Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plinski udar

Zagorka Bedekovčina otpušta stotinjak radnika i seli se u Šabac

'Zagorje, Bedekovcina, nakn 120 godina tradicije proizvodnje u Bedekovcini, u Zagorki razmisljanju o selidbi proizvodnje u Srbiju, snimio: Mladen Kukas'
'Photoshop'
12.04.2010.
u 15:00

- Nažalost, u zadnjih 15 mjeseci cijena plina otišla je 83 posto gore, a samo u ovogodišnja tri mjeseca 46 posto. To je nezapamćeni udar na industriju u naših 120 godina postojanja, i naš jedini izlaz je selidba iz Hrvatske - kaže direktor

Najnoviji udar na gospodarstvo u obliku povećanja cijene plina od 20 posto dodatno je uzdrmao ionako ozbiljno poljuljanu zagorsku industriju. Kako će se ovo nenadano i nenajavljeno povećanje cijena plina odraziti na nju najbolje ilustrira primjer bedekovčanske industrije, gdje bi moglo doći do gašenja nekoliko stotina radnih mjesta. Nakon 120 godina tradicije proizvodnje, u bedekovčanskoj Zagorki ozbiljno razmišljaju o preseljenju proizvodnje iz Hrvatske, a doznajemo da je slična situacija u Tondachu i PGM-u.

Izvoze 80 posto

– Zapošljavamo 150 radnika, 100 u Bedekovčini, 50 u Krapini. U zadnje tri godine u proizvodnju smo investirali 22 milijuna kuna, zaposlili novih 60 radnika, godišnji nam je promet 45 milijuna kuna, a 80 posto odnosi se na izvoz. Godišnji prihod od izvoza nam je pet milijuna eura. Nažalost, u zadnjih 15 mjeseci cijena plina otišla je 83 posto gore, a samo u ovogodišnja tri mjeseca 46 posto. To je nezapamćeni udar na industriju u naših 120 godina postojanja, i naš jedini izlaz je selidba iz Hrvatske. Mi smo ozbiljni ljudi, nećemo dopustiti da tvrtka propadne, ali propast će stotinjak radnih mjesta u Bedekovčini. No, to, izgleda, ionako nikoga osim nas ne brine – kaže rezignirano direktor Zagorke Zvonko Jakuš.

Poslovi ugovoreni lani

Poslove u inozemstvu ugovaraju potkraj godine za sljedeću godinu. Tako su i oni posao dogovorili računajući na cijenu plina prije ovogodišnjeg porasta od ukupno 46 posto. Nemoguće je amortizirati taj cjenovni udar plina, koji im je glavni energent, koji troše zimi i ljeti, i predstavlja 25 posto proizvodnih troškova. Nakon ovoga povećanja za plin ove bi godine trebali izdvojiti četiri milijuna kuna više. – Talijani su nas čak pozvali na razgovor da smanjimo cijene. Kada smo im predočili poskupljenje plina, odustali su, pružili mi ruku i rekli - imate posao. No, za sljedeću godinu morat će razmisliti o promjeni dobavljača, konstatirajući kako mi u Hrvatskoj radimo u nestabilnim uvjetima – kaže Jakuš. – Uvijek smo podmirivali sve svoje obveze, ulagali u proizvodnju, a ako želimo tako nastaviti i dalje, moramo se iseliti. I to ćemo vjerojatno učiniti, u srpski Šabac, gdje imamo pogon koji smo namjeravali uskoro zatvoriti – kaže Jakuš. Dodaje da su uputili dopise na razne adrese, od ministarstava na niže, ali odgovora ni od koga nema. Zagorka je osnovana 1889. godine kao prva hrvatska tvornica glinenih i šamotnih proizvoda, a u današnjem obliku posluje od 1995. Danas je vodeći proizvođač keramičkih obloga u Europi, te kamina i kaljevih peći.

Koliko su hrvatske gospodarske prilike apsurdne ukazuje Jakuš primjerom da se industrijski potrošači zovu - povlaštenim kupcima. – Po čemu je to gospodarstvo povlašteno, jer za razliku od zemalja u okruženju, plaća skuplji plin od kućanstava, a MOL plin industriji prodaje 30 posto jeftinije.

Ključne riječi

Komentara 4

ZA
zagorec55
14:48 20.04.2010.

jel budu natrag vrnuli Vinipotok banda lopovska s idiotima na čelu

LI
light
10:27 13.04.2010.

... u Šabac bumo poslali Rohatinskog pa nek on tamo sredi njihov dinar kao što je sredio našu kunu ...

LU
ludva
12:09 13.04.2010.

pa ajde da i to rješimo.. 150 mjesta tak i tak nije bitno.. pa nek se nazaposlenosti dalje povećava.. di je sad županija.. zara.. i ostali gospodarski dobročinitelji??! Ak imaju love za štruklijade, aerodrome, natjecanja u oranjima..onda imaju valjda iljda i nešto sitniša za zagorsku industriju.. što će poduzeti da se očuvaju ova radna mjesta??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije