Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijevarne SMS poruke

Zagrebačka banka upozorila klijente: 'Ne reagirajte, pretrpjet ćete financijski gubitak'

Zagrebačka banka
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
09.08.2023.
u 15:34

Ključni podaci koje banka neće tražiti putem nijednog kanala komunikacije su puni broj kreditne/debitne kartice i PIN-ovi, vjerodajnice i broj tokena te sami kodovi koje token generira (OTP, MAC) te aktivacijski ključevi za pristup on-line bankarstvu (m-zabi i e-zabi)

Zagrebačka banka upozorila je svoje klijente da ne reagiraju na prijevarne SMS poruke. Naime, Zaba ističe kako ona nikada neće klijente tražiti pojedine podatke, putem niti jednoga kanala komunikacije. Ako građani posumnjaju na prijevaru, ne bi trebali otvarati poveznice niti upisivati osobne podatke. 

"Primite li SMS poruku u ime Zabe da Vam je kartica blokirana ili da su Vam deaktivirani tokeni u m-zabi te Vas se navodi na provjeru otvaranjem linka u poruci, navodi li Vas se da obnovite sigurnost otvaranjem linka potvrde kako ne biste izgubili pristup našim uslugama, znajte da je riječ o prijevari i da Vam tu poruku nije poslala Zagrebačka banka", navodi se. 

VEZANI ČLANCI:

"Ne reagirajte na takve poruke, ne otvarajte poveznice i ne unosite osobne podatke, uključujući one koje generira token, jer ćete pretrpjeti financijski gubitak", dodaje Zagrebačka banka. 

Ključni podaci koje banka neće tražiti putem nijednog kanala komunikacije su: 

  • puni broj kreditne/debitne kartice i PIN-ovi 
  • vjerodajnice i broj tokena te sami kodovi koje token generira (OTP, MAC) 
  • aktivacijski ključevi za pristup on-line bankarstvu (m-zabi i e-zabi)

VIDEO Za vrijeme godišnjih odmora provale su puno češće, zaštitite svoj dom uz ove savjete

Komentara 6

BR
Brdo
15:52 09.08.2023.

Ako jos ima takvih naivaca koji ce pasti na ovakve poruke, onda pravo im budi.

DI
dino85
21:24 09.08.2023.

Nekada si lopova mogao i dočekati s toljagom opa ga dobro izlemati, a danas, danas te pokrade a da nemaš pojma dok ne odeš u trgivinu ili bankovni automat.

DU
Deleted user
16:44 09.08.2023.

To je banka kriva što nije sposobna napraviti sigurnu aplikaciju. To nije problem korisnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije