Sprema se mirovni sporazum?

French Foreign Minister Catherine Colonna visits Yerevan
Foto: PHOTOLURE/REUTERS
1/3
22.05.2023.
u 18:22

Gorski Karabah regija je međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana, ali u njoj uglavnom žive etnički Armenci. Od ranih 1990-ih, i armenske pobjede u ratu, cijelom je regijom kao paradržavom upravljao Erevan

Spor između Armenije i Azerbajdžana, koji traje već 35 godina, u ponedjeljak je doživio vrlo značajan zaokret, nakon što je vlada Armenije rekla da je spremna priznati Gorski Karabah kao dio Azerbajdžana ako će Baku priznati lokalnom armenskom stanovništvu građanska i politička prava. To je regija zbog koje su dvije bivše sovjetske republike ozbiljno sukobljene već više od tri desetljeća, i zbog koje su ratovale u dva navrata, jednom početkom 1990-ih te drugi puta u jesen 2020. godine.

- Teritorij Azerbajdžana uključuje Gorski Karabah i prostire se na 86600 kvadratnih kilometara. Ako se dobro razumijemo, Armenija priznaje teritorijalni integritet unutar spomenutih granica, a Baku priznaje teritorijalni integritet Armenije na 29800 kvadratnih kilometara - rekao je jučer armenski premijer Nikol Pašinjan, a citirala ga je ruska agencija Tass.

Pašinjan je rekao da je spreman priznati Gorski Karabah kao dio Azerbajdžana ako će se poštivati prava Armenaca koji žive u njemu.

POVEZANI ČLANCI:

- Armenija ostaje privržena mirovnoj agendi u regiji. Nadamo se da ćemo u doglednoj budućnosti uspjeti dogovoriti potpisivanje mirovnog sporazuma - dodao je Pašinjan.

Gorski Karabah regija je međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana, ali u njoj uglavnom žive etnički Armenci. Od ranih 1990-ih, i armenske pobjede u ratu, cijelom je regijom kao paradržavom upravljao Erevan. U međuvremenu je pitanje statusa regije postalo gotovo mitsko pitanje u obje države, a 2020. ponovno je izbio rat među njima u kojem je Azerbajdžan uspio vratiti velike dijelove teritorija, ali ne i cijeli, uz ukupno sedam tisuća vojnika na obje strane koji su izgubili živote u samo nekoliko tjedana borbi. Izražavanje spremnosti Erevana da prizna Karabah kao dio Azerbajdžana moglo bi dovesti dvije zemlje korak bliže konačnom miru, ali Pašinjan će se neminovno suočiti s velikom opozicijom nacionalističkih grupa koje će pokušati sabotirati dogovor.

Komentara 1

DU
Deleted user
01:55 23.05.2023.

ako ih puste na miru dogovorit ce se pitanje je samo sto svjetski vodja zeli, rat ili mir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije