Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLETIO PRVI ZRAKOPLOV

Zagrebačka zračna luka uspostavila izravan let do još jedne europske prijestolnice

Zagreb: Windrose Airlines će dva puta tjedno povezivati Zagreb i Kijev
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
04.10.2020.
u 15:47

- U 2019. smo u Hrvatskoj iz Ukrajine imali 30 posto više dolazaka i noćenja i sretni smo da se nastavlja suradnja - naglasila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Na Zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman u nedjelju je sletio prvi zrakoplov ukrajinske charter kompanije Windrose Airlines koja će do 21. ožujka 2021. letovima dva puta tjedno povezivati Zagreb i Kijev, što je ujedno i prva izravna avio veza između dvaju glavnih gradova.

Tim prvim letom u Zagreb je iz Kijeva stiglo 50-a putnika, od kojih će dio njih dalje turistički na Jadran, dok ih je iz Zagreba za Kijev u nedjelju otputovalo 64, što je ocijenjeno vrlo dobrim bukingom jer je avion kapaciteta za oko 75 putnika.

Osim nedjeljom, ti će letovi biti i srijedom, a svi očekuju da će i nadalje imati dobru popunjenost, čemu bi moglo 'pripomoći' i to što iz Zagreba trenutačno nema izravnih letova, primjerice, za Moskvu.

Na prigodnoj svečanosti u zagrebačkoj zračnoj luci povodom tog inauguracijskog leta uz predstavnike Windrosea i Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) te medija, bili su i predstavnici ukrajinske Vlade na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom za pitanja reintegracije privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Oleksijem Reznikovim te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Prinos gospodarskoj suradnji Hrvatske i Ukrajine

"Vjerujemo da će ta zračna linija pridonijeti gospodarskoj suradnji dvije zemlje, kao i investicijama te turističkoj posjećenosti Hrvatske s ukrajinskog tržišta, s kojeg je ove godine ostvareno oko 400 tisuća noćenja do kraja kolovoza, što je 56 posto lanjskog ostvarenja. U 2019. smo u Hrvatskoj iz Ukrajine imali 30 posto više dolazaka i noćenja i sretni smo da se nastavlja suradnja, pogotovo sada kada smo svi svjesni epidemiološke krize koja predstavlja veliki izazov za zdravlje, gospodarstvo i turizam", naglasila je ministrica Brnjac.

Zahvalila se i svima koji su sudjelovali u uspostavi te prve izravne linije Kijev-Zagreb u suvremenoj Hrvatskoj, što je na svečanosti istaknuo i potpredsjednik ukrajinske Vlade i ministar Reznikov, prenoseći svima u Hrvatskoj pozdrave iz Ukrajine i Kijeva.

"Nadamo se da će ta linija raditi zauvijek, jer su ukrajinski i hrvatski narod bliski i imaju slične sudbine. I vi u Hrvatskoj ste u povijesti prošli okupacije i uspjeli vratiti suverenitet države, a i Ukrajina sada također proživljava složen trenutak u povijesti kada ima okupiran Krim i još neka područja, ali će to vratiti u svoje okrilje", kazao je Reznikov.

O samoj zračnoj liniji Kijev-Zagreb-Kijev dodao je da će to biti "samo za mir i za gospodarstvo" poručivši svima u Hrvatskoj i " budite zdravi i neka vaši toplomjeri uvijek pokazuju 36,6".

Član Uprave MZLZ-a Julien Coffinier poželio je dobrodošlicu Windroseu kao novoj aviokompaniji za zagrebačku zračnu luku, dodajući da je to važna vijest ovih dana i u pandemiji koja je ostavila veliki negativni trag na zračni promet diljem svijeta. S prvim zrakoplovom iz Kijeva stigla je i hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Đumić, uz koju je na svečanosti bio i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasyl Kyrylych.

Windrose Airlines je osnovan 2003., a letove za Zagreb planirali su uspostaviti početkom ovog ljeta, što je zbog pandemije odgođeno za jesen, no tijekom ljeta su letjeli za Hrvatsku iz Kijeva na zračne luke Pulu, Split i Dubrovnik.

Osim Windrosea, za zimski red letenja na zračnoj luci Zagreb nekoliko letova tjedno nedavno su najavile kompanije KLM-a i Air France, dok pisanja nekih medija proteklih dana da se kompanija Emirates povukla sa zagrebačke zračne luke uz najavu da da u 2021. neće letjeti na izravnoj liniji Zagreb-Dubai u nedjelju iz MZLZ-a nisu komentirali.

Komentara 3

DU
Deleted user
17:16 04.10.2020.

I odmah vura zakašnjenja u dolasku i vura i pol u odlasku... Neka im je sa srećom...

BA
Barbasmora
17:06 04.10.2020.

Dobro... Ukrajina je pravoslavna....ali dobro je to sto se ukrajinci bore protiv Rusa! Tako da nekako mozemo biti cak prijatelji!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije