Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezona pred vratima

Zadar očekuje odličnu turističku sezonu, a apartmani nisu poskupjeli. Ipak, ima jedan veliki problem

20. ožujka u 16:33 počinje najljepše godišnje doba - proljeće, kada nastupa ravnodnevica koja najavljuje kraj zime
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
02.06.2024.
u 16:12

I ugostiteljska ponuda u Donatovu gradu je sve bolja, a jedini je problem, trenutno, nedostatak radne snage.

Predsezona u Zadru najavila je odličnu turističku sezonu, a cijena apartmana neće biti viša u odnosu na prošlu godinu. I ugostiteljska ponuda u Donatovu gradu je sve bolja, a jedini je problem, trenutno, nedostatak radne snage. Sve to da se zaključiti iz odgovora Ive Bencun, direktorice zadarske turističke zajednice, na upit Večernjeg lista o predsezoni i špici turističke sezone koja je pred vratima.

Iva Bencun tvrdi da su u TZ-u Grada Zadra jako zadovoljni predsezonom jer imaju rast kojem teže već duže u smislu produljenja sezone, odnosno kontinuiteta potražnje. To bi, kako ističe, opravdalo sva dosadašnja ulaganja u sadržaj i kvalitetu. - Ako govorimo o broju posjetitelja, sudeći prema sadašnjim rezultatima, možemo očekivati iznimno uspješnu sezonu - navodi Bencun.

Na upit kako komentira ogroman raspona cijena apartmana, od tek 30-ak eura do i višestruko više, napose u špici turističke sezone, odgovara: "Iako je to nezahvalno za prognozirati jer tržište ima svoje zakonitosti, ne očekujemo velika poskupljenja u špici sezone u odnosu na prošlu godinu. Činjenica je da je, unatoč porastu broja posjetitelja, i dalje moguće pronaći smještaj i u srcu sezone. Izuzetak je možda samo koji tjedan."

Iz TZ-a ističu i da su zadovoljni kako su se ugostitelji pripremili za sezonu. - Ugostitelji, kojih je sve više i koji nude sve kvalitetniju uslugu, uglavnom su spremni, iako ih čekaju zaista izazovno ljeto i posezona. Uglavnom se većina suočava s manjkom radne snage. Što se tiče cijena, one su usporedive sa zemljama u okruženju. Nekada je to opravdano kvalitetom i ponudom, ponekad nažalost i ne, ali u konačnici je samo tržište koje je najbolji regulativ - ističe Bencun. 

VEZANI ČLANCI:

Turistička zajednica Grada Zadra na svom području djelovanja u razdoblju od 1. siječnja do 25. svibnja 2024., prema aktualnim podacima sustava eVisitor, bilježi 155.951 dolazak i 413.284 ostvarena noćenja. U usporedbi s istim razdobljem 2023. godine bilježi se porast broja dolazaka i noćenja od čak 26%, što je trenutno daleko najveći rast turističkog prometa u Hrvatskoj. 

- Jedino se Dubrovnik zasad može mjeriti sa Zadrom s nepunih 20% u plusu u odnosu na prošlu godinu, a tek potom su tu Pula i Medulin s 11%, pa Zagreb sa 7,50%, Poreč sa 7% itd. Najveći udio u ukupnim noćenjima u Zadru ostvarili su domaći gosti (22%), što nam je iznimno drago, a zatim slijede Nijemci (15%), Poljaci (9%) i Austrijanci (7%). Gosti iz Ujedinjene Kraljevine i Slovenije bilježe 4%, Francuske i Bosne i Hercegovine 3%, dok 2% udjela u ukupnim noćenjima bilježe Nizozemska i Mađarska - zaključila je direktorica TZ-a Iva Bencun.

FOTO Ovo su neobične vrste koje žive u Jadranu: Neke od njih jako su otrovne

20. ožujka u 16:33 počinje najljepše godišnje doba - proljeće, kada nastupa ravnodnevica koja najavljuje kraj zime
1/19
Ključne riječi

Komentara 24

MA
Maslac
18:39 02.06.2024.

Zadrani su Vlaji kao i Srbi

Avatar Art of Noise
Art of Noise
18:12 02.06.2024.

"Najveći udio u ukupnim noćenjima u Zadru ostvarili su domaći gosti (22%), što nam je iznimno drago, ..." I meni, isto. Napokon. Šteta što postotci nisu i veći.

AS
Asirijac
16:26 02.06.2024.

Crkva Svete Trojice je original a ne Donat. Ovu crkvu sigurno Rim nije gradio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije