Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradnja brana

Zagorje će 2016. biti sigurno od poplava

poplave
Foto: Ivančica Jurčević
18.11.2013.
u 16:00

U Hrvatskim vodama koje su investitor potpisani su ugovori za retencije na području Gornje Stubice i Đurmanca koje bi trebale proraditi za dvije godine

Zagorje bi za dvije godine trebalo postati sigurno području od poplava. U Hrvatskim vodama koje su investitor radova potpisani su ugovori za izgradnju dviju retencija, jedna je na području Donjeg Macelja u Smiljanovoj Grabi i druga Burnjak na istoimenom vodotoku u Gornjoj Stubici. Nakon javnog nadmetanja i žalbenih rokova posao je povjeren tvrtki Vodopriovreda Zagorje, uz tvrtke koje će obavljati geodetski nadzor. Kako nam je rekao Tomislav Suton, voditelj Vodnogospodarske Ispostave Krapina - Sutla vrijednost retencije na području Stubice je 8,2 milijuna kuna, a one u Smiljanovoj Grabi 16 milijuna kuna. Ova je skuplja, kako to objašnjava voditelj Suton zbog geomehanički nepovoljnijeg tla. U tijeku je rješavanje imovinsko pravnih odnosa i ako ne krajem ove godine, početkom 2014. radovi će sigurno početi - najavio je voditelj Suton.

Čišćenje potoka

 - Zbog prošlotjednih poplava koje su nanijele štetu poljoprivednicima uz potok Ravninšicu u Općini Đurmanec idemo u hitnu sanaciju tog potoka u kojem zaraslo drveće stvara čepove, pa će se on strojno očistiti. To će se napraviti na zahtjev Općine Đurmanec - rekao je Tomislav Suton. Što se tiče izlijevanja Krapiničice u Doliću između Žutnice i Đurmanca, ovdje se radi o tzv. “prirodnoj depresiji”. Retencija Velika Ravninščica planirana je za 2015., a ta bi brana smanjila poplave u Đurmancu i Krapini, posebice na kritičnoj dionici u Doliću - dodao je Suton.

Radovi na Krapinici 2014.

Samo tijekom ove godine na inzistiranje  Županije predstavnici Hrvatskih cesta dva su puta došli na sastanak i obišli teren. Unatoč tome što je pitanje gradnje retencija staro desetljećima sada se konačno počinje ostvarivati. U 2012. Hrvatske vode za razne poslove oko zaštite voda uložile su preko 50 milijuna kuna, dok je za ovu godinu planirano ulaganje u visini od oko 41 milijuna kuna. Nastavak radova na koritu rijeke Krapinice u Krapini, čiji su investitor također Hrvatske cesta očekuje se u 2014.

Jedan od značajnih istaknutih županijskih priroriteta je i rijeka Sutla koja ujedno predstavlja i državnu granicu, a veći dio vodnih građevina treba se nalaziti sa slovenske strane. Planirana je između ostalog izgradnja sustava retencija, a sve to treba biti sukladno uvjetima zaštite prirode obzirom da je područje rijeke Sutle proglašeno područjem ekološke mreže.

Komentara 1

MA
Martino
22:40 22.11.2013.

..nigdje se ne spominje čišćenje potoka u Zlataru i Loboru, gdje je prema svim medijskim izvješćima bilo najviše poplava i problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije