Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.06.2014. u 12:00

Pravna nakarada za 20 mjeseci peti se put mijenja i tek sad uvažava se pravna struka

Simbolično, na dan ostracizma u SDP-u upriličenog za Slavka Linića počinje javna rasprava koja najavljuje da će iz našeg pravnog sustava konačno biti odstranjeno SDP-ovo pravno ruglo kakvom nema mjesta u državama vladavine prava. Bez obzira na to što je premijer, pravdajući Linića u vrijeme “miroljubive koegzistencije”, rekao da je Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi donio “puno dobra”.

To “dobro” tek dolazi na naplatu i provjeru. Ali već i to što za 20 mjeseci to pravno čudovište doživljava i petu metamorfozu (prvu, i to uredbom, nakon 80 dana!), te 121 izmjenu i dopunu temeljne 93 odredbe, sve govori. I tek sad uvažavaju se prigovori struke otprije godinu ili dvije.

Ta normativna nakarada služi profesorici Jasnici Garašić da studentima pokazuje kako zakon ne smije izgledati, o čemu je lani govorila u dupkom punoj dvorani HAZU. Po izraženoj kritici, broju prigovora i “epitetima” kojima su ukrašavane mane tog zakona, ni iskusni izvjestitelji nisu nikad svjedočili sličnom skupu. Teze suca Mislava Kolakušića znanstveno su potkrijepljene, i to od autoriteta kao što su Mihajlo Dika koji je govorio o “kriptokomesarskom sindromu”, a akademik Jakša Barbić o “katastrofalnim i protucivilizacijskim rješenjima”. Najavljujući nedavno petu izmjenu, unatoč imperativu zakonske stabilnosti za investitore, premijer lakonski reče da je sporni zakon bio privremen s rokom trajanja. Dojam je da je trajao dok nije zadovoljio apetite odabranih dužnika.

>> Riječki SDP protiv isključivanja Linića, ljutiti Jovanović napustio sjednicu

Komentara 3

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
14:17 07.06.2014.

Nadam se da će svi oni koji su sudjelovali u kreiranju i prihvaćanju Zakona o financijskom poslovanju, i predstečajnoj nagodbi, odgovarati za počoinjenu štetu....materijalno i krivično... Jer vrijeme je da političari konačno snose odgovornost za svoje odluke!

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
20:24 07.06.2014.

Pada vlada, pada crveni predsjednik na Pantovčaku... poplava odnosi politiku "regiona"... bye bye jugići

DU
Deleted user
10:17 08.06.2014.

ali drugovi su dobili milijune a sada za ostalu raju-tko ih sisa! to je taj pravedni sdp.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije