Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manjinska politika

Zakonska novela uzbunila gradišćanske Hrvate

gradiscanski hrvati
Snježana Herek/VLM
02.07.2011.
u 09:25

Predstavnici gradišćanskih Hrvata, Mađara te koruških i štajerskih Slovenaca oštro kritizirali austrijski politički vrh da u Nacrt zakonskih promjena nije unio sve, nego samo dio dogovora postignutih s koruškim Slovencima 25. svibnja.

BEČ – Predstavnici gradišćanskih Hrvata, Mađara te koruških i štajerskih Slovenaca u Austriji su sazvali hitnu konferenciju za novinare u Beču, na kojoj su predstavili zajednički stav ove četiri autohtone nacionalne manjine o Nacrtu novele Zakona o narodnosnim skupinama, koja je uzbunila austrijsku, manjinsku javnost.

Svima im je zajedničko to što su oštro kritizirali austrijski politički vrh da u Nacrt zakonskih promjena nije unio sve, nego samo dio dogovora postignutih s koruškim Slovencima 25. svibnja o.g. i uglavljenih u obvezujući Memorandum.

Posebice se to tiče odredbi o dvojezičnoj topografiji i dvojezičnim natpisima na školama i Općinskim uredima, što nije, kako su istakli, u skladu s člankom 7 austrijskog Državnog ugovora iz 1955. godine koji govori o zaštiti prava austrijskih nacionalnih manjina, i u kojem su gradišćanski Hrvati i štajerski Slovenci taksativno navedeni.

Predstavnik gradišćanskih Hrvata Stanko Horvat, Ernö Deak u ime Mađara te Valentin Inzko i Susanne Weitlaner u ime koruških i štajerskih Slovenaca, predbacili su austrijskoj Vladi da zbog rješenja dugogodišnjeg spora oko dvojezičnih natpisa u Koruškoj, ishitreno mijenja Zakon koji od 1976. regulira manjinska pitanja, izdižući ga „nepotrebno,“ na ustavnu razinu.

Posebno su se usprotivili užurbanom usvajanju Zakona u austrijskom parlamentu 6. srpnja o.g., apelirajući na odgovorne da ne žure s promjenama kod tako osjetljivih pitanja kao što su manjinska. Zaključivši kako to vodi do „pogoršanja“ manjinskih prava, prozvali su glavnog pregovarača, državnog tajnika Josefa Ostermayera da nije u pregovore uključio zastupnike svih narodnih manjina i narodnosnih skupina, kao što Zakon nalaže.

Ostermayer je odgovorio manjinskim predstavnicima kako su u pregovore bili uključeni „svi oni kojih se promjene neposredno tiču“, dodavši kako je Savezno kancelarstvo o pregovorima u Koruškoj i potpisanom Memorandumu s koruškim Slovencima izvijestilo „pismeno i usmeno“ predsjednike Narodnih vijeća svih austrijskih manjina. Poručio je da je suglasje postignuto i kako „ više neće biti novih pregovora“.

Predsjednik Narodnosnog vijeća koruških Slovenaca Inzko je unatoč toga izrazio nadu da još uvijek nije sve gotovo, istaknuvši da će zadnju riječ o novom Zakonu koji bi, kako je rekao, trebao biti poticaj za mirni suživot manjinskog s većinskim stanovništvom, imati austrijski Parlament.

„Optimist sam koji vjeruje u parlament i demokraciju“, rekao je Inzko.

Predstavnik Mađara Deak je pozvao sve narodne manjine u Austriji da pokažu „više solidarnosti“ kad su u pitanju njihova prava.

Predsjednik Koordinacijskog Odbora gradišćanskih Hrvata Horvat je prigovorio da su nove zakonske odredbe „vrlo restriktivne i sužavajuće“ što će za posljedicu imati pogoršanja jezične i kulturne kompetencije hrvatske narodne manjine u Austriji. Dodao je kako će isključenje najvećeg djela toponima te hrvatskih oznaka i naziva iz novog Zakona nanijeti veliku štetu zaštićenim nematerijalnim dobrima gradišćanskih Hrvata koji se nalaze na popisu UNESCO-a.

Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta trebalo bi usvojiti novi Zakon o narodnim manjinama 6. srpnja, a Savezno vijeće 21. srpnja.

Komentara 12

OG
Oger
10:33 02.07.2011.

Svasta. Zive u Austriji, imaju austrijsko drzavljanstvo, uzivaju sve sto im ta drzava nudi - dakle drustvo, govorite njemacki. Vlastitu kulturu mogu njegovati ionako do mile volje. Po tome bi Njemacka morala staviti natpise na turskom ili poljskom, Engleska naa pakistanskom ili arapskom, - a sto bi tek bilo u Americi?

Avatar guten_tag
guten_tag
12:13 02.07.2011.

treba primijeniti zakone kakve ima hrvatska . kod nas imaju i romi saborskog zastupnika . prijateljska zemlja austrija treba prepisati hrvatske zakone , neka eunija nauči nešto od nas .

OB
-obrisani-
09:33 02.07.2011.

ZAPAD tumaci prava nama u nasim drzavama A KOD KUCE --KRSE SVA MOGUCA --manjinska prava,heehehhehehhh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije