Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Olako potezanje obarača sudstva prema medijima rezultiralo zajedničkom akcijom'

Vodeći hrvatski mediji ujedinili se u akciji solidarnosti...
28. siječnja 2019. u 20:56 24 komentara 1447 prikaza
Dražen K
Foto: Screenshot/Al Jazeera Balkans
Pogledajte galeriju 1/2

Slučaj u kojem je Velimir Bujanec tužio portal News bar zbog teksta pod naslovom “Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura” ovih je dana uzbrkao javnost. Općinski sud u Zagrebu usvojio je optužbu i oštetio sporni portal za dvanaest tisuća kuna. 

Novine uspon velikih medija Novinarstvo postaje sve važnije, ali ne i snažnije

- Satira ne treba imati ograničenja. Razumije se da se nećete šaliti s nečijom osobnom tragedijom ili Holokaustom. Ali besmisleno je pričati o granicama satire jer tada možete govoriti i o granicama književnosti. To je kao da neki sud kaže ova knjiga ili ova slika ne mogu biti objavljeni. Voljeli bismo da onda netko definira granice do kojih smije ići satira, književnost ili slikarstvo - kazali su iz News Bara u emisiji “Novinarstvo u sudnici” Roberta Tomića Zubera na Al Jazeeri.

Sinčić i Pernar u Saboru održali konferenciju za medije 'Huškačka objava' HND osudio Živi zid: 'Divljački su verbalno napali novinarku'

Spomenuta emisija emitirala se večeras na Al Jazzeri, a gotovo svi vodeći hrvatski internetski mediji prenijeli su je na svojim stranicama. Cilj prenošenja ove emisije je pokazivanje određenog stupnja solidarnosti i podrške među medijima.

- Mislim da je ova situacija olakog potezanja obarača sudstva prema medijima, po pitanju duševne boli, naprosto morala rezultirati zajedničkom akcijom. Mimo ove akcije, teško da možemo pojedinačno utjecati na njihovo rješavanje. kazao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista.

- Uvijek razmišljam o tome da postoji problem negdje u čovjeku. Da li čovjek razumije što Zakon misli kada govori o sramoćenju i duševnoj boli? Je li svjestan sve težine koju nosi jedan medij u demokratskom društvu i da li uopće promišlja o tome što je medijska sloboda i što je zadatak novinara. S druge strane, da li novinari promišljaju o jednoj davnoj rečenici koja kaže 'Što su optužbe na račun nekoga veće, to vaši dokazi moraju biti jači'- dodao je.


A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • rimac444:

  Mi nememo svoje novinarstvo. 90 % je to jugsrpsko novinarstvo. Kako očekivati od raznih stankovića, alfira, bačića, drobca, ružića, krstanovića, jukičke, popovičke,severove, trbovićke. šimičke, pavičke, munižabe, ugojene, šprajca, bage.... Ogromanj je to niz gamadi

 • Avatar Juki
  Juki:

  Tako je! Podrška novinaru Bujancu!

 • Avatar Ada
  Ada:

  Zašto su svi ti solidarni mediji onemogućili komentiranje kad je umro jedan splitski novinar i satiričar? Bojali su se satire njihovih čitatelja?