Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci statističkog ureda

Zamjetan porast cijena na godišnjoj razini u Njemačkoj: Jedan proizvod skuplji za gotovo 90%

Ilustracija
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
1/3
19.05.2023.
u 16:04

Cijene naftnih derivata, lož ulja i benzina naglo su se pak smanjile, i to po dvoznamenkastim stopama u odnosu na travanj prošle godine

Proizvođačke cijene u Njemačkoj porasle su u travnju najblaže u protekle dvije godine, objavio je u petak statistički ured Destatis. Proizvođačke cijene u travnju su porasle za 4,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci statističkog ureda. To je njihov najslabiji rast na godišnjoj razini od travnja 2021. godine. U ožujku uvećane su za 6,7 posto.

Mjesečna usporedba pokazuje pak rast proizvođačkih cijena u travnju, prvi puta od rujna prošle godine, i to za 0,3 posto, U ožujku smanjene su za 1,4 posto. Glavni pokretač rasta proizvođačkih cijena u travnju u usporedbi s godinom ranije bila su kapitalna dobra, koja su poskupjela za 6,8 posto, navode u Destatisu. Na mjesečnoj razini cijene su im porasle za 0,6 posto.

Zamjetno su na godišnjoj razini porasle i cijene netrajne robe za široku potrošnju, za čak 11,4 posto, ponajprije odražavajući 13,6-postotno poskupljenje hrane. Najviše su pritom poskočile cijene šećera, za gotovo 90 posto, navodi Destatis. Slijedi trajna roba za široku potrošnju, koja je poskupjela za 8,8 posto u odnosu na lanjski travanj.

VEZANI ČLANCI:

Energija je pak na godišnjoj razini poskupjela samo 2,8 posto, odražavajući visoku poredbenu osnovicu u prošlogodišnjem travnju, povezanu s ulaskom ruskih postrojbi u Ukrajinu. Kao i prethodnih mjeseci, najveći utjecaj na kretanje cijene energije na godišnjoj razini imao je prirodni plin u distribuciji, kojem je cijena za sve skupine korisnika u odnosu na travanj lani bila viša za gotovo 11 posto, napominju u statističkom uredu.

Cijene naftnih derivata, lož ulja i benzina naglo su se pak smanjile, i to po dvoznamenkastim stopama u odnosu na travanj prošle godine, pokazuje izvješće. U odnosu na ožujak cijene energije bile su više za jedan posto i porasle su prvi put na mjesečnoj razini od rujna 2022. godine, navode u Destatisu. Ako se pak isključi energija, proizvođačke su cijene u travnju porasle tek 0,1 posto na mjesečnoj razini i za 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

VIDEO Prve trešnje osvanule na tržnicama, cijene su enormne: Tko si ih može priuštiti?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije