Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagrljene Djevice Marije - najava lezbijske ljubavi ili...

Bavimo se kazalištem i nije nam namjera provocirati. Plakat nije uvredljiv i ne namjeravamo ga povlačiti, kaže Stazić
16. siječnja 2013. u 10:10 142 komentara 27 prikaza
plakat fine mrtve djevojke
Foto: Gavella
Pogledajte galeriju 1/3

“Kako biste se vi osjećali da netko uzme sliku vaše majke, stavi je u neku lezbijsku pozu i oblijepi time grad?”, “Svojim plakatom ste sve rekli, sramite se, pljujete i vrijeđate veliku većinu stanovnika ove zemlje”, “Ne podržavam takav način izrugivanja onomu što je nama sveto”, “Kao umjetnik i grafički dizajner, razumijem slobodu izražavanja, kreativnost, apsurd i paradoks, ali zašto s mojim vrijednostima i vrijednostima našeg naroda?”, “Vaš plakat za ‘Fine mrtve djevojke’ nije umjetnička sloboda, već otvorena provokacija i vrijeđanje katoličke većine”...

Nikoga ne vrijeđamo

To su samo neke reakcije građana kojima su u utorak zatrpali stranicu na Facebooku i e-mailove zaposlenika kazališta Gavella zbog plakata za predstavu “Fine mrtve djevojke” na kojem se u zagrljaju nalaze dva kipa Blažene Djevice Marije. Ravnatelj kazališta Darko Stazić smatra da plakat nije uvredljiv te tvrdi da ga ne bi objavili da su mislili da će nekoga vrijeđati. No sada kada je već objavljen ne misle ga povlačiti, pogotovu ne zbog “sramotne, organizirane akcije kojom se u pitanje dovodi umjetnički refleks”.

– Plakat je napravio studio Cuculić s kojim surađujemo na svim predstavama. Među našim zaposlenicima koji donose odluku o izboru plakata ima i vjernika, no nitko nije zaključio da bismo tom najavom predstave nekoga mogli vrijeđati – tvrdi Stazić kojemu “montaža dvije porculanske lutke koje simboliziraju ljubav prema bližnjemu ne predstavlja nasilje, izmišljotinu ni uvredu.”

– Činjenica je da plakat ima poveznicu s Crkvom, no nemoguće je ne povezati stav Crkve prema istospolnim zajednicama. Bavimo se kazalištem i ne namjeravamo provocirati, već odabirom repertoara želimo biti ogledalo društva, što mislim da nam je tom predstavom i uspjelo – zaključuje Stazić koji zamjera što se orkestriranim napadom želi ugasiti kvalitetna predstava.

Crkva poziva na reakciju

A upravo je Katolička crkva u akciju protiv plakata “koji izravno vrijeđa jednu od najvećih svetinja kršćanstva” krenula preko katoličkih udruga, pa npr. Vigilare na svojim internetskim stranicama poziva građane da šalju e-mailove i nazivaju Gavellu.

“Izražavamo najdublji protest, povrijeđenost i zgražanje zbog uvredljivog i difamatornog prikaza Presvete Bogorodice Marije s aluzijom na lezbijsku tematiku predstave. Prekršili ste Zakon o suzbijanju diskriminacije, kao i niz drugih zakona i međunarodnih dokumenata, temeljem kojih možete biti tuženi. Zahtijevamo javnu ispriku svim kršćanima i trenutačno uklanjanje plakata”, stoji u prosvjednom pismu u kojem se zaključuje da će inače protestirati pred kazalištem s kipom Blažene Djevice Marije.

>>Večeras će Nataša Janjić utisnuti sočni poljubac Ivani Roščić

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • crna vrana:

    Ne samo da neću pogletati ovu predstavu , nego neću ući u Gavelu dok god je Stazić njen ravnatelj. Tako bi se trebali ponijeti svi , koji misle da je ovo otvorena provokacija svih kršćana (katolika , pravoslavaca, protestanata, i drugih).

  • melanija:

    neka to proba s muhamedom, pa ce vidjeti kako ce zavrsit

  • robert98:

    Kao katolik kažem da me to NE vrijeđa! Zašto bi me vrijeđala činjenica da se pokazuje da Bog voli svakoga, hetero i gay! Kako to ne razumijete?