Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Zagrebački filharmoničari u Salzburgu oduševili Austrijance i njihove inozemne goste

Velika Svečana dvorana diljem svijeta poznatog Festspielhausa u Salzburgu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta
02. siječnja 2020. u 15:00 1 komentara 457 prikaza
Novogodišnji koncert Zagrebacke filharmonije u Salzburgu
Foto: Delfa Kosić
Pogledajte galeriju 1/2

Predivan početak Nove godine. Posebno mi je drago da su mnogi turisti, ali ponajprije Salzburžani započeli godinu s izvrsnim koncertom Zagrebačke filharmonije. Divno je bilo i za sve prisutne Hrvatice i Hrvate koji su ovim nastupom u srcu bili bliže domovini i zasigurno su bili ispunjeni ponosom - rekla je gradska vijećnica iz Salzburga hrvatskih korijena mag. Delfa Kosić.

HRVATSKA PREUZELA KORMILO EU Crvena kravata duga tri i pol metra postavljena na pročelju veleposlanstva u Beču

Bio je to četvrti Novogodišnji koncert Zagrebačke filharmonije u Mozartovom rodnom gradu. Velika Svečana dvorana diljem svijeta poznatog Festspielhausa u Salzburgu bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Dugotrajan pljesak i publika na nogama najbolja su potvrda da su Austrijanci, ali i njihovi brojni strani gosti sa svih kontinenata uživali u vrhunskom muziciranju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem njihovog donedavnog šefa, maestra Davida Danzmayra, koji je sada prvi počasni dirigent Orkestra.

Na programu su bile prave glazbene poslastice dinastije Strauss: Na lijepom plavom Dunavu Johanna Straussa mlađega, Kavalir s ružom, Richarda Straussa, Tik Tak polka, Nova Puzzicato polka te Egipatski marš Johanna Straussa mlađega, te prekrasni Koncert za obou i orkestar u D-duru Richarda Straussa u kojem je kao solistica publiku očarala oboistica Clara Dent-Boganyi.

Jandroković u Beču NOVOGODIŠNJI KONCERT Jandroković se u Beču susreo i s austrijskim predsjednikom Van der Bellenom

U vrhunskim interpretacijama valcera, polki i marševa uživali su i posebna savjetnica ministrice kulture RH doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo, koja je bila posebna gošća, odaslana u Salzburg od strane hrvatske Vlade, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch i ostali gosti iz Zagreba. Sa salzburške strane koncertu su nazočili savezna vijećnica dr. Andrea Eder-Gitschthaler, zamjenik poglavara austrijske pokrajine Salzburg dr. Christian Stöckl, bivši pokrajinski poglavar Salzburga i aktualni predsjednik Instituta europskih regija (IRE) dr. Franz Schausberger te gradska vijećnica mag. Delfa Kosić.

Tako su i grad i pokrajina Salzburg zajedno s Republikom Hrvatskom i svim Hrvatima diljem svijeta, pa tako i salzburškim svečano obilježili 1. siječanj 2020. i preuzimanje šestomjesečnog predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. U svakom slučaju za Zagrebačku filharmoniju velika je čast bila da je po četvrti put pozvana u Salzburg da glazbom otprati ljubitelje glazbe u Novu 2020., a Hrvatsku na kormilo Europske unije.

neugodno
Veljača pokazala odvratne poruke koje je dobila nakon komentara o Imotskom
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality