Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zabrinut sam za Srbe u RH, kao da smo se vratili u devedesete'

Zašto jedan rat za ponovo uspostavljanje granica, koji je prerastao u veliki zločin etničkog čišćenja, treba biti legitiman?, pita se Pupovac
25. studenoga 2012. u 12:17 68 komentara 101 prikaza
'21.12.2011., Zagreb - Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeca.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL '
Foto: Anto Magzan/Pixsell

– Hrvatska javnost je oduševljena, Srbija šokirana, a mi smo negdje na sredini kao i obično. No, duboko sam zabrinut izgledima za srpsko-hrvatske odnose i položajem srpske zajednice u Hrvatskoj te demokratizacijom političkih vrijednosti – odgovorio je na pitanje o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima Milorad Pupovac u austrijski Der Standardu.

Je li to korak unatrag za pomirenje?, pitali su ga austrijski novinari na što je on odgovorio kako se osjeća kao da smo se vratili u devedesete godine.   

– Presuda nije shvaćena kao sloboda za dvoje generala, već kao oslobađanje od krivice i pobjeda one politike od koje se Hrvatska distancirala od 2000. godine – rekao je Pupovac.

– Nakon objavljivanja presude Gotovini, Markaču i Čermaku postavlja se pitanje tko je onda kriv? Zašto jedan rat za ponovo uspostavljanje granica, koji je prerastao u veliki zločin etničkog čišćenja, treba biti legitiman? Za dvojicu generala je odluka dobra, ali za osjećaj pravde to nije – smatra Pupovac.

Na pitanje ima li nade da hrvatski sudovi doprinesu rasvijetljavanju zločina nad Srbima Pupovac kaže da je malo razloga za optimizam.

>> Pupovac: Oslobađanje generala Srbe podsjeća na zločine iz '95!

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    A sto je bilo sa balvan revolucijom kad ste prekinuli Hrvatsku na pola, o tome ne govori nista. A sto je bilo sa Srbskim tenkovima kad su isli na Hrvatsku i kad je Srbska nejac na izlazu tenkova iz Beograda ... prikaži još! bacala cvijece na te tenkove? A sto je sa tisucama mrtvih i ubijenih u Hrvatskoj. A sto je sa razorenim crkvama, selima i gradovima po Hvatskoj. I to bi mi sad sve morali zaboraviti radi nekakovih dobrih odnosa sa Srbima.

  • zagabria1:

    Pupovče to nije bio rat za granice već rat za oslobođenje međunarodno priznate zemlje od agresora i domaćih odmetnika. Tebi na znanje, a vlada neka razmisli šta će sa ovim

  • zagabria1:

    Nažalost izjava ovog srpskog intelektualca pokauje da su svi oni na svom starom velikosrpskom putu. Ne priznaje Pupovac da je egzodus naređen sa srpske strane, ne priznaje beogradske transkirpte koji to dokazuju, ne priznaje pismenu naredbu Martića o evakuaciji. Ne ... prikaži još! znače mu ti dokazi ništa već se svrstao u velikosrbe koji ne mogu prežaliti propali pokušaj teritorijalnih osvajanja. Sramota za njega kao predstavnika jedne zajednice koja živi u demokratoskoj zemlji. Čini se da će na kraju ipak trebati napraviti poseban status za tu zajednicu ali ne na način koji oni očekuju. Treba ostalim zajednicama omogućiti sva prava kao i dosad, a ovi možda da sami oduče da li žele ovdje živjeti ili im je možda ipak bolje istočnije