Breaking
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Za zlostavljanje u Manjači 6 godina zatvora

Kroz logor Manjaču prošlo je između 3000 i 5000 zarobljenika koji su držani u nehumanim uvjetima te su zlostavljani. U logoru su zarobljeni bili i bošnjački civili
02. svibnja 2019. u 21:18 17 komentara 5555 prikaza
Dane Lukajić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dane Lukajić, bivši kapetan Prve klase vojske Republike Srpske i vođa tima za prikupljanje obavještajnih podataka, na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora zbog zlostavljanja ratnih zarobljenika, pripadnika HV-a i HOS-a.

Kolinda Grabar Kitarović u Vukovaru EMOTIVNI POSJET Predsjednica nije mogla suzdržati suze na vukovarskom Vodotornju

Prema optužnici, Lukajić je od lipnja do srpnja 1992. kao obavještajni časnik u logoru ratnih zarobljenika Manjača bio zadužen za ispitivanje zarobljenih pripadnika HV-a i HOS-a.

Osobno ih zlostavljao

Pri ispitivanju neke od zarobljenika osobno je zlostavljao, i to tako da ih je tukao pištoljem ili im čekićem udarao po prstima. Druge zarobljenike zlostavljali su njegovi podređeni, a neki su zarobljenici, osim što su premlaćivani, bili i seksualno zlostavljani. Lukajić, koji se na objavi presude nije pojavio, odnosno nije želio da ga dovedu iz Remetinca u kojem je od uhićenja u lipnju 2018., u obrani je nijekao krivnju. No sud mu nije vjerovao, a obrazlažući presudu, Dražen Kevrić, predsjednik sudskog vijeća, kazao je da je presuda utemeljena na iskazima svjedoka te dokumentaciji.

– Iz niza pročitanih dokumenta proizlazi da je optuženi bio vođa operativnog tima zadužen za ispitivanje zarobljenika. Njegove tvrdnje da nije imao ingerencije nad Vojnom policijom ne poklapaju se s izvedenim dokazima jer, kada ispitivač nije bio zadovoljan odgovorima, izlazio je iz prostorije, a u prostoriju je ulazila Vojna policija koja je tukla zatvorenika. Vojna policija mogla je upotrijebiti silu po zapovijedi ispitivača, a Lukajić je bio ispitivač – kazao je sudac Kevrić.

policija Izručen ratni zločinac U odori četnika Milorad Barać je ubio civile u Gospiću i dobio 15 godina zatvora

Obrazlažući visinu izrečene kazne, sudac je objasnio i da Lukajić nije bio optužen niti mu je suđeno zbog organizacije logora i života u njemu.

– Svi smo bili svjedoci vremena te se sjećamo zarobljenika iz Manjače i nehumanih uvjeta života. No Lukajiću se nije sudilo zbog toga, već zbog individualnih djela koja su se mogla povezati s njim, a svrha svakog kaznenog postupka je individualizacija krivnje – objasnio je sudac Kevrić.

Predloženo 200 svjedoka

I dok je sudac Kevrić obrazlagao presudu Lukajiću, u jednoj od susjednih sudnica održano je pripremno ročište Ratku Andriću, čovjeku koji je optužen da je kao zapovjednik logora Manjača bio odgovoran za zlostavljanje te nehumane uvjete u kojima je živjelo više od 350 zarobljenih pripadnika hrvatske vojske i policije. Na pripremnom ročištu trebalo se odlučiti kada će početi suđenje te koliko će od 200 predloženih svjedoka biti saslušano. Andrić je nedostupan      jer živi u Pančevu pa će mu se suditi u odsutnosti.

VIDEO Domovinski rat – Prvi veliki poraz Ratka Mladića:

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • chemica:

    A jesu ga kaznili...Taman da sličnim ljudskim karikaturama postane idol pa da u idućem balkanskom klanju krenu njegovim stopama. Šta ti je to bolan šest godina, ako će po tebi da imenuju škole i aerodrome.

  • Drmiha:

    Kazne za ratne zločine su uostinu sramotne. Kada sudac nekoga osudi za nekakvo zlodjelo bi trebalo biti i upozorenje budućim prekršiteljima ,ali kada vidimo kakve se kazne dijele nažalost može samo motivirati buduće prekršitelje zakona. U ovome slučaju se radi ... prikaži još! o ratnom zločinu gdje ako je već dokazan normalno bi bilo da se samo raspravlja i vijeća koliko doživotni kazni okrivljenik treba dobiti. A tako je i kod drugi, dali se radilo o vandalima po sportskim terenima ili o kojekakvim nasilnicima koji tuku cure pa do provalnika i dilera drogama. Kazne jednostavno moraju biti puno veće da bi u budućnosti bilo manje zločina.

  • itisa:

    bitno je hrvatskom pravosuđu izreći velike kazne hrvatskim braniteljima a ovim spodobama i krvnicima iznaći nešto što im smanjiva odgovornost kako bi ih oslobodili ili izrekli što je moguće manje kazne. moj narode sjetite se pok. brodarca, merčepa i drugih ... prikaži još! naših heroja što im je hrvatsko pravosuđe napravilo.