Naslovnica Vijesti Hrvatska

HND osudio Živi zid: 'Divljački su verbalno napali novinarku'

Godeč je problematizirala način rada ključnih aktera te stranke poput Vladimire Palfi, za koju je otkrila da se lažno predstavljala kao diplomirana inženjerka građevine, iako građevinu nikada nije studirala
27. siječnja 2019. u 21:42 29 komentara 1688 prikaza
Sinčić i Pernar u Saboru održali konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u nedjelju je "najoštrije osudilo teški verbalni napad stranke Živi zid na novinarku 'Jutarnjeg lista' Željku Godeč, objavljen na Facebook stranici te stranke", ocijenivši kako "objava Živog zida i komentari ispod nje predstavljaju poziv na linč novinarke zbog njezinog novinarskog rada".

Branimir Bunjac životni intervju Bunjac: U ratu sam bio u HOS-u, a mentor mi je kasnije bio Goldstein

Na Facebook stranici stranke Živi zid u subotu navečer objavljena je fotografija novinarke Željke Godeč uz napise "Expert za lažne vijesti - hanzamedia" te "#fakenews", a fotografiju prati tekst u kojem se navodi kako novinarka "već godinama sustavno trola protiv Živog zida, piše poluinformacije, poluistine, izvodi zaključke koji nemaju veze s činjenicama, postavlja teze koje su apsolutna laž, ali u formi pitanja, da je se ne može tužiti". Na Facebooku Živog zida napisali su i kako je "moralni kompas novinarke, koja plaću dobiva od kralja ovrha, čovjeka koji je popljačkao pola zemlje, izgleda potonuo". Objava koja završava pitanjem - "Što vi mislite, izvrće li činjenice ili je nepismena? Ili jednostavno zla?", prikupila je brojne komentare korisnika te društvene mreže, u kojima neki od njih vrijeđaju novinarku. 

Iz HND-a su večeras u priopćenju istaknuli da u objavi na Facebooku, Živi zid nasrće na novinarku teškim uvredama i osobnim diskvalifikacijama zbog njezinih novinarskih tekstova.

Ivan Pernar, Ivan Sinčić Financiranje stranaka Kraj članstvu u dvije stranke! Kako se trošilo u Abecedi demokracije

U tim je tekstovima Godeč problematizirala način rada ključnih aktera te stranke poput Vladimire Palfi, za koju je otkrila da se lažno predstavljala kao diplomirana inženjerka građevine, iako građevinu nikada nije studirala, analizirala načine djelovanja vodstva te stranke i njezinog zastupničkog kluba, te ukazivala na netransparentno trošenje stranačkog novca, dodaju iz HND-a.

Podsjećaju da je neposredan povod za, kako ocjenjuju, "divljački verbalni napad Živog zida na novinarku, njezin tekst objavljen u subotnjem prilogu Jutarnjeg lista pod naslovom 'Sve financijske rupe u Živom zidu' ".

U njemu Godeč prenosi nalaze Državne revizije o problematičnom financijskom poslovanju Živog zida u 2017., podsjeća da je ta stranka zbog netransparentnog trošenja stranačkog novca prijavljena DORH-u, a donosi i rezultate vlastitog novinarskog istraživanja vezanog uz stranačke financije Živog zida, ističu iz HND-a.

Sjednica HDZ-a Zagreb crobarometar HDZ ima potporu kao Živi zid i SDP zajedno

"U svojoj huškačkoj objavi Živi zid ne opovrgava ni jedan jedini navod iz tog teksta, kao ni iz njezinih prethodnih tekstova, već napada novinarku 'ad hominem'. Komentari na Facebook stranici Živog zida, žestinom i vulgarnošću uvreda novinarke, i kao osobe i kao žene, primjer su besprizornog huškačkog govora i napada na novinarske slobode. Taj je govor utoliko opasniji jer dolazi od parlamentarne političke stranke koja se javno predstavlja kao zagovornica novinarskih sloboda i pretendira preuzeti vlast", naveo je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Pogledajte video - hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama:

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • kanđija:

  Novinari sada brane novinarku a sami su svakodnevnim pisanjem i paćenjem Pernara i ekipe pomogli u njihovoj prezentaciji javnosti i popularnosti istih....E sada kada je uslijedio kritički članak vidi se kako Živi zid reagira.

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Jednom sam komentirao Pernara na njihovom FB profilu. Izvrjedjali su me na pasja kola i bio sam blokiran. Sektasi.

 • Avatar Tito
  Tito:

  Nitko nije sveta krava.