Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zahtjev inženjerki kemije: klijente ćete zabavljati – u minici

Gotovo svaka druga žena ne zna da Zakon o ravnopravnosti spolova zabranjuje uznemiravanje i spolno uznemiravanje na radnom mjestu
07. ožujka 2013. u 16:12 44 komentara 11 prikaza
preljub, afera, ljubavnici, par, posao, ured, office, nasilje (1)
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL

Razgovor za radno mjesto inženjerke kemije zaprepastio je L. G. jer bio je debelo ispod razine dostojanstva. Jedan od uvjeta da dobije posao, objašnjeno joj je, jest i da jednom ili više puta godišnje mora biti spremna zabavljati tvrtkine partnere od popodneva do rane zore, bez obzira na to što ona, njen muž ili obitelj mislili, a uputili su je i da “u takvim prigodama treba obući suknjicu čiju dužinu od 10 cm iznad koljena određuje šefica, a jedino šefica može nositi dugu suknju jer je ipak šefica“.

Jamstvo nerađanja

Od L. G. tražili su i jamstvo da neće rađati idućih nekoliko godina ako je zaposle jer, ako zatrudni, “sve će zakonski uredno provesti, ali će je treći dan po povratku na posao čekati radna knjižica”.

Jedan je to od brojnih primjera spolne diskriminacije koji su prijavljeni Višnji Ljubičić, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. U suradnji sa sindikalnim ženskim sekcijama ona ih je uvrstila u vodič pod nazivom “Kako prepoznati spolnu diskriminaciju u praksi i kako se od nje zaštititi” koji su jučer predstavili prigodnim performansom, a koji je namijenjen sindikalnim povjerenicama i povjerenicima te pravnicima.

Cilj je razbiti predrasude o bespomoćnosti u pokretanju postupaka u vezi s rodnom diskriminacijom ili uznemiravanjem na radnom mjestu, ali i ohrabriti za aktivnije djelovanje u razvoju sindikalne i sudske prakse vezano za antidiskriminacijsku zaštitu na radnom mjestu. Žrtve su većinom žene.

– Na položaj žena na tržištu rada utječu tradicionalne predrasude i stereotipi. Čak 73% žena smatra da u Hrvatskoj žene nisu zaštićene od uznemiravanja na poslu, a toliko ih je i osobno bilo uznemiravano ili su tomu svjedočile, njih 74,1% – kaže Višnja Ljubičić.

Inspekcijski nadzor

Dva su oblika zaštite od diskriminatornog postupanja u radnom odnosu: postupanje povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika i inspekcijski nadzor. Poduzeća s više od 20 zaposlenih moraju imati osobu koja je ovlaštena zaprimati pritužbe o povredi dostojanstva i provoditi postupke po tim pritužbama, i to u roku od osam dana. Obveza inspekcijskog nadzora uključuje i nadzor po pritužbi o diskriminaciji temeljem spola pri zapošljavanju i u radnom odnosu.

>> 'Žene su najveće žrtve krize, ali su i same dijelom krive za loš status'

Imate dijete?! Izađite, ne trebate nam!N

Imate dijete?! Izađite, ne trebate nam!

Na razgovor za posao prodaje usluga jednog telekomunikacijskog operatora u Đakovu mlada je majka došla s djetetom. – Zar ćete s djetetom ići i na posao?! – upitao je predstavnik tvrtke. Kazala je da ima još jedno dijete, koje je bolesno ostalo s bakom, pa je dijete povela da rastereti stariju ženu.

– Molim vas, samo izađite! – procijedio je ne davši joj šansu za razgovor i zgrozivši ostale kandidate.

Stao bi kraj nje i okrenuo joj spolovilo k licu

Mlađi kolega svaku je priliku koristio za seksualne aluzije upućene N. H., diplomiranoj inženjerki strojarstva. Fiksirao ju je simulirajući pokrete tijekom spolnog odnosa, kad bi razgovarali o poslu pitao ju je hoće li gore ili dolje, a kulminacija je bila kad ju je pri izlasku iz lifta uštipnuo za stražnjicu. Drugi kolega stao bi pokraj njene stolice tako da joj je njegovo spolovilo bilo ispred lica.

Tražimo isključivo blagajnicu!


M. Š. javio se na oglas za radno mjesto blagajnika, a već sljedećeg dana primio je elektroničku poruku kojom je obaviješten da ta tvrtka za to radno mjesto traži žensku osobu – blagajnicu. U nekoliko navrata telefonski je kontaktirao s dotičnim poduzećem, a svaki mu je put decidirano odgovoreno da ne ulazi u konkurenciju jer nije žensko. Prijavio ih je pravobraniteljici za ravnopravnost spolova

Vukao ju je za kosu u vozilu Hitne, vrištala je

Medicinsku sestru N. T. vozač je u vozilu Hitne pomoći počeo dirati po intimnim dijelovima tijela. Pokušala je pobjeći, on je ugasio svjetlo i primio je za kosu pa je počela vrištati, što je čuo drugi vozač. Uspjela je pobjeći. Prijavila ga je povjereniku, proveden je postupak, no smatra da on nije adekvatno sankcioniran i nisu određene mjere zaštite od budućeg uznemiravanja, a prijetio je i kolegi koji je čuo vrisku

U slučaju kad poslodavac ne reagira na p

U slučaju kad poslodavac ne reagira na pritužbe radnika

U slučaju kad poslodavac ne poduzme mjere u određenom roku radnik ima pravo prekinuti rad. Rad se može prekinuti tek po proteku osam dana od dana podnošenja pritužbe i to ako poslodavac nije poduzeo odgovarajuće mjere za sprečavanje diskriminacije. Dakle, ako poslodavac u spomenutom roku nije osigurao zaštitu, onaj tko je podnio pritužbu ima obvezu u roku od idućih osam dana zatražiti antidiskriminacijsku zaštitu pred nadležnim sudom. Oprez! Radnik koji ne podnese antidiskriminacijsku tužbu u roku od osam dana u kojem se može zatražiti zaštita protekom tog roka gubi pravo na sudsku zaštitu, tj. gubi zaštitu koju jamči Zakon o radu (pravo da izostane s rada uz pravo na plaću).

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Vito:

  07.03.2013. u 23:36h Maryo O ukusima se ne raspravlja I to je vrsta diskriminacije - kritiziranje odjevanja poslovnih suradnik/ca Svaka osoba se smije odjevati onako kako se osjeća najugodnije Na nama je da sami odredimo jesmo li spremni "podnijeti" odijevanje ... prikaži još!anje kao prioritet, ili osobu kao poznavatelja/icu posla kojim se bavimo jedno do drugog

 • zes105:

  a po ovim podacima sad i kužim zašto zapošljavaju žene

 • Avatar Maryo
  Maryo:

  Jeste spolno uznemiravanje ali i mnoge one moraju znati da se moraju pristojno oblačiti a ne u minici (kao prostitutke) kao većina današnjih mladih Hrvatica, nažalost.