Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica nije mogla suzdržati suze na vukovarskom Vodotornju

Od pravde ne smijemo odustati. Očekujem stoga od Državnog odvjetništva da, bez obzira na protek vremena, u suradnji s drugim državnim tijelima učini sve u skladu sa svojim nadležnostima kako bi krivci za zločine bili otkriveni i optuženi, uključujući i odgovorne pripadnike bivše JNA, poručila je predsjednica
02. svibnja 2019. u 19:51 114 komentara 10780 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović u Vukovaru
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/15

Kolonom sjećanja koja je krenula od ulaska u Borovo selo i kretala se do spomen obilježja gdje su položeni vijenci danas je obilježena obljetnica stradanja 12. hrvatskih redarstvenika. Oni su toga 2. svibnja 1991. godine bili angažirani da kao pripadnici specijalne policije oslobode dvojicu zatočenih policajaca koji su, kako su dobili informacije, bili u zgradi tadašnje mjesne zajednice u središtu sela. Preživjeli se prisjećaju kako su dolaskom u Borovo selo naišli na puste ulice. U središtu sela dočekala ih je paljba sa svih strana koja je trajala nekoliko sati. U borbi je smrtno stradalo 12 hrvatskih redarstvenika, a preživjeli su napustili selo tek po dolasku pripadnika JNA.

Obiljezavanje 27. obljetnice ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika 28. obljetnica Položeni vijenci na grobove 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije

Članovi obitelji ubijenih redarstvenika ne kriju svoje razočarenje činjenicom da još uvijek ne znaju punu istinu o ovom zločinu, a posebno što krivci nisu odgovarali.

- Prošlo je dvadeset osam godina od ovoga zločina, ali rane su nam teške i bolne. A možda najbolnije od svega je što za taj zločin nitko nije odgovarao pred sudom. Zbog toga ne možemo kriviti nikoga – za taj propust odgovorni smo sami. Iako nijedna presuda ne može oživjeti naše ubijene i poginule hrvatske branitelje i civile, trajna je zadaća Republike Hrvatske progoniti sve osumnjičene za ratne zločine dok ne budu privedeni pravdi. Za takve zločine nema zastare - rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović u Vukovaru | Autor : Screenshot Foto: Screenshot

Predsjednica je emotivno doživjela posjet vukovarskom vodotornju pa je u jednom trenutku nije mogla suzdržati suze.

- Izražavam hvalu i slavu našim braniteljima koji su ginuli za Vukovar, a da smo se mi mogli tako veselo popeti uz toranj koji će biti simbol hrvatske slobode, svih hrvatskih branitelja, ali i otvorenih, širokih vidika naše Hrvatske za koju vjerujem da će biti među najprosperitetnijim državama, samo se moramo svi zajedno potruditi - rekla je predsjednica na Vodotornju.

Video: Mimohod u Borovu

Poručila je kako zločinci ne smiju mirno spavati ali i kako ne smije spavati ni hrvatska država kao i da nije zadovoljna time koliko su nadležna državna tijela do sada učinila da se istraže zločini nad ubijenim redarstvenicima, ali i nad brojnim drugim Hrvatima, a krivci otkriju i privedu pravdi.

Dane Lukajić ZLOČIN U LOGORU Za zlostavljanje u Manjači 6 godina zatvora

- Od pravde ne smijemo odustati. Očekujem stoga od Državnog odvjetništva da, bez obzira na protek vremena, u suradnji s drugim državnim tijelima učini sve u skladu sa svojim nadležnostima kako bi krivci za zločine bili otkriveni i optuženi, uključujući i odgovorne pripadnike bivše JNA. To je test ozbiljnosti naše države; prije svega moralni test koji država trajno polaže pred svojim narodom, posebice pred obiteljima ubijenih i nestalih i pred hrvatskim braniteljima. To je dug koji imamo pred svima koji su, poput ovih dvanaest policajaca, položili život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku - rekla je Grabar-Kitarović.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je ustrojem posebne radne skupine koja se bavi istraživanjem ratnih zločina, unatoč proteku vremena došlo do napretka te da je bitno pojačan rad. Tako su tijekom prošle godine podignuli 33 kaznene prijave za ratne zločine, a ove dodatne 4.

U Uredu predsjednice odrzao se Dan otvorenih vrata pod nazivom Hrvatski - moj jezik Dan otvorenih vrata Grabar-Kitarović: U jeziku se zrcali povijest cijele države

-Niti u jednom trenutku naši istražitelji neće prestati tražiti dokaz kako bi se rasvijetlila ne samo sudbina ovih 12 redarstvenika nego i svaki ratni zločin, rekao je Božinović.

Okupljenima se obratio i predsjednik Udruge specijalne policije Stevo Culej koji je rekao kako niti 28 godina od ovoga ratnoga zločina krivci nisu odgovarali ali i kako je istina duboka voda. S obzirom da, kako je rekao, postoji niz nejasnoća predložio je organiziranje okrugloga stola na kojem bi sudjelovali svi koji nešto znaju o ratnom zločinu u Borovu selu ili su na bilo koji način bili uključeni.

Video: Obilježena 28. obljetnica stradanja 12 redarstvenika u Borovu Selu

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • Princeza:

    Lijepa i domoljubna nasa Crolinda. Ima novi mandat u inat komunistima i antikristima. 👑🇭🇷

  • volina:

    Pa počnite više, nemojte gurati pod tepih.

  • prajdali100:

    Predsjednice nije na vama da plačete.Pokrenite se, nađite gadove u " našem" pravosuđu koji opstruiraju i koji neće da rade posao za koji su dobro plaćeni.