Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagrepčani dnevno popuše 6 kg 'trave' - doznajte koji su po konzumaciji droga u Europi!

Potrošnja svih droga u glavnom gradu RH ispod je europskog prosjeka
06. lipnja 2014. u 07:56 26 komentara 11108 prikaza
trava
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Pogledajte galeriju 1/3

Potrošnja marihuane u Zagrebu u odnosu na 2011. godinu se udvostručila, a stanovnici glavnog grada sve više koriste i kokain te ecstasy.

Pokazalo je to dosad najveće europsko istraživanje zlouporabe droga na temelju analize komunalnih otpadnih voda u kojem su sudjelovali i znanstvenici s Instituta Ruđera Boškovića. Analizirani su odabrani urinarni biomarkeri kokaina, amfetamina, ecstasyja, metamfetamina i marihuane u neobrađenoj komunalnoj otpadnoj vodi 42 europska grada, uključujući i Zagreb, a uzorkovanje je provedeno tijekom tri sedmodnevna razdoblja.

Kokain troše na Zapadu

No unatoč zabrinjavajućem porastu potrošnje droga u Zagrebu, ono što ohrabruje jest da je prosječna stopa potrošnje svih pet istraživanih droga u našoj metropoli niža od prosječne stope potrošnje svih gradova uključenih u istraživanje. Pogotovo je to vidljivo u potrošnji kokaina koja je u zapadnoj Europi izrazito viša nego u sjevernoj i istočnoj Europi.

27.06.2013., Sibenik - U policijskoj upravi Sibensko-kninskoj zavrseno kriminalisticko istrazivanje u kojem je pronadjeno 726 grama marihune, 824 grama heriona, 18400 kuna te 4000 eura. Na konferenciji za medije prisustvovali su nacelnik Ivica Kostanic, EMCDDA objavila izvješće Pojavila se 81 nova droga, jača prodaja preko interneta Troje uhićenih Zaplijenjeno više od 120 kilograma marihuane Alexander Shulgin farmaceutska legenda Preminuo 'kum ecstasyja'. Sintetizirao je 200 psihodeličnih droga

– Mi pratimo promjene, no trogodišnje je razdoblje prekratko da bismo mogli pouzdano zaključivati o trendovima. Ono što se sa sigurnošću može reći jest da je potrošnja stimulativnih droga radnim danima stabilna, a za vikend i za vrijeme blagdana povećana, i to 30 do 50 posto. A zahvaljujući analizama koje mi stalno radimo i izvan ovog istraživanja, došli smo do spoznaje da je potrošnja ecstasyja bila znatno u porastu za vrijeme INMusic festivala na Jarunu – kaže odgovorna istraživačica dr. sc. Senka Terzić, znanstvena savjetnica laboratorija za analitiku i biogeokemiju organskih spojeva IRB-a.

Dnevna potrošnja

Zanimljivi su i podaci o dnevnoj potrošnji droga. Prema izračunima dr. sc. Terzić na dan se u Zagrebu potroši 144 grama kokaina, 9 grama ecstasyja, 21 gram amfetamina te 6 kilograma marihuane.

– Međutim, treba imati na umu da se kod kokaina, amfetamina i ecstasyja radi o količinama koje odražavaju čistu tvar, a čistoća svih tih droga na ulici je jako različita – objašnjava dr. sc. Marijan Ahel, voditelj laboratorija za analitiku i biogeokemiju organskih spojeva IRB-a.

Izrazita regionalna raznolikost

Uočena je izrazita regionalna raznolikost intenziteta potrošnje pojedinih tipova droga. Potrošnja metamfetamina neravnomjerno je raspoređena, a prednjače gradovi istočne Njemačke, sjeverne Europe, Slovačke i Češke. Potrošnja metamfetamina u tim gradovima višestruko je veća nego u većini ostalih gradova. Potrošnja metamfetamina u Zagrebu zasad je niska.

Elipso

 • tihomir prdez:

  Pa jel vi znate koliko boca moram skupiti za gram koke? Naravno da smo ispod prosjeka, to ide skupa sa negativnim "rastom" kako bi naš centralni komitet nazvao ovaj debakl od gospodarstva.

 • acer7:

  Kaj je to marihuna? to je pogrdni naziv za biljku konoplja koja osim kaj daje potpuno energetsku ovisnost liječi i smješne zastarijele bolesti kao rak i tumor. naravno ulje od konoplje najstrože je zabranjeno. realna cijena konoplje je oko 50 ... prikaži još! lipa po kilogramu ali ne sušene,jer dok se posuši više se ne može raditi ni ulje ni biogorivo. dal se puši ne znam, nisam nikada ni cigaretu niti ovo jer me ne privlači. Konoplja nije droga.

 • Lisac:

  Samo još niste dali stručnu analizu koliko Hrvati na državnoj razini popuše svaki puta kada HR političari za njih odlučuju.