Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon ukidanja presude

Za Branimirom Glavašem raspisana tjeralica

Branimir Glavaš
Foto: Davor Javorović/Pixsell
16.01.2015.
u 12:31

– Presuda Vrhovnog suda stavljena je izvan snage, mi imamo okrivljenika Glavaša i nepravomoćnu presudu u trajanju od 10 godina zatvora, što povlači obvezu suda za raspisivanje tjeralice, rekao je za Hrvatski radio glasnogovornik suda Krešimir Devčić

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić za Hrvatski radio kazao je da je  ''Županijski sud u Zagrebu raspisao tjeralicu za Branimirom Glavašem''.

– Presuda Vrhovnog suda stavljena je izvan snage, mi imamo okrivljenika Glavaša i nepravomoćnu presudu u trajanju od 10 godina zatvora, što povlači obvezu suda za raspisivanje tjeralice, rekao je za Hrvatski radio glasnogovornik suda Krešimir Devčić, javlja HRT.

ZVO zabrinut zbog odluke Ustavnog suda u slučaju Branimir Glavaš

Zajedničko veće općina (ZVO), koje okuplja općine s većinskim srpskim stanovništvom na istoku Hrvatske, javilo se priopćenjem za javnost u kojem izražava „duboku zabrinutost zbog najnovije odluke Ustavnog suda RH kojom se djelomično ukida presuda Vrhovnog suda protiv Branimira Glavaša i ostalih koji su zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku pravomoćno osuđeni na jedinstvenu kaznu zatvora“.

– Ne ulazeći u karakter rata 1991. godine, ZVO se s pravom pita mijenja li činjenica je li riječ o međunarodnom ili nemeđunarodnom sukobu onu drugu istinu da su u Osijeku ubijani nedužni srpski civili. ZVO postavlja i pitanje do kada će u hrvatskom pravosuđu trajati praksa da se u slučajevima ratnih zločina nad Srbima pronalaze razne proceduralne pogreške na osnovu kojih se ukidaju presude u kojima su ratni zločini dokazani, stoji u priopćenju ZVO-a.

Navode i kako ovakva praksa u cijeloj srpskoj zajednici stvara osjećaj da se srpske žrtve ovim i sličnim sudskim presedanima ponovo ubijaju i da pravda nije jednaka za sve.

– U normalnim sudskim praksama, kada postoji žrtva, očevici zločina, kada su poznate sve okolnosti stradavanja i kada je poznat počinitelj zločina, ni za jedan pravosudni sustav ne bi trebala postojati dilema. Nedopustivo je da u državi koja postoji dvadeset i pet godina i koja za sebe drži da je zasnovana na najvišim demokratskim standardima (ne)funkcionira pravosudni sustav koji kroz sve te godine nije rasvijetlio i procesuirao zločine nad Srbima učinjene i prije i tijekom ratnih djelovanja – stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac.

>> HSP: "Vjerujemo kako će se Branimir Glavaš vrlo brzo naći na slobodi"

>> 'Glavaš će biti u malo širem zatvoru – unutar granica BiH'

Komentara 82

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
11:31 16.01.2015.

Zajedničko veće općina (ZVO), koje okuplja općine sa većinskim srpskim stanovništvom na istoku Hrvatske... oprostite... tek sada saznadoh... da se na istoku hrvatske govori ekavski...

KR
krka
11:37 16.01.2015.

Koja je to OPET paraupravna grupacija? Svi srbi su uistinu bili samo bolničari i kuvari u vežbamaJNA kada je ista 1990-1995 po Hrvatskoj ganjala narodne neprijatelje socijalizma!!!Da poludiš, kada će ovi doći pameti, ili što se mora dogoditi da dođu pameti???

Avatar ante_djakovo
ante_djakovo
11:41 16.01.2015.

Da su ti "zajednicari" dobili '95. po usima,danas ne bi kokodakali.Umjesto da se "abolirani" pokriju klempavim usima,oni i dalje dizu graju...valjda su "besni" sto im je otisao drug Josipovic!:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije