Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u Dubravi

Zadnje riječi ubijenog zaštitara: Brate, čuvaj majku i pazi na dom

ubojica (1)
Foto: PUZ
1/11
22.12.2010.
u 09:06

Policija objavila fotografiju pljačaša banke i moli pomoć građana u prepoznavanju.

“Pusti me! Poubijat ću vas sve!” vikao je u 8.19 sati maskiran muškarac ispijena lica (oko 40 mu je godina), visok oko 175 centimetara, s rukavicama na rukama i šarenom kapom na glavi, koji je naoružan pištoljem upao u poslovnicu Volksbanke na Aveniji Dubrava 159 u Zagrebu.

Izdahnuo na podu banke
Samo nekoliko sekundi poslije svoju je suludu prijetnju ispunio. Pucao je u Damira Klapšeca (49), zaštitara Sokola Marića koji se s njim naguravao pokušavajući ga spriječiti da ukrade novac. U tom naguravanju zaštitar je ranjen te je izdahnuo na podu poslovnice u 8.33, a razbojnik je s plijenom od nekoliko stotina tisuća kuna pobjegao i za njim se intenzivno traga.

- Čuvaj mamu i pazi na dom! – posljednje je što mi je rekao prije nego što je otišao na posao – kazao je Željko Klapšec, brat ubijenog zaštitara. Šokiran, objašnjavao je da su on i brat zajedno živjeli u stanu u Jalševečkoj cesti u Dubravi. S njima je živjela i njihova nepokretna majka, o kojoj su se obojica brinuli.

– Zajedno smo se brinuli o majci i domu, a bio mi je velik oslonac. U Sokolu Mariću bio je zaštitar oko 10 godina. Kad je dobio otkaz u Nami kao trgovac, isprva nije mogao naći posao pa se na kraju zaposlio kao zaštitar. Kad sam ga ujutro, vrativši se sa svog posla, vidio, nisam ni slutio da će to biti posljednji put – govorio je drhtavim, isprekidanim glasom te dodao kako je majka vijest o sinovoj smrti teško primila.

– Onomu tko je mome bratu oduzeo život neka Bog sudi – zaključio je Ž. Klapšec.

Njegov brat u poslovnici u kojoj je ubijen radio je otkako je otvorena, a u trenutku razbojstva, osim njega u banci je bilo još četvero službenika.

Banka ima i videonadzor, a kamere su po svemu sudeći snimile počinitelja i trenutak ubojstva. To bi znatno moglo pomoći policiji u otkrivanju počinitelja jer očevidaca zločina gotovo da i nema. Zbog toga je policija pozvala građane da im korisne informacije dojave na broj 192.

– Malo poslije osam sati otvorio sam salon te s klijentom ušao unutra. Nisam nikoga vidio, no čini mi se da sam čuo dva hica – kazao je jedan od vlasnika obližnjih poslovnih prostora.

Minimalna zaštita
Iako je kazao da je čuo dva hica, zbog interesa istrage policija to ne želi ni potvrdit. S druge strane, čini se da počinitelj nije imao pomagače pa je misterij i kako je pobjegao s mjesta zločina. Način počinjenja djela upućuje na to da je vjerojatno riječ o narkomanu, jer sve što je napravio pokazuje da “operaciju” nije baš pomno planirao.

U protivnom, bio bi bolje maskiran, pazio bi na kamere i zasigurno bi imao pomagača, kao što su ih imali razbojnici koji su malo polije 12 sati orobili Štedno- kreditnu zadrugu Legor u Draganićevoj ulici na Malešnici. Bila su trojica, naoružani te su čak i pucali, na sreću nikog ne ozlijedivši.

>>Pucnjava i na Malešnici, razbojnici ukrali nekoliko desetaka tisuća kuna iz štedionice

Dva razbojstva u samo nekoliko sati, s pucnjevima i mrtvim tijelima, tako su opet upozorila na problem osiguranja novčarskih ustanova. U policiji upozoravaju da su se zaštitari u bankama pretvorili u portire. Isto tako upozoravaju da banke u Hrvatskoj, koje su mahom u stranom vlasništvu, osiguravaju samo novac, a ne i ljude.

– Ovo će se na žalost događati sve dok banke ne budu poštovale neka od pravila sigurnosti. Umjesto da zaštitar stoji iza blindirana stakla ili da banke imaju rolo-vrata, koja se blokiraju i imaju kameru, mjere osiguranja su minimalne – kažu u policiji. Krvava pljačka Fine u rujnu 2005., kada su ubijena dva zaštitara, očito nije bila dovoljna, da bi odgovorni shvatili kako ljudski život nema cijene.

Komentara 358

Avatar puky
puky
18:28 22.12.2010.

... žao mi je nesretnog zaštitara a posebice njegovu obitelj no koji mu je bio k*rac da se \"nagurava\" sa naoružanim pljačkašem ?!?! ... ako je već na neki način bio iznenađen onda je trebao čekati pogodan trenutak a ovako je sebi napravio nepopravljivu štetu a ugrozio je i ostale jer kad meci počnu letjeti nitko ne zna koga će zakačiti ... lopinu će uhvatiti ovako i onako a njega više nikada ... strava ...

OB
-obrisani-
19:51 22.12.2010.

Čisto da ne bi bilo neporazuma: nema pojma tko je to, ali ako sam skužio hrpu detalja iz ove jadne snimke, prema kojima se vlro lagano može preoznati MO (modus operandi) počinitelja, onda nek karamarko zaposli ljude koji se kuže, a nemam niti najmanju namjeru obavljati njihov posao ujjesto njih.. Mene su skinuli davno, i zamijenili me podobnima i poslušnima. Pa sada imaju to što imaju da im organizirani krinimal stanuje u vlastitoj kući.

OB
-obrisani-
09:29 22.12.2010.

to je ta zemlja blagostanja koju je KRADEZE obecavao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije