Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka suda

Vrijeđao Jovanovića: Mamiću odbačena žalba na presudu

Zdravko Mamić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
27.12.2017.
u 13:11

Mamić je 2013. rekao da Jovanović "ima krvna zrnca u sebi koja se pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko"

Županijski sud u Varaždinu odbacio je kao neosnovanu žalbu Zdravka Mamića na presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu u tužbi koju je protiv njega podnio saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Podsjetimo, prvostupanjskom presudom je utvrđeno da je Mamić izjavom iz 2013. povrijedio Jovanovićevo dostojanstvo na osnovi nacionalnog podrijetla te da je počinio diskriminaciju uznemiravanjem. Mamiću je naloženo da Jovanoviću nadoknadi parnične troškove od 11.075 kuna.

Mamić je 2013. rekao da Jovanović "ima krvna zrnca u sebi koja se pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko" te izrazio zaprepaštenje da "čovjek koji je Srbin i čovjek koji nikada u životu nije radio u znanosti, prosvjeti, u sportu, osim što je... bio dizač tegova" obnaša ministarsku dužnost u "najvažnijem resoru u državi".

Zdravko Mamić
1/11

Županijski sud u Varaždinu u obrazloženju između ostalog navodi kako Ustav jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli, ali da je to pravo potrebno tumačiti u skladu s najvišim vrednotama ustavnog poretka, a to su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost... Pravo na slobodu izražavanja nije, napominju, apsolutno, nego podložno ograničenjima, a u konkretnom slučaju miješanje u pravo na slobodu izražavanja temelji se na Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

Sud također navodi da nije sporna povijest sukoba između Mamića i Jovanovića prilikom kojih su i neke Jovanovićeve izjave bile "neprimjerene, uvredljive i ispod razine prihvatljivog i pristojnog ponašanja". To daje pravo Mamiću da reagira na Jovanovićeve navode, ali ne legitimira ga da pritom postupa diskriminatorno pa "osobna netrpeljivost i sukob s tužiteljem nema ekskulpirajući značaj za tuženika".

Pogledajte i najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Zdravko Mamić
1/59

Komentara 13

MA
..Marsijanac
15:26 27.12.2017.

Kao i obicno Maminjo je bio potpuno u pravu. Cetnici se slobodno secu Hrvatskom a Hrvati se progone.

ZG
zg223
14:48 27.12.2017.

u rusiji bi mu putin dao odlicje jer je prokazao manjinu.a u rusiji toga nema.i jos da vodi ministarstvo..hehe

Avatar niwrad
niwrad
13:23 27.12.2017.

Ja mislio da je diskriminacija kad država nekoga stavi u neravnopravni položaj uskratom javnih dobara ili usluga. Kad ono... diskriminacija je kad jovane, homiće, transiće, pusiće... emocionalno povrijediš. Orwell je izgleda bio u pravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije