Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jandroković se u Beču susreo i s austrijskim predsjednikom Van der Bellenom

Ovo je prvo hrvatsko predsjedanje Europskom unijom i za nas je izuzetno važno da Hrvatska, nama prijateljska zemlja preuzima predsjedanje, rekao je Sobotka.
01. siječnja 2020. u 19:18 3 komentara 777 prikaza
Jandroković u Beču
Foto: Direkcija austrijskog parlamenta/Zinner
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sa suprugom bio je u srijedu, prvog dana Nove godine i hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije počasni gost svog austrijskog kolege Wolfganga Sobotke na tradicionalnom 62. Novogodišnjem koncertu Bečkih filharmoničara u Musikvereinu u Beču.

199. sjednica Vlade na čijem je redu program predsjedanja Vijećem EU Predsjedanje vijećem eu Prioriteti proračun, proširenje, odljev mozgova, umjetna inteligencija

Na svečanom prijemu Odbora Bečke filharmonije u Musikvereinu, održanom prije početka Novogodišnjeg koncerta Jandroković se je u pratnji Sobotke susreo, između ostalih,  i s austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom. Domjenku je nazočila i austrijska savezna kancelarka Brigitte Bierlein.

Predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta nakon Novogodišnjeg koncerta u Beču održali su radni sastanak, a središnje teme razgovora bili su bilateralni odnosi, europske teme i pitanje našeg susjedstva, koje je Jandroković najavio novinarima uoči koncerta, nakon razgledavanja izložbe postavljene na Heldenplatzu, jednom od najvećih središnjih trgova u centru Beča nedaleko Ureda austrijskog predsjednika u Bečkom Hofburgu i  austrijskog Saveznog kancelarstva u prigodi 25 godina članstva Austrije u EU i u povodu današnjeg preuzimanja predsjedanja Vijećem Europske unije od strane Republike Hrvatske.

Jandroković u Beču | Autor : Direkcija austrijskog parlamenta/Zinner Foto: Direkcija austrijskog parlamenta/Zinner

Koliko su duboke i prijateljske veze između Austrije i Hrvatske može se iščitati i iz izjava Jandrokovića i Sobotke, danim hrvatskim novinarima nakon završetku razgledavanja izložbe.

„Velika je čast i zadovoljstvo danas biti ovdje u Beču, na prvi dan hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Za Hrvatsku je to vrlo važan dan. Nakon šest i pol godina članstva, nakon duge bitke da bismo uopće postali punopravna članica, evo danas smo na čelu EU. Imamo veliku odgovornost., Europska unija je u jednom zahtjevnom razdoblju. Ključna dva izazova bit će proračun za sljedećih sedam godina i isto tako pitanje Brexita. Mi smo definirali svoje prioritete, dobro su poznati: Europa koja se razvija,, Europa koja štiti,, Europa koja povezuje i utjecajna Europa na globalnoj sceni. Dakle, dat ćemo sve od sebe kako bismo pokazali da Hrvatska ima kapaciteta i vizije biti na čelu ovako važne organizacije“, rekao je Jandroković istaknuvši kako očekuje potporu svih zemalja, posebice prijateljskih zemalja i da mu je zato posebno drago da je danas, na prvi dan hrvatskog predsjedanja EU-om u Austriji. 

Jandroković u Beču | Autor : Direkcija austrijskog parlamenta/Zinner Foto: Direkcija austrijskog parlamenta/Zinner

„Ovo je prvo hrvatsko predsjedanje Europskom unijom i za nas je izuzetno važno da Hrvatska, nama prijateljska zemlja preuzima predsjedanje“, rekao je Sobotka dodavši:

„Mislim da je dobro pripremljena za predsjedavanje Vijećem Europe i radujem se njenom predsjedanju u prvoj polovici ove godine“. Istaknuo je da sve što si je Hrvatska uzela za prioritete je „posve i u interesu Austrije“.  

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar Django
  Django:

  Je li bio prisutan i nobelovac Handke?

 • zokanabelom:

  Sreo se i s bečkim dječacima, sigurno vrlo srdačno. Po tome je poznat. Srdačnosti, mislim.

 • chanchir:

  Neka upozna Becane s Rvackim Mozartom sumnjivog porijekla maestrom Perkovich Tupson