Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zagađenje zraka izazvalo 160.000 smrti u velikim gradovima

New Delhi je najzagađeniji glavni grad na svijetu, u kojemu je 54.000 smrti prošle godine bilo rezultat opasnih čestica PM2.5.
18. veljače 2021. u 09:00 2 komentara 242 prikaza
A municipal worker operates an "anti-smog gun" in India's capital as passengers are seen at a bus depot in New Delhi
Foto: ADNAN ABIDI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Unatoč poboljšanoj kvaliteti zraka zbog epidemioloških mjera zagađenje zraka izazvalo je oko 160 000 preuranjenih smrti u pet najnaseljenijih gradova svijeta, objavili su znanstvenici pozivajući vlade da odbace fosilna goriva i ulože u razvoj čiste energije.

Zabrinjavajuće onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu indeks u ljubičastom Visoko zagađenje: Zrak u Slavonskom Brodu nečist. Rafinerija, kažu, ne radi

Prema izvješću nevladine organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace Southeast Asia najpogođeniji je New Delhi, najzagađeniji glavni grad na svijetu, u kojemu je 54 000 smrti prošle godine bilo rezultat opasnih čestica PM2.5.

U Tokiju prerano je zbog zagađenja umrlo 40 000 ljudi, a slijede Šangaj, Sao Paulo i Mexico, prema izvješću koje je proučavalo utjecaj mikroskopskih čestica PM2.5 koje su rezultat izgaranja foslnih goriva.

Ekonomski gubici koji su rezultat zagađenja procjenjuju se na 85 milijarda dolara u tim gradovima.

Air pollution in Bangkok | Autor : ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Air pollution in Bangkok Buildings are shrouded in haze in Bangkok, Thailand December 15, 2020. REUTERS/Athit Perawongmetha ATHIT PERAWONGMETHA

"Kada vlade odaberu ugljen, naftu i plin umjesto čiste energije naše zdravlje plaća cijenu", kaže  Avinash Chanchal, aktivist Greenpeace India.

"Nekoliko mjeseci ograničenja nije načelo dugoročne prosjeke zagađenja zraka kojima su ljudi izloženi", kaže znanstvenik Aidan Farrow iz istraživačkog laboratorija Greenpeace na britanskom sveučilištu Exeter.

"Pomalo je šokantno vidjeti koliko je bilo preokreta i svejedno imamo još posla na poboljšanju kvalitete zraka", kazao je za Thomson Reuters Foundation.

Slavonski Brod: Ekran koji prikazuje kvalitetu zraka u gradu vedran balen Sve prolazi, samo problem onečišćenog zraka u Brodu ostaje

Čestice PM2.5 smatra se najopasnijima po zdravlje jer oštećuju srce i pluća te povećavaju rizike za teške oblike astme. Neka su istraživanja povezala te čestice i s većim rizikom od smrti od covida-19.

Zagađenje zraka najveći je pojedinačni faktor u okolišu koji globalno ugrožava ljudsko zdravlje i godišnje ubija sedam milijuna ljudi, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Prema WHO-u 90 posto osoba udiše zagađeni zrak što je povezano s moždanim udarima, rakom pluća i srčanim bolestima i sad je izjednačen s uživanjem duhana, upozoravaju zdravstvdeni stručnjaci.

Empty port | Autor : JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL Foto: JENS BUTTNER/DPA/PIXSELL 24 January 2021, Mecklenburg-Western Pomerania, Wismar: Harbour cranes stand in front of a smoking chimney of a timber mill in the seaport. Photo: Jens Büttner; Dpa-Zentralbild/dpa-Zentralbild/ZB /DPA/PIXSELL

Znanstvenici su koristili računalne modele koji procjenjuju utjecaj čestica PM 2.5 na zdravlje na temelju podataka o kvaliteti zraka tehnološke tvrtke za mjerenje kvalitete zraka IQAir, znastvenih modela procjene rizika te podataka o zdravlju stanovništva za 28 gradova. Model su razvili u suradnji Greenpeace, IQAir i Centar za istraživanja energije i čistog zraka.

Mjere ograničenja uvedene u okviru borbe protiv epidemije koronavirusa ispraznile su ulice i izazvala prekid rada industrija koje zagađuje te privremeno 'očistile' zrak iznad velikih gradova.

Problem zagađenja najviše pogađa azijske gradove zbog prometa, termoelektrana na ugljen, građevinskog sektora, krčenja šuma i spaljivanja biljnog materijala, loženja drva i otpada.

Mjerne postaje u Slavonskom Brodu bilježe visoke koncentracije zagađenja zraka PAD IZMEĐU 10-50 POSTO Istraživanje pokazalo: Mjere zbog koronavirusa nisu poboljšale kvalitetu zraka

New Delhi, primjerice, prošao je dramatičnu preobrazbu tijekom prošle godine kad su stanovnici u vrijeme mjera ograničenja mogli uživati u azurnom nebu i čistom zraku.

Znanstvenici smatraju da su mjere ograničenja protiv koronavirusa morale rezultirati smanjenim brojem umrlih od zagađenja.

Greenpeace poziva vlade da ulože u obnovljive izvore energije.

"Kako bismo doista očistili zrak vlade moraju prestati graditi nove termoelektrane na ugljen, rashodovati postojeće termoelektrane, uložiti u čistu energiju poput vjetra i sunca", kazao je glavni znanstvenik organizacije Farrow za Afp.

sudski epilog
Milan Popović izgubio spor, Severina pravomoćno oslobođena optužbi za klevetu
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • sisavac:

    u americi godišne u prosjeku umre 2.8 mil ljudi. i sa koronom sa taj broj za 2020. neće promijeniti, to i oni sami tvrde. ne odskače od višegodišnjeg prosjeka. jest da pritišću da se prizna povećanje za 300.000 smrti koje ... prikaži još! pripisuju koroni, ali su im podaci dosta šturi, u statistikama se preklapaju smrti iz više razloga. godišnje amerikanci uhite skoro 7 milijuna ljudi. a u međusobnim puškaranjima ubije se 15.000 ljudi. od zagađenja zraka im ne umre tolko ljudi, unatoč kojekakvim fabriciranim izvješćima, koje su u biti procjene, koje preferiraju jednu dogmu. naravno da udišemo zagađeni zrak, jer vozimo aute, grijemo se, kuhamo, tj. živimo. čisti i zdravi zrak je samo tamo gdje nema ljudi. samo tamo. preporučam pogledati početak filma 'bogovi su pali na tjeme', prvi. tamo je detaljno pojašnjeno što čovjek radi. prilagođava okoliš sebi, i onda je prisiljen sve više učiti i sebe prilagođavati okolišu kojeg je stvorio. i radi sve više problema.