Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVIO IQAIR

Zagreb danas među najzagađenijim gradovima svijeta: U zraku povišena koncentracija PM 2.5

Zagreb: Zagađenje zraka u Dugavama
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
19.10.2021.
u 13:09

Na toj neslavnoj ljestvici Zagreb je na osmom mjestu, Sarajevo na devetom, dok je Beograd na desetom mjestu.

Zagrepčani su danas mogli ''uživati'' u zraku koji je među deset najzagađenijih na svijetu i smatra se nezdravim za osjetljive skupine, navode podaci švicarskog portala IQAir koji svakodnevno objavljuje podatke vezane za kvalitetu zraka diljem svijeta. 

Mjerne jedinice IQAira pokazuju da je u Zagrebu povišena koncentracija čestica PM 2.5. Čak je 4,4 puta veća od one koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. 

PM2.5 čestice su koje čini kombinacija krutih i tekućih stvari koje lebde u zraku, mikroskopski su sitne i nemoguće ih je vidjeti golim okom. Nastaju zbog loženja na kruta goriva i ispušnih plinova. 

Foto: IQAir

Na toj neslavnoj ljestvici Zagreb je na osmom mjestu, Sarajevo na devetom, dok je Beograd na desetom mjestu. Najgore stanje je u Limi u Peruu, Bishekeku u Kirgistanu te u Wuhanu u Kini. 

Očekuje se kako bi u danima koji slijede kvaliteta zraka u Zagrebu trebala biti znatno bolja. 

Kvaliteta zraka na razini Hrvatske

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na svojim stranicama objavljuje stanje kvalitete zraka. Najlošija kvaliteta zraka danas je zabilježena u Zagrebu, Koprivnici te u Slavonskom Brodu. 

Foto: Ministarstvo gospodarstva

VIDEO: U cementari Nexe spaljena droga oduzeta u kriminalističkim istraživanjima

Ključne riječi

Komentara 13

BI
billynik
14:19 19.10.2021.

Tomica i zeleni će to srediti.

DU
Deleted user
14:33 19.10.2021.

Tvornica Katran, teška industrija u centru grada jako pridonosi ovom rezultatu. Susjedi oko tvornice pišu gradu i novinarima već godinama o tom slučaju no nitko ništa ne poduzima. Kako je moguće proizvodnja mazuta, kako je moguće da teška industrija budede prisutna u centru grada.. Samo 15 minuta hoda od trga bana Jelačića.

SV
svrake
15:28 19.10.2021.

to je samo magla svuda oko nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije