Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Šuker:

Zamrzavanje tečaja je kostur u ormaru koji će dočekati iduću Vladu

Ivan Šuker
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.01.2015.
u 09:55

Smatra da će saborski zastupnici "danas dići ruku za odluku koja je u suprotnosti s Ustavom".

– Zamrzavanje tečaja je kostur u ormaru koji će dočekati iduću vladu. To je politička odluka koja nije zasnovana na ekonomskim argumentima. Postoji želja da se dogovori i netko to sprečava i to nije dobro – rekao je saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker u emisiji Novi dan N1 televizije.

Rekao je da će HDZ podržati promjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim Vlada na godinu dana zamrzava tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna, ako će postojati konsenzus. – Ne shvaćam zašto netko gura odluku koju nitko ne podržava. Treba postići trajno rješenje, a to bi bilo bila konverzija s valutnom podlogom eura – rekao je Šuker.

Zastupnici će dići ruku za odluku koja je u suprotnosti s Ustavom

Kritizirao je i komunikacijsku strategiju guvernera HNB-a Borisa Vujčića i poručio mu da "nije vrijeme za ekskatedralni pristup". – Vujčić se treba uključiti i sjesti za stol tako da svi mogu ponuditi argumente jer kad se pošalje priopćenje, vaše riječi se mogu krivo shvatiti – kazao je Šuker kojemu je žao što Vujčić komunicira priopćenjima.

Kaže da će se, ako Zakon ostane ovakav, dogoditi scenarij koji najavljuje Hrvatska udruga banaka, da će svi hrvatski porezni obveznici snositi teret financijske pomoći svim korisnicima kredita u švicarskim francima. Smatra da će saborski zastupnici "danas dići ruku za odluku koja je u suprotnosti s Ustavom". – Ovdje se govori samo o anuitetima, i to ne svih, već samo građana, a ne poslovnih subjektima, i to po tečaju koji je odredio netko tko nema ovlasti to raditi – rekao je Šuker i naglasio da će oni "biti suzdržani oko zakona".  

>>Udruga Franak najavila masovni prosvjed: Mi više nećemo biti robovi banaka!

>>Na leđima ‘Švicaraca’ slomio se i provincijalni rentijerski kapitalizam

>>Udruga Franak: Vujčić iznosi neistine i huška građane na dužnike u 'švicarcima'

>>Za razliku od prošle Vlade, prebacili smo teret na banke, a ne na građane

>>U burnoj raspravi o 'švicarcu' Marasović Stazića usporedio s Goebbelsom

Komentara 18

TH
than
10:14 23.01.2015.

Docekati ce nekoliko slijedecih vlada, ali veci je problem sto ce 'docekati' sve porezne obveznike (neke direktno i vise, a ostale indirektno i manje), pa ce nam uvaliti nove/vece poreze kao i onaj madjarski populist Orban, koji je pokusao uvesti i porez na internet promet, pa je bila masovna pobuna u Madjarskoj.

DU
Deleted user
10:26 23.01.2015.

Zamrzavanje tečaja je glupost bez presedana s posljedičnim urušavanjem pariteta euro vs kn, već sada je na tečajnici historical low (povijesno najniža) kn, zar ne? Tko se ide igrati s vatrom, bit će opečen! Ušli su u područje privatnog zaduživanja građana, a s novcem iz proračuna RH gdje nema novca ni za besplatan obrok u OŠ i gdje se kuburi s prijevozom OŠ učenika. Milanović nakon neuspješne serije Štefica Cvek u raljama života, trajala je tri godine, kreće s novim projektom Štefica Cvek u raljama bankara. Tko će nadoknaditi odštetni zahtjev banaka, na prvi pogled je cijela ta fiksacija CHF contra Ustava? Narod - sve će to narod pozlatiti, a pogled u retrovizor govori da su dužnici u CHF paritetu bili sve do 2010. godine u povoljnijoj otplatnoj poziciji nego oni u kn ili Euro paritetu. Gdje je tu jednakost pred zakonom?

TO
tom2802
10:30 23.01.2015.

još jedan zaključak.........europska banka počet će štampati milijarde eura..........znam da nismo neka ekonomska ili moneterna velesila............ali slijedom logike euro slabi..........a slabi vjerojatno prema svim valutama pa tako i prema hrvatskoj kuni..........naši vrli bankari izjavili su da to neće imati apsolutno nikakvog utjecaja na tečajnu listu hnb-a!!!!!!.........opet bankarske igrice............možda griješim........nek me netko ispravi......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije