Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zagorske tradicijske igračke u beogradskom muzeju

Zagorci su u Beogradu gostovali na izložbi „Čarobne rukotvorine od drveta" na kojoj su proizvode predstavili i izlagači iz Slovenije, Makedonije, Bugarske i Srbije
18. srpnja 2013. u 16:00 0 komentara 10 prikaza
'igracke_mlm_zag_170713.1'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

Ovih dana Zagorci su svoje tradicijske drvene igračke koje se nalaze i na listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine Hrvatske te su upisane i u UNESCO-ov popis, predstavili i beogradskoj publici. Naime, u Etnografskom muzeju u Beogradu gostovali su na međunarodnoj izložbi „Čarobne rukotvorine od drveta\" na kojoj su proizvode predstavili i izlagači iz Slovenije, Makedonije, Bugarske i Srbije.

S čime se igrao Joža Broz

Autorice izložbe su etnolozi kumrovečkog Starog sela Tihana Kušenić i Dunja Šarić. Uz postavljenu izložbu, izradu igračaka prezentirali su i mladi majstor Lovro Fijan i Ivana Šuštić koja je tradicijskom „tisicom\" oslikavala igračke. Tako su i Beograđani mogli vidjeti s čim su se to nekad igrali mali Zagorci, među njima i njihov nekadašnji sugrađanin Joža Broz. Tu su bile razne svirale, pucaljke, praćke, lukovi i strijele, vrgleci i ostale neukrašene pastirske igračke, ali i one nešto modernije. Kako je rekla autorica izložbe i voditeljica Centra za tradicijske obrte, etnologinja i muzeologinja Tihana Kušenić, još krajem 2007. godine u Starom selu, u sklopu projekta Craftatract - tradicijski obrti kao nove atrakcije za kulturni turizam, otvoren je Centar za tradicijske obrte.

Dobitnici godišnje nagrade

- Na temelju terenskog istraživačkog rada, od poznavatelja vještina i obrta s područja Zagorja u tih pet i pol godina prikupljeno je više od 300 fotodokumentacijskih i digitalnih zapisa o tradicijskim obrtima i obrtnicima, ali i s ostalim koji čuvaju zagorsku kulture i tradiciju. To je prvi centar na prostoru Hrvatske koji se sustavno bavi prikupljanjem podataka nematerijalne baštine, pa smo dobitnici i godišnje nagrade Hrvatskog muzejskog društva - rekla je Tihana Kušenić.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.