Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije zaživio

Iako i sama svjesna da zakon treba doradu, ministrica je rekla: “Nemojmo više sa svakom novom Vladom mijenjati Zakon o poljoprivrednom zemljištu.”
15. veljače 2020. u 09:19 2 komentara 3257 prikaza
Marija Vučković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jučerašnja sjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, umalo je započela smjenom šefa Odbora nezavisnog Tomislava Panenića. On se uvodno obratio Mirku Ervačiću iz Osatina grupe kazavši da je pismom s optužbama o “djelovanju s klijentelističkim manirama” iskazao nepoštovanje prema Saboru, Odboru i njemu kao predsjedniku te ako ovako kani prozivati i raditi pritisak, razgovor neće moći biti nastavljen.

Indijski investitor želi uložiti 50 milijuna eura u poljoprivredu u Petrinji ARVINDO KAPUR Indijski investitor u Hrvatskoj: 'Uložit ćemo 50 milijuna eura u lješnjak, orah i kesten'

Kako Panenić nije dopustio reakcije na izrečeno, HDZ-ov Franjo Lucić u podužoj ga je i prilično burnoj prepirci optužio da vodi privatne ratove te predložio glasanje o Panenićevoj smjeni. Do toga ipak nije došlo pa je ministrica poljoprivrede Marija Vučković navela da je od donošenja zakona na suglasnost podneseno 430 programa, od čega su 253 odobrena, te je objavljen 41 natječaj. Iako i sama svjesna da zakon treba doradu, ministrica je rekla: “Nemojmo više sa svakom novom Vladom mijenjati Zakon o poljoprivrednom zemljištu.” No, da ovaj važeći ne valja, ustvrdili su svi sudionici sjednice.

Marija Vučković MARIJA VUČKOVIĆ 'Ispunila sam imovinsku karticu, ali i ja sam napravila grešku i slala izmjenu'

– Učinci zakona nisu dobri. Nije zaživio. Niti po jednom natječaju ništa nije napravljeno, a jedan je čak i poništen. Zakon je u funkciju trebao staviti svu zemlju, a ni jedna četvrtina nije stavljena. Procedura je prekomplicirana. Načelnicima trebaju programi kako će dodjeljivati poljoprivredno zemljište... – pljuštale su kritike sudionika sjednice među kojima se isticao jaz zbog podjele na “velike” i male” igrače.

Koronavirus
UŽIVO
Potvrđen treći slučaj zaraze koronavirusom. Osoba se nalazi u bolnici u Rijeci
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • Deleted user:

    gdjo ministrice ne znam cega ...u kolika je vrijednost poljoprivrednih proizvoda koju uvoznici uvezu u hrvatsku dvije ili tri milijarde eura u jednoj godini...???? ...sada ce poceti rasprodaja poljo zemljista ....

  • Playmaker:

    Bravo Ministrice !!!!!!!