Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZALIHE NA KRITIČNOJ RAZINI

Njemački mediji dižu alarm: Je li njemačka vojska nesposobna za borbu?

Air Force and Navy inspectors visit Estonia
Foto: Christophe Gateau/DPA
1/3
06.12.2022.
u 21:48

Nakon ruskog napada na Ukrajinu njemački političari obećali su jačanje Bundeswehra izdvajanjem dodatnih 100 milijardi eura za opremu i preuzimanjem vodeće uloge na međunarodnom planu. Ali malo toga se promijenilo

Posljednjih dana u njemačkim medijima pojavili su se alarmantni naslovi o stanju vojske, sugerirajući da bi Bundeswehr imao dovoljno streljiva samo za dva dana intenzivnih borbi. Ta je brojka očito procurila iz neimenovanih upućenih izvora. Ako je to točno (a takva informacija se ne može službeno potvrditi, jer je državna tajna), zalihe njemačke municije su znatno ispod NATO-ovog standarda, koji zahtijeva da svaka članica ima zalihe streljiva za 30 dana borbi. Kako bi nadoknadila samo taj nedostatak, Njemačka mora izdvojiti 20-30 milijardi eura, kažu stručnjaci za obranu, prenosi Deutsche Welle.

Kod njemačke vojske postoji i mnogo drugih nedostataka - njezina opremljenost odavno je tema koja izaziva zabrinutost. Priče o neispravnim tenkovima i helikopterima, puškama koje ne pucaju kako treba i vojnicima koji zimi moraju trenirati vani bez termo-rublja godinama pune stupce u medijima.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, kancelar Olaf Scholz najavio je preokret, koji su mnogi u Njemačkoj i van nje pozdravili kao promjenu u pristupu vanjskoj politici i vojnoj strategiji. Kako bi pokazao da misli ozbiljno, Scholz je najavio povećanje izdvajanja za obranu, koje je time postalo najveće u cijeloj Europi, a također i jednokratni "poseban fond" od 100 milijardi eura za modernizaciju vojske.

Sumnja u vojne sposobnosti Njemačke

Devet mjeseci kasnije mnogi se pitaju gdje je ta gomila novca. Spor oko streljiva izazvao je ružnu svađu između vlade i njemačke obrambene industrije oko toga tko je trebao preuzeti inicijativu: je li industrija najprije trebala povećati kapacitete ili se vlada trebala pobrinuti za brže narudžbe?

"Ono što sada očekujem od industrije naoružanja je proširenje kapaciteta", rekao je za javni servis ARD Lars Klingbeil, predsjednik Scholzove Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD). "Ako njemačka industrija nije u stanju to riješiti, onda moramo vidjeti što možemo kupiti u inozemstvu, odnosno od drugih NATO-partnera", dodao je Klingbeil.

Te izjave su "poprilično pogrešne", bio je brz odgovor Hansa Christopha Atzpodiena, čelnika njemačkog Udruženja za sigurnosnu i obrambenu industriju BDSV. On je za novinsku agenciju DPA rekao da su velike njemačke kompanije udvostručile proizvodne kapacitete u tjednima nakon izbijanja rata u Ukrajini.

"Smiješan je ovaj teatar između obrambene industrije i vlade", rekao je za DW Rafael Loss, analitičar za pitanja obrane u Europskom vijeću za vanjsko-političke odnose (ECFR).

Loss je istaknuo da postoje propisi koji proizvođače oružja sprječavaju da proaktivno proizvode oružje ili traže od banaka kredite bez državnog ugovora.

On je zabrinut zato što Njemačkoj nedostaje osjećaj hitnosti da reagira na geopolitičke implikacije ruskog napada na Ukrajinu. "Druge zemlje, posebno u istočnoj Europi, su se pokrenule mnogo brže i formirale radne grupe sastavljene od predstavnika vlade i industrije", rekao je Loss.

Članice NATO-a u sjeveroistočnoj Europi već su zabrinute da Njemačka neće biti vojni partner na kojeg se mogu osloniti. Na konferenciji u Berlinu krajem listopada je letonski ministar obrane Artis Pabriks postavio provokativno pitanje svojim europskim kolegama: "Mi smo spremni umrijeti, a vi?" Obraćajući se Nijemcima on je rekao: "Mnogo toga će ovisiti o vojnoj moći vaše zemlje. Žao mi je što to moram reći, ali vaša vojna moć trenutno ne postoji."

"Da budemo fer i pošteni prema Scholzu, mislim da je njegova najava prekretnice pokazala da je on itekako svjestan ovog značajnog izazova", rekao je Loss. "Ali čini se da Ministarstvo obrane i druge institucije nisu baš dorasle zadatku."

Nabava je tek počela

Scholz se sada pobrinuo da dođe do većih narudžbi. Njemačka je potpisala ugovor o kupovini 35 američkih borbenih zrakoplova F-35, koji će zamijeniti zastarjelu Tornado-flotu, po cijeni od 200 milijuna eura (208 milijuna dolara) po komadu. Ali oni bi tek 2027. mogli biti spremni za upotrebu.

Vojne nabave su uvijek dugotrajan proces. I druge zapadnoeuropske zemlje suočavaju se sa sličnim problemima u obnovi svojih mirnodopskih struktura. Bilo da se radi o čarapama ili borbenim avionima, gotovo sve što vojska koristi mora se najprije naručiti, a zatim proizvesti. "Ne možete samo kupiti određene sustave s police u DIY prodavaonici", rekla je ministrica obrane Christine Lambrecht u Bundestagu tijekom nedavne rasprave o državnom proračunu.

Priče o nedostatnoj količini streljiva proistekle su dijelom zbog postavljenih pitanja o održavanju isporuka oružja, koje se šalje u Ukrajinu. "Da bismo osigurali stalnu opskrbu streljiva za oružje koje se isporučuje Ukrajini potrebno nam je otprilike 15 puta više municije", rekao je Loss.

Ali tu postoji i mnogo dugoročnih problema. U posljednjih nekoliko desetljeća Bundeswehr je rasprodao mnoga svoja skladišta-bunkere iz doba Hladnog rata - što znači da bi vojska, sve i ako ima streljivo za 30-dnevna borbena djelovanja kako to propisuje NATO, morala naći skladišta za njega.

Povijest nedostataka

Analitičar Loss smatra da kritike oporbene konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU) ne drže vodu. "Stvari nisu bile drugačije ni u posljednjih 16 godina kada je CDU bio na vlasti," kaže on. "Smiješno je vidjeti kako SPD i CDU okrivljuju jedni druge za otužno stanje njemačkih oružanih snaga, ali mislim da su za takvo stanje podjednako krivi i jedni i drugi."

Povjerenica Bundestaga za pitanja obrane Eva Högl nedavno je za list Die Zeit izjavila da njemački vojnici i dalje moraju trenirati bez potrebne zaštitne opreme poput termo-rublja i nekih drugih osnovnih artikala. Govorila je o kombinaciji logističke neefikasnosti, postpandemijskog mamurluka i birokratske inertnosti. "Nažalost, ponekad postoji ravnodušnost i apatija u redovima odgovornih u Bundeswehru. 'Nemamo, strpite se, nije to velika stvar, uskoro ćemo vam to poslati', eto to je ono što se vojnicima stalno govori", kaže Högl.

Neke birokratske prepreke se rješavaju: pravila se mijenjaju tako da manje narudžbe ne moraju prolaziti kroz proces odobravanja širom Europe, a zapovjednicima je dozvoljeno da potroše do 5.000 eura bez službene procedure odobravanja nabave.

Vlada je sada obećala opremu do kraja godine. Dakle, uz malo sreće, njemački vojnici će dobiti svoje čarape na vrijeme - za Božić.

>> VIDEO Zelenski odlikovao Vjekoslava Prebega za 'osobnu hrabrost u obrani državnog suvereniteta Ukrajine'

Komentara 13

DS
dstulic
21:57 06.12.2022.

Ukrajinci im sve potrošili, ostali samo lgbt roza tenkovi

Avatar mustafa2
mustafa2
22:11 06.12.2022.

bingo pitanje, tko je bio zadnji ministar obrane ???

Avatar 100percentFedUp
100percentFedUp
22:34 06.12.2022.

I oni misle da ce njih NATO (SAD) braniti! A ni 'zemlja slobodnih' nema dovoljno ni oruzja ni streljiva, jer ne mogu oni Ukrajini poslati toliko koliko ukrajinski korumpirani mafijasi mogu (pre)prodati! Iako 'zemlja slobodnih' trosi 800 milijardi US$ godisnje na vojsku, nije lako ni jeftino odrzavati preko 800 vojnih baza sirom svijeta i 15-ak nosaca zrakoplova s nekoliko desetaka tisuca osoblja na njima. Teroriziranje cijelog svijeta je jako skup business iako se dosta tih troskova nadoknadi pljackom prirodnih resursa drugih zemalja, tiskanjem dolara 'iz zraka' i na razne druge perfidne nacine. SAD su samo na odrzavanje klimatizacije u ratovima u Siriji i Afganistanu godisnje trosile 20-ak milijardi US$! Ako Svabe misle da ce oni svoju vojsku uciniti respektabilnom sa 100 milijardi eura, oni zive u oblacima... Dobro, oni su barem zabrinuti, za razliku od 'malog od Bruxellesa' kojem je najvaznije da su njegovi gospodari u Bruxellesu i Washingtonu zadovoljni s njim...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije