Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZVAO NA DIJALOG

Zagrebački muftija: Odnosi Hrvatske i BiH gori su nego u ratu

muftija Aziz Hasanović
Patrik Macek/PIXSELL
19.07.2021.
u 10:11

"Ukazujem na to i ovdje političarima koji imaju taj jedan ratoborni ili ignorantski narativ", kazao je Hasanović, upozoravajući kako sadašnje stanje može prouzročiti opasne posljedice u budućnosti

Odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine sada su gori nego što su bili tijekom rata a to stanje neće se moći promijeniti bez iskrenog dijaloga, upozorio je u ponedjeljak zagrebački muftija Aziz Hasanović.  

U intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz", Hasanović je kazao kako je položaj Bošnjaka u Hrvatskoj i dalje takav da oni uživaju sva ljudska prava a ugovor koji je Islamska zajednica potpisala s Hrvatskom 2002. je platforma koja može biti uzor svim manjinskim zajednicama u Europi. No sve to nije dovoljno ukoliko su odnosi BiH i Hrvatske loši, zbog čega je, kako je istaknuo, nesretan.

"Oni su sada gori nego za vrijeme rata. Komunikacija koju vidimo, ne ulazeći sada u to tko je kriv a tko prav, nije dobra. Valja razgovarati", poručio je zagrebački muftija.

Podsjetio je kako Bošnjaci čine 75 posto pripadnika islamske zajednice u Hrvatskoj, emotivno su vezani za BiH i svaka negativna izjava ih vrijeđa. Hasanović je istaknuo kako je dijalog nešto na što smo svi upućeni pa bi o tome morali promisliti i oni koji javno istupaju na takav način da pogoršavaju odnose među narodima u BiH.

"Ukazujem na to i ovdje političarima koji imaju taj jedan ratoborni ili ignorantski narativ", kazao je Hasanović, upozoravajući kako sadašnje stanje može prouzročiti opasne posljedice u budućnosti. Dodao je kako Bošnjake s obzirom na ratno iskustvo posebice brine retorika onih političara u BiH koji minimiziraju genocid.

Nadu polažu u odnos s SAD-om i Europskom unijom, vjerujući kako njihove politike mogu pomoći da se BiH učini zemljom prihvatljivom za sve njezine građane.

 

Komentara 92

Avatar GeniKameni
GeniKameni
11:10 19.07.2021.

Kao prvo, bez glasova Hrvata na referendumu o neovisnosti, BiH nikad ne bi ni bilo. Drugo, sve dok se nisu naoruzali (i to oruzjem koje je dolazilo preko Hrvatske), Hrvati su bili jedini koji su se suprotstavili srpskoj agresiji, a i tada su bili fokusirani uglavnom na Hrvate! Protjerali su oko 230,000 Hrvata s podrucja koja je "oslobodila" tzv. armija BiH. Malo je poznato da cim je Srebrenica proglasena "zasticenom zonom", Alija Izetbegovic je sve svoje snage iz tog kraja prebacio u srednju Bosnu, s namjerom da zavrsi proces etnickog ciscenja. Vjerojatno je i to bio jedan od razloga pokolja u Srebrenici. A da nije bilo HV-a i HVO-a, Srebrenica bi ostala upisana u povijesti kao mali srpski nestasluk, u usporedbi s onim sto bi se dogodilo u Bihacu i okolici. Treba li uopce spominjati stotine tisuca muslimanskih izbjeglica u Hrvatskoj i svu drugu humanitarnu i drugu pomoc koju im je Hrvatska pruzala? Danas je za njih Hrvatska bila agresor u BiH, a Hrvatima u BiH se uskracuju temeljna politicka prava, nezahvalni su i agresivni. Zagovaraju politiku koja se skoro ni po cemu ne razlikuje od Miloseviceve, politiku zbog koje se Jugoslavija u krvi raspala, ali eto... oni vjeruju da bi iz nekog samo njima poznatog razloga takva politika trebala ucvrstiti njihovu "gradjansku" BiH!

GE
genex
10:45 19.07.2021.

uvaženi muftija, već sama vaša izjava da su odnosi hrvatske i bih loši, pokazuje bit problema.vi,već u toj izjavi implicirate da je muslimanski narod BiH.muslimani su samo jedan od tri konstitutivna naroda u BiH koja je ustavom definirana kao višenacionalna država.naime,svima je,a siguran sam i vama jasno da hrvatska ima problema sa određenim muslimanskim strankama koje participiraju u vlasti na nivou federacije i provode politiku ustrajnog majoriziranja hrvata, uskraćujući im temeljna ustavna prava.zašto nemate hrabrosti stvari nazvati pravim imenom.što vi ustvari hoćete?želite mijenjati dayton?onda to recite svi skupa? i gle vidi čuda,brusite noževe na hrvate jer su najmalobrojniji i smetaju vam. vi,da želite dobro za oba naroda,jasno i glasno bi poručili da majorizacija hrvata mora odmah prestati.ovako,prešućivanjem,niste ništa bolji od onog sm..da sejde komšića.

MO
MoSuDa
13:19 19.07.2021.

Zapadnu Hercegovinu pripojiti Hrvatskoj i onda samo strogo službeno s Bosnom, normalno u prijateljskom duhu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije