Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

'Zajedničkim' protiv hrvatskog i ostalih?

Na sreću, u demokratskoj Hrvatskoj za izražavanje mišljenja ne događa se, kao u Jugoslaviji, da “tužilaštvo pokrene krivični postupak protiv odgovornih osoba”...

Komentari 131

Avatar rondo
rondo
08:23 31.03.2017.

htjeli bi da govorimo jezikom Al Jazeere ili N1 televizije

VL
Avatar zajutrak
zajutrak
08:25 31.03.2017.

Suludo i zločesto, koji zajednički jezik ,koja farsa od Njemačke kojoj je odjednom Srbija biser Balkana.., pa valjda i srpskog jezika bre.. A Rade Šerbedžija i Ante Tomić su i prije dokazani bludnici , ali drug predsjednik Književnika Hrvatske da je bio potpisnik,pa se na brzaka povukao, e to je ogavno .

VL
WI
Wikimedia
08:35 31.03.2017.

Nino, dobar ne samo kritički već i logički osvrt jer u cijeloj situaciji nedostaje dosljednosti i povezanosti. Pritom treba dodati i činjenicu kako je svatko obrazovan i stručan očekivao stvaranje tog zajedničkog policentričnog standardnog jezika koji bi imaju četiri standardne varijante u četiri etno-nacionalne zajednice i države. Zato što je to barem iz perspektive lingvistike donekle smisleno, može se argumentirati, ali oni su na konferenciji izjavili kako im nije cilj stvaranje "jugoslavenskog" (znači tog zajedničkog policentričnog standardnog jezika), već kako nikoga ne žele siliti, samo žele promjenu nacionalne ideologije, jezične politike i tako dalje. Zbog čega onda sve ovo? Toliko pisati i inzistirati na međusobnoj razumljivosti četiri standardna jezika, postojanju policentričnog jezika (koji de facto nikada nije postojao i ne postoji) - za ništa? Ovo što oni sada tvrde nema ikakve veze s lingvistikom i znanošću, već ideološkim politikanstvom i populizmom - upravo ono što tobože kritiziraju. Ne samo to "oni", zapravo nadasve Snježana Kodrić (i njena istoimena knjiga) koja je moguće samo figura jer Nataša Bašić je još 2011 upozorila kako od 2001 u prilozima je prednjačila S. Kordić koja iz Beča piše u časopisu Republika što joj dopušta urednik Velimir Visković, "koji je istodobno u Sarajevu potporom Soroseve fondacije uređivao časopis novojugoslavenske orijentacije Sarajevske sveske, u kojem se također posebni podjeljci posvećuju jezičnoj problematici s naglaskom na nijekanju samobitnosti hrvatskoga jezika". Treba se preispitati politička i političko-ekonomska pozadina cijeloga pokreta, ako ga možemo tako nazvati, jer je zasigurno povezan s intencijama geo-političkih sila tj. EU, SAD i Velike Britanije.

VL
SM
Sve-Mirko1
10:28 31.03.2017.

pročitajte izjave Ante Tomića vezano za hrvatski jezik. znam više članaka kaznenog zakona po kojima bi taj čovjek trebao sjediti u zatvoru, pa me zanima što dorh čeka? i iskreno nekad žalim što nam predsjednik nije Erdogan pa bi Tomići i takvi vidjeli kako završavaju oni koji pljuju po zemlji u kojoj žive.

VL
IN
Inoha
09:02 31.03.2017.

Bravo Raspudiču! Ante Tomicu i ostala ekipa srbofila mogu samo pjevat borbene. Nedamo naš Hrvatski jezik !

VL
GO
gooniegoogoo
08:53 31.03.2017.

"ali bi naši demokratski izabrani čelnici trebali razmisliti o smislenosti financiranju iz javnih sredstava projekata ljudi koji podupiru protuustavne inicijative." bez brige, bit će oni svi kažnjeni sezonskom dvomjesečnom kaznenom ekspedicijom na Brione i naravno milionima ustaških kuna za daljnje kulturno uzdizanje domovine.

VL
ZM
zmik
09:20 31.03.2017.

Nedavno sam u zadarskoj knjiznici trazio Remarque-ovu knjigu "Na zapadu nista novo" (lektira za srednje skole). Prvo su mi ponudili novosadsko izdanje, pa kad ju nisam htio uzeti, pronasli su u jednoj ispostavi knjigu izdanu u Rijeci sezdesetih godina proslog stoljeca. Prijevod je na ijekavici s toliko srbizama da me je sin kada ju je poceo citati pitao kakav je to cudan jezik. Namjera izdavaca ove deklaracije je da se vratimo u to vrijeme agresivne srbizacije hrvatskoga jezika, a tu im svesrdno pomazi neki nasi "kulturni" djelatnici financirani od ministarstva kulture.

VL
FD
franjo.durinic
09:19 31.03.2017.

Gdje je državno odvjetništvo ???

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
08:24 31.03.2017.

Hvala autoru na "britkom" tekstu no ipak ste svi skup već malo pretjerali. Davati tolki medijski prostor nekom zmišljenom pamfletu zapraf mu dajete na nezasluženoj važnosti. Prvi dan ga je trebalo eventualno prokomentirat u rubrici "razonoda" uz dozu sprednje i gotovo. U isto vrijeme protrest tko je od potpisnika iz RH na državnim jaslama i javno ga priupitat za kaj ga građani ove zemlje plaćaju i to je to. Već sam dvat-tri put napisal, na njihvu velku žalost jezici nam se razvijaju odvojeno i pitanje je za pedest let jel se bumo uopće razmeli.

VL
ST
stefj
09:43 31.03.2017.

Hm, interesantno je da je po zakonu isticanje totalitarnih teza i vrijeđanje u rangu s ometanjem javnog reda i mira. Pa tako bi sve udruge i organizacije odmah graknule kada bismo rekli da je Hrvatski jezik superioran ili da nema Srpskog jezika u Hrvatskoj... No kada se kaže da Hrvatski ne postoji, onda je to politički korektno i izražavanje mišljenja u demokraciji. I to je onda podržano od dobrog dijela novinara i "intelektualaca"...

VL
DU
Deleted user
09:27 31.03.2017.

Pogodili ste, kao i uvijek profesore, u sridu!

VL
DJ
djobu68
09:13 31.03.2017.

Europske gazde naredile su svojim placenicima da pokusaju progurati ideju o zajednickom sluzbenom jeziku. Osnovali bi komisiju koju bi predvodio Rade Kameleon i samoprozvani intelektualci tipa Dezulovica,Tomica. Jergovica koji bi izabrali rijeci za taj novi zajednicki jezik i naravno kao ocevi novog jezika bili izdasno nagradeni iz EU fondova, Kantu govana s kojom je nedavno zaliven Tomic treba zamijeniti s cisternama za svakog od ovih potpisnika.

VL
Avatar MK
MK
08:45 31.03.2017.

...čudno da podpisnici deklaracije sa jedne strane osuduju skidanje protupravno postavlhene dvojezičnih ploča u Vukovaru - a istovremrno negiraju postojanje Srpskog jezika. ...da su podpisnici deklaracije vjerni sami sebi, nebi trebali trazit samo skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru gdje su protupravno postavljene - nego bi trebali trazit da se uklone i tamo gdje su po zakonu postavljene...

VL
VI
vidovnjak
08:22 31.03.2017.

Nije kriv onaj tko se bori za svoje nego oni koji to nerade,,HDZ sa COVICEM na celu vlasti prica i djeluje u prazno,bez konkretnih ideja,,cekali smo skup u Neumu i sta se dogodilo,,Covic je rekao kako ce biti jasan i javan stav sta hrvati hoce i zele i u kom pravcu ce se odvijati djelovanje do cilja,,,i sta se dogodilo? Ponovo ista retorika Covica,,svako njegovo izlaganje je bez odgovora,,kaze,tamo,netko nezeli,tamo netko nece,,,,MA TAJ NETKO IMA I IME I PREZIME I DAJTE JAVNO PROZOVITE TE NEKE,,zasto se cuti i dopusta tamo nekome da cita izmedju redaka,,a taj netko nezeli ni milimetra od svoje ideje unitarne islamizacije i politikom cutnje i djelovanja izgubit cete ne samo centralnu Bosnu nego ce poslije toga i Hercegovina doci nared,,,Covic prica u prazno a UNITARNO Sarajevo djeluje i neceka,,,PROGLASITE HRVATSKA PODRUCJA KOJA SU U VECINI HERCEG BOSNOM I SPRIJECITE DALJNJI PLAN UNISTAVANJA SVEGA HRVATSKOG,,NEMA SE TU STA CEKATI GOSPODO,,

VL
MA
MarioG
10:03 31.03.2017.

Jugoslaveni izlaze iz ormara!

VL
JA
janko23
12:04 31.03.2017.

Kao što konzervativizam postavlja problem kada je prekrut (što ovdje nipošto nije), tako je problem liberalizma kada nastoji olabaviti ili odstraniti neke norme, no ne postavlja nikakvu konstruktivnu alternativu, nego ostaje neprecizan, štoviše, naginje prema anarhiji (što je ovdje slučaj). Puno je lakše tražiti ukidanje ovoga ili onoga bez preciznih objašnjenja nego braniti nešto postojeće. I još k tome implicitno imputiraju konzervativnoj strani da je protiv sloboda - pa dragi moji, da se ono što tražite ostvari, tek tada ne bi bilo nikakvih sloboda. U anarhiji, pa bila ona i jezična slobode ne može biti jer svatko ima pravo nametati svoju volju. No eto, valjda sam protiv slobode ako kažem da su liberali, iako dobrih namjera, ipak kratkovidni. Pozdrav.

VL
Avatar George Bailey
George Bailey
10:46 31.03.2017.

Potpisnicima treba zatvoriti sve proračunske pipe. Neka ih financira Soros a ne svi mi.

VL
CI
cicibela
11:27 31.03.2017.

"...kako je divno, progresivno i humano sve ono što smatra da svijet nema smisla ako Opatija i Banja Koviljača nisu u istoj državi" ha ha ha ha Nino, legendo!

VL
ZR
zrnno
12:01 31.03.2017.

ahahaha.. Raspudiću, ovo ti je najbolji tekst koji sam pročitala. A s Mesićem si poentirao do neba <3

VL
MI
Mimizo
11:28 31.03.2017.

članak za 5 i pohvale nini raspudiću na objektivnom osvrtu na jednu veliku glupost koja se zove takozvana deklaracija a obzirom na imena koja je podržavaju svakom normalnom hrvatu je jasno na što ona cilja

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.