Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zadarski liječnici: Ovi lijekovi pokazali su dobar učinak na COVID-19

Analiza se odnosi na prvo razdoblje epidemije, od 10. ožujka do 9. svibnja, kada su na području Zadarske županije ukupno testirane 1983 osobe, od koji je 85 osoba imalo pozitivan nalaz na SARS-Cov-2.
08. listopada 2020. u 13:07 20 komentara 26682 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zadarski liječnici proveli su kliničko istraživanje prvog terapijskog iskustva liječenja COVID-19 infekcije i u najnovijem broju stručnog časopisa Acta Medica Croatica zaključili da su dobar učinak u različitim fazama infekcije pokazali lijekovi klorokin i tocilizumab.

Karlovac: U prostoru bivše vojarne Luščić počelo drive-in testiranje PODACI U FINSKOJ Testovi na antitijela pokazuju da je zaraženih puno više, nije se dovoljno testiralo

Analiza se odnosi na prvo razdoblje epidemije, od 10. ožujka do 9. svibnja, kada su na području Zadarske županije ukupno testirane 1983 osobe, od koji je 85 osoba imalo pozitivan nalaz na SARS-Cov-2.

U Općoj bolnici Zadar liječena je 31 osoba, čija je prosječna dob iznosila 62,7 godina. Većina pacijenata, njih 27, za početnu je terapiju uzimala već poznati antimalarik klorokin, a troje bolesnika kombinaciju antivirusnih lijekova lopinavir/ritonavir, stoji u tekstu  Akademije medicinskih znanosti Hrvatske.

Video – Krunoslav Capak najavio obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima

 

Pet bolesnika iz skupine liječenih klorokinom premješteno je u jedinicu intenzivnog liječenja zbog razvoja bolesti i potrebe za mehaničkom ventilacijom. Oni su liječeni drugom antibiotskom terapijom zbog progresije pneumonije. Troje od njih liječeno je tocilizumabom s dobrim terapijskim ishodom u svih, kaže se u tekstu čija je vodeća autorica Vedrana Terkeš

Tocilizumab je lijek koji sadrži bjelančevinu specifičnih imunoloških stanica koje blokiraju širenje upalnog procesa.

Plenković: Virus je ozbiljna prijetnja, nažalost pandemija se ubrzava Vili Beroš 'Skok zaraženih bio je očekivan, u idućim danima očekuje se sličan trend'

Prosječno trajanje hospitalizacije iznosilo je 12 dana. Samo jedno liječenje (3 posto) završilo je smrtnim ishodom. Bio je to bolesnik u dobi od 88 godina, koji je imao tešku kardiomiopatiju, odnosno bolest koja vodi do zatajenja srčanog mišića.

COVID-19 pandemiju, uzrokovanu SARS-Cov-2 virusom iz porodice beta-koronavirusa, prati visoka stopa oboljelih i smrtnosti te nepostojanje specifičnog lijeka i cjepiva za tu bolest. Time su terapije svedene na pokušaje kontrole infekcije raznim antivirusnim lijekovima, sekundarnih bakterijskih infekcija, odgovora organizma i mogućih komplikacija, a kontrola epidemije svedena je na dijagnostiku i mjere izolacije bolesnika i zaraženih osoba, podsjećaju autori.

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • K0mentar:

  Najbolji lijek protiv korone je prestanak gledanja TV.posebno javnog servisa!100%

 • Avatar NeNormalan
  NeNormalan:

  Preporučam graševinu 2/8 uzimati preventivno i po potrebi

 • FiniGemišt:

  Bogu hvala pa zadarski liječnici nisu slušali preporuke SZOa i još nekih koji su tvrdili da hidroksiklorokin nije dobar, negdje (dijelovi USA) su ga čak zabranili. Neki pak mainstream mediji su proglasili teoretičarima zavjere one koji su tvrdili da je ... prikaži još! to dobar lijek. I jest dobar.