Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagorski mlinci 23. hrvatski proizvod zaštićen u EU

Izvaljano i ručno razvučeno tijesto debljine 2,5 mm, pravokutnog oblika, koje se peče u dvije faze na grijaćim pločama i suši dok ne bude gotovo, dobilo je zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla
26. lipnja 2019. u 17:45 1 komentara 344 prikaza
Ilustracija
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Nakon krčkog, dalmatinskog i drniškog pršuta, baranjskog kulena, ličke janjetine, slavonskog kulena/kulina..., zagorski mlinci, jedan od najpoznatijih autohtonih proizvoda Hrvatskog zagorja, odnosno Krapinsko-zagorske, Varaždinske te rubnih dijelova Zagrebačke županije koji graniče s njima, od jučer su također upisani u EU registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla, objavio je EK.

Što kažete? Australac napravio popis: 'Nikada nemojte posjetiti Hrvatsku ako ne volite ove stvari!'

Izvaljano i ručno razvučeno tijesto debljine 2,5 mm, pravokutnog oblika, koje se peče u dvije faze na grijaćim pločama i suši dok ne bude gotovo, dobilo je, naime, zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla. To znači da su mu dokazani ugled i tradicija, dok se faza proizvodnje koja mu daje glavnu karakteristiku odvija na definiranom zemljopisnom području. Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kaže kako se kao najmlađa država članica EU možemo pohvaliti sa čak 23 zaštićena prehrambena proizvoda, što nas svrstava na 12. mjesto.

– Zaštita naziva je ponajprije priznanje kvalitete, tradicije i specifičnosti od koje koristi imaju i proizvođači i potrošači. Koliko nam je važno očuvanje i zaštita autohtonih proizvoda najbolje govori činjenica da smo dan kada je prvi naš proizvod, krčki pršut, dobio zaštitu naziva na razini EU proglasili Nacionalnim danom zaštićenih proizvoda – kazao je Tolušić.

Kako bi se ta lista još proširila, a ulazak u sustav kontrole zaštićenih proizvoda je skup, njegovo ministarstvo kroz mjeru 3 Programa ruralnog razvoja RH 2015.-2020. u punom iznosu financira takve troškove. Usto se sufinanciraju i različite promidžbene aktivnosti zaštićenih proizvoda kako bi se olakšao njihov plasman i izvan granica RH. Na razini EU dosad je registrirano ukupno 1448 naziva proizvoda, što je potvrda njihove autentičnosti, kontrolirane proizvodnje i priznate kvalitete.

Supernamirnice koje trebate imati u svom domu:

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije