Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zakon mi priječi da europske izbore raspišem prije 1. srpnja'

Predsjednik Josipović oglasio se u vezi raspisivanja izbora za Europski parlament te naglasio da prije promjene Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament ne može raspisati izbore prije 1. srpnja.
15. veljače 2013. u 14:51 2 komentara 3 prikaza
Ivo Josipović
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Josipović oglasio se priopćenjem u vezi raspisivanja izbora za Europski parlament te naglasio da prije promjene Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament ne može raspisati izbore prije 1. srpnja.

Josipović piše da su prvi izbori za Europski parlament važni za Hrvatsku "kako u pogledu afirmacije europejstva u Hrvatskoj, tako i za ugled Hrvatske u Europskoj uniji".

"Sukladno zakonu Predsjednik Republike Hrvatske raspisat će izbore nakon konzultacija s Vladom, političkim strankama, nadležnim tijelima za provođenje izbora i drugim relevantnim sudionicima javnoga života", pišu u Josipovićem priopćenju te dodaje da će "imati u vidu stajališta političkih i drugih zainteresiranih faktora u društvu, kao i činjenicu da se u Hrvatskoj u svibnju održavaju lokalni izbori, a u skladu s tim i mogućnosti tehničkog usklađivanja lokalnih i europskih izbora".

"Za raspisivanje izbora važna je promjena Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, koji trenutno sadrži odredbu koja priječi raspisivanje izbora prije 1. srpnja. Zbog toga je u Hrvatski sabor i upućen prijedlog izmjene zakona bez koje Predsjednik Republike ne može odrediti datum izbora", zaključuje se u priopćenju predsjednik Josipovića.

>>Milanović: Zajednički izbori bili bi jeftiniji, ali demokracija košta

>>Lokalni i europski izbori ipak će se održati na isti datum?

>>Rastrošna Vlada: Izbor 12 ljudi platit ćemo 84 milijuna kuna!

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
  • list68:

    Mislim da bi prvo trebao pokrenuti postupak za izglasavanje nepovjerenja ovoj vladi, a zatim konstituiranje "vlade nacionalnoga jedinstva".

  • -obrisani-:

    Ne može predsjednik ništa, dok Milanović, Mrsić, Linić i ostali vladajući mogu sve. Pa čak za normalnoga poštenoga čovjeka i nemoguće. Da li bi da je mogao spriječio bezobrazno povećanje plaće ravnatelju HZZO-a i ostalim ravnateljima, a dozvolio oduzimanje, smanjenje, ... prikaži još! nepoštovanje Kolektivnih ugovora, svih onih kojima se plaće nisu povećavale već smanjivale. Predsjednik bi trebao imati najveće ovlasti i nedozvoliti ono što je mimo Zakona, ili nedozvoliti donošenje Zakona, Propisa koji negativno utječu na siromašni sloj radnika. Nitko ne želi povesti računa o tom sloju, o radnicima koji su izlazili na ulice, radnicima čije su tvrtke prodane, pokradene. Zar je to Hrvatska za koju se ginulo. Da ginulo se za sve ove koji nas osiromašuju i nadalje, pogodujući prethodicima. Biti će sve više i starih i mladih koji će sa gađenje govoriti gdje su se rodili i gdje žive.