Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
65. godišnjica

Zagrebački planinari na najvišem svjetskom vulkanu

Ojos del Salado
Foto: sergejf/Wikimedia Commons
25.01.2015.
u 11:26

Zagrebački planinari stigli su na vrh najvišeg svjetskog vulkana

Planinari iz zagrebačkog HPD-a "Željezničar" u subotu 24. siječnja uspeli su se na vrh Ojos del Salado na granici Čilea i Argentine.

Glavni cilj željezničarske planinarske ekspedicije, 6893 metara visok vrh Ojos del Salado u Andama najviši je vulkan na svijetu i ujedno druga najviša planina na zapadnoj i južnoj hemisferi.

Ime vulkana doslovno znači "oči slane ravnice", a može se prevesti i kao "snježni izvor rijeke Salado". Na istočnoj strani vulkana, na visini od 6390 m, nalazi se najviše stalno jezero na svijetu.

Osmeročlana ekipa zagrebačkih planinara željezničara na vrh je krenula s visine od 5755 m, u 6 sati po lokalnom vremenu i na vrh stigla nakon 9 sati uspona. Na vrhu su se zadržali kratko te su se uputili istim putom prema bazi. Njihovo kretanje može se pratiti putem satelitskog GPS predajnika na webu www.hpdzeljeznicar.hr.

Ekspedicijom u Ande Hrvatsko planinarsko društvo "Željezničar" obilježava 65. obljetnicu uspješnog djelovanja. Alpinisti "Željezničara" ispenjali su mnoge smjerove i sudjelovali na ekspedicijama na svim svjetskim kontinentima, a speleolozi iz tog društva istražili su brojne najdublje jame u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Društvo ima također aktivnu visokogorsku sekciju, sekciju društvenih izleta, a rad s djecom i mladima organiziran je u sekciji "Gojzeki".

HPD "Željezničar" jedno od najvećih i najaktivnijih planinarskih društava u Hrvatskoj.

>>Mladi avanturisti čekali Novu godinu na - 30 stupnjeva

>>Članovi HPD-a Željezničar za 65. obljetnicu kreću na najviši svjetski vulkan

Komentara 4

Avatar nijeminišta
nijeminišta
15:48 25.01.2015.

za bolje razumijevanje ovog "podviga" ne bi bilo zgore spomenuti da je "ekspedicija" autom došla do 4.000 metara visine... a onda su krenuli pješačiti - sa visine 5.755 metara popeli se čitavih 635 metara do vrha vulkana.

Avatar nijeminišta
nijeminišta
15:42 25.01.2015.

Ime vulkana doslovno znači "oči slane ravnice", a može se prevesti i kao "snježni izvor rijeke Salado". - zaista osebujan prijevod - čak i nakon prvog sata španjolskog nikom normalnom ne bi palo napamet "ojos del salado" prevoditi sa "snježni izvor rijeke Salado". naprosto zato jer to nema baš nikakve veze jedno sa drugim. ali ovu "novinarku" znanje španjolskog očito ne sputava...

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
20:12 25.01.2015.

Baš sam ih susreo danas,samo što sam se ja penjao od podnožja.Stigao sam ih na pola puta,te im ponio stvari.Oni nisu više mogli,al šta ću,reko,pa pomoći ću im.Kad smo stigli gore,zavezao sam si raketu na dupe,koja me je ispalila na Himalaju,odakle vam ovo upravo i pišem.Idem se sad istuširati,pa malo u grad,da malo razgledam Himalaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije