Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zavrzlama

Prvi tjedan novog ZKP-a napravio kaos na sudovima!

ivan turudić
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
23.12.2013.
u 14:07

Podijele li se županijski suci pa ih pola primijeni stari, a pola novi zakon, u ponovni će postupak morati i pola predmeta jer je primijenjen pogrešan zakon

Zastupnici HDZ-a bili su u pravu kad su u raspravi o izmjenama Zakona o kaznenom postupku najavljivali kaos jer će suci morati primjenjivati tri procesna zakona. Na žalost, još jednu su potvrdu dobile i nedavno izgovorene riječi predsjednika Udruge hrvatskih sudaca Đure Sesse koji je, uzvraćajući političarima na njihove neosnovane optužbe, rekao da se sucima diže kosa na glavi od zakona kakvi se donose. To se pokazalo već u prvim danima primjene novih odredaba ZKP-a koje su stupile na snagu 15. prosinca. Suci su stavljeni pred dvojbu koji zakon primijeniti.

Dvostruko od 257. do 261.

Prema prijelaznim i završnim odredbama ZKP-a iz 2008. godine, postupci koji su započeti po starom ZKP-u iz 1997. godine po tom bi se zakonu trebali i završiti. Međutim, prema izmjenama ZKP-a koje su 15. prosinca stupile na snagu, trebao bi se primijeniti novi zakon, što potkrepljuju i pravilom da kasnije doneseni zakon derogira prijašnji.

– Jedino logično i pravilno rješenje bilo bi da se na postupke koji su pokrenuti po ZKP-u iz 1997., a niz je takvih predmeta na sudovima, primjeni tadašnji zakon jer je nemoguće u pola postupka primijeniti novi zakon. Međutim, članak 257. izmijenjenog ZKP-a određuje da se treba nastaviti po odredbama novog zakona, što znači da bi svjedok jedan dan mogao biti ispitan po jednom, a drugi dan po drugom zakonu, recimo kad svjedočenje nije okončano u jednom danu. Među sucima na Županijskom sudu u Zagrebu, ali i na Vrhovnom sudu, podijeljeno je mišljenje o tome koji zakon primijeniti – kaže Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda, pa na naše čuđenje kako je to temeljno procesno pitanje, dodaje: – Nelogično je i da ZKP sada završava sa 575. člankom pa se nastavlja sa 257., s tim da taj članak 257. već postoji u zakonu, kao i svi ostali članci do 261. Dakle, u ZKP-u imamo dvostruke članke od 257. do 261. Neshvatljivo, na nomotehničkoj razini to je katastrofa.

Turudić ni sam ne zna kako će se riješiti problem primjene zakona na slučajevima koji su započeti po ZKP-u iz 1997. jer svaki sudac može postupati kako smatra da treba. Podijele li se suci Županijskog suda pa ih pola primijeni stari, a pola novi zakon, to znači da će i pola predmeta biti vraćeno na ponovni postupak jer je primijenjen pogrešan zakon. 

– Da, moglo bi se to dogoditi. Pokušat ćemo se usuglasiti, ali nitko ne može narediti sucu kako da tumači zakon – dodaje Turudić.

Snaga višeg autoriteta

To vrijedi i za suce Vrhovnog suda i tek kad se u praksi pojave različiti pristupi, sjednica Kaznenog odjela Vrhovnog suda može zauzeti jedinstveni stav koji je onda obvezan za sva vijeća na sudu, a snagom autoriteta višeg suda prenosi se i na niže sudove. Riječ je o “eklatantnom” primjeru kako se nepotrebno produljuju postupci. 

– Apsolutno! Postupci će s ovim ZKP-om trajati dulje nego do sada. Otupjet će borba protiv korupcije i organiziranog kriminala jer će presude biti ukidane puno češće nego do sada i postupci će umjesto predvidljivog roka od dvije godine trajati četiri do pet godina – obrazlaže Turudić dodajući kako se iz dana u dan primjenjujući izmjene ZKP-a vade “kosti iz ormara”. Čudi se i što su mijenjane odredbe o dostavi poziva strankama s obzirom na to da stalno kukamo da nemamo novca.

– Sada će sudovi opet milijune kuna i energiju trošiti na pozivanje stranaka, što je bilo prebačeno na same stranke i to nikome nije bilo problematično. I ovako nam Ministarstvo duguje više od 13 milijuna kuna na ime intelektualnih usluga na budžet suda s plaćama od ukupno 80 milijuna kuna. Još nismo platili sve troškove iz 2012., i to najranjivijoj skupini, a to su obrane po službenoj dužnosti. I kakva će sada biti motivacija odluka za obranu po službenoj dužnosti kad znaju da za godinu i pol neće dobiti novce? – pita se Turudić. Smatra da se komplicira i uvođenjem obveze da sud svakog okrivljenika kojeg proglasi krivim mora obvezati na to da snosi troškove kaznenog postupka.

Očito, izmjene ZKP-a vrlo brzo morat će na popravni.

Komentara 11

GI
gismund
14:10 23.12.2013.

sve što ova vlada napravi izazove kaos...užas

CI
cicibela
14:24 23.12.2013.

Tu gnjavažu s pravosuđem treba ukinuti! Partija tuži i sudi, sama donosi zakone i sama ih provodi. Koji zakon primjeniti to zavisi od slučaja do slučaja. "Ne treba se držati zakona ko pijan plota".

RE
retfala
14:41 23.12.2013.

ova vlada bi pokidala i nakovanj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije