Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Indijski investitor u Hrvatskoj: 'Uložit ćemo 50 milijuna eura u lješnjak, orah i kesten'

Iako je tek riječ o Memorandumu o razumijevanju, u Petrinji se nadaju investitoru koji će popuniti mnogobrojna zapuštena i napuštena poljoprivredna zemljišta na Banovini.
14. veljače 2020. u 14:18 11 komentara 1988 prikaza
Indijski investitor želi uložiti 50 milijuna eura u poljoprivredu u Petrinji
Foto: Edina Zuko/PIXSELL / Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/6

„Indija je ogromna zemlja od 1,4 milijarde ljudi gdje je 60 posto stanovnika u poljoprivrednoj proizvodnji. Obzirom na tako veliku poljoprivrednu proizvodnju mislimo da možemo ponuditi dobre tehnologije i procese u poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj. Imamo politiku da u svoje poslovanje uključimo lokalna poljoprivredna gospodarstva i farmere kako bi zajednički dalje raditi na poboljšanju poljoprivredne proizvodnje.“ – rekao je u Petrinji indijski poduzetnik Arvindo Kapur, koji je u ime svoje tvrtke Karma Agro potpisao Memorandum o razumijevanju s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem.

Broj stalno zaposlenih građevinara i dalje pada i kreće se oko 66 tisuća 150. SMO OD 190 ZEMALJA! Dobivanje građevinske dozvole investitoru kao dobitak na lotu

Želja je Kapura, kako je rekao, razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Banovine, za koju smatra kako je idealna za eko proizvodnju. Upravo će ekološka proizvodnja biti baza njegovih planiranih investicija, a u sklopu posjeta Petrinji obišao je već područja petrinjskih sela  Donja i Gornja Bačuga,  Jošavica i Šušnjar gdje ima dosta zapuštene zemlje, ali i problema s rascjepkanim vlasništvom.

Kapur se nada kako će njegovi planovi biti prepoznati i na nacionalnoj razini, kako bi mu se, kao investitoru, olakšalo. „Mi gledamo ovu investiciju u hrvatsku poljoprivredu  kao dugoročnu investiciju i kroz neko dulje razdoblje vjerujemo kako ćemo uložiti i do 50 milijuna eura. Treba znati kako svaka uložena kuna u poljoprivredu donosi benefit od četiri kune porasta BDP-a.“ – dodao je Kapur konkretiziravši  kako im je primarni cilj podizanje dugogodišnjih nasada lješnjaka, oraha i kestena. Dobivene plodove će u Hrvatskoj dalje prerađivati, stvarajući pri tome dodanu vrijednost, što znači i dodatna zapošljavanja.

U petrinjskoj gradskoj upravi ističu kako oni pozdravljaju planove svih investitora, te da će pomoći u njihovim planovima koliko je to u njihovoj moći i ovlasti.

Novogradnja NITKO IM NIŠTA NE MOŽE BiH u problemima: Ovi investitori ignoriraju zakone i bespravno grade naselja

„Svako mjesto je lijepo mjesto, ali najljepše je radno mjesto, pogotovo kada to radno mjesto dolazi u segmentu proizvodnje, a za proizvodna zanimanja imamo određene benefite. Grad Petrinja ima odluku da sve i jedan kredit kojeg dignete, mi ćemo plaćati kamatu, a vaša ulaganja u komunalnu infrastrukturu je nula kuna. Što se tiče svih ostalih komunalnih davanja, doprinosa za bilo kakve objekte, to je nula kuna za proizvodna zanimanja.“, rekao je Dumbović podsjetivši kako Grad potiče svako novo radno mjesto sa tri tisuće kuna mjesečno, odnosno 36 tisuća kuna godišnje.

Arvindo Kapur je u doticaj s Hrvatskom došao prilikom nedavnih posjeta hrvatskih poduzetnika Indiji, a, iako je tek riječ o Memorandumu o razumijevanju, u Petrinji se nadaju investitoru koji će popuniti mnogobrojna zapuštena i napuštena poljoprivredna zemljišta na Banovini.

Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • drazen.muhvic:

    Jel se sjećate onih pun k Kineza koji su obilazili našu državu skupa sa našim političarima i gospodarstvenicima? I oni su obećavali nekakva ogromna ulaganja. I oni su potpisivali nekakve sporazume o razumijevanju. I gdje su sad ti Kinezi? Gdje ... prikaži još! su njihova ulaganja? 50 milijuna eura? Indijci? Valentinovo je ljudi. Valentinovo. Ili je ipak 1. travnja?

  • Beskucnik:

    Dok svijet ulaze u robotiku i visoke tehnologije ,mi poticemo ljesnjak kojeg ce nam indijci proizvodit ,tu nesta gadno smrdi. Ako netko plati 30 tis. € za prebacivanje u UK ,mislim da ovaj legalno zeli dovodit radnike a onda ih ... prikaži još! svercat u EU i za to jos dobit poticaje

  • SveJeUzalud:

    ....neznaš gdje si upao....