Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kućanstva su prenapučena

Zabrinjavaju novi podaci Eurostata za Hrvatsku: 'Ovaj problem gura se pod tepih'

Zagreb: Mario Travnikar pronašao je izgubljene ključeve atomskog skloništa KC Travno
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
21.06.2022.
u 07:45

Stan se smatra prenapučenim ako svako dijete u dobi od 12 do 17 godina te punoljetni članovi kućanstva nemaju svoju sobu

U Hrvatskoj čak 36,2% građana živi u prenapučenim domovima, s nedovoljnim brojem soba za sve osobe u kućanstvu, što je dvostruko više od prosjeka EU u kojem 17,5 % stanovnika živi u prenapučenim kućanstvima. Iako se Hrvatska ubraja u vrh zemalja EU po udjelu stanovnika koji žive u vlastitoj nekretnini, to ne znači i da su te nekretnine zadovoljavajuće.

Ugroženiji veći gradovi

Slabiji standard građana utječe na to da si ne mogu priuštiti stanove pristojne veličine. Primjerice, stan se smatra prenapučenim ako svako dijete u dobi od 12 do 17 godina te punoljetni članovi kućanstva nemaju svoju sobu.

Profesor socijalne politike Zdenko Babić upozorava: "Problem prenapučenog stanovanja posebice pogađa veće urbane sredine u Hrvatskoj i vjerojatno je jedan od potisnih faktora za iseljavanje mladih iz Hrvatske. No u javnom prostoru, ali i u krugovima odgovornih za ekonomsku i socijalnu politiku, ovaj problem gura se pod tepih i stječe se dojam da se pod utjecajem raznih lobija koji tu imaju svoje interese ovo prevažno pitanje dominantno ostavlja tržištu da ga riješi, a kako ga ono rješava, najbolje znaju mladi i mlade obitelji koje su u potrazi za adekvatnijim stambenim prostorom.... Osim APN-ovih subvencioniranih kredita za mlade do 45 godina, drugih mjera skoro da i nema zadnjih godina u području stambene politike. Druge zemlje tu koriste razne instrumente poticaja poput porezne olakšice i oslobođenja kod kupnje prve nekretnine, posebnog poreznog tretmana nekretnina za dugoročni najam, posebnog poreznog tretmana s višim stopama nekretnina za kratkoročni najam itd."

Podaci Eurostata pokazuju da je najlošije stanje u Rumunjskoj u kojoj u prenapučenim kućanstvima živi 45,1% stanovnika, u Letoniji 42,5%, u Bugarskoj 39,5%, u Poljskoj njih 36,9%, ta onda slijedi Hrvatska, peta s dna ljestvice.

Nekretnine kupuju stranci

– Mi dolazimo u situaciju da državljani drugih država EU investiraju u nekretnine u Hrvatskoj jer im se i zbog nižeg poreznog opterećenja nekretnina ta investicija isplati... Tako raste potražnja koja podiže cijene, a mladim hrvatskim građanima i mladim obiteljima nekretnine u vlastitoj domovini postaju sve manje dostupne i zato ne čudi podatak da mladi Hrvati najkasnije u EU, s čak 32 godine, napuštaju obiteljski dom... Ako se nastavi ovakav izostanak mjera u području stambene politike, teško se može očekivati bilo kakav napredak s obzirom na trenutačne ekonomske tendencije, rastuću inflaciju, očekivani rast kamatnih stopa i vjerojatni pad realnih dohodaka... – zaključuje Babić.

VIDEO Stanovnici Neuma ogorčeni: 'Turisti na plaži koriste šampone, to je katastrofa! Ubijaju nam more'

Komentara 62

TE
Teig1
08:31 21.06.2022.

Radi se o prenatrpanim gradovima a praznim selima. Računalo i kola je puno zanimjivija nego motika i zdrava hrana. Radi se o momentanom stanju društva zadnjih desetljeća. Doći će sljedećih godina povratkom na selo, cijenjenje obitelji i zdravlja do izražaja. Inflacija, energenti kao i stres idu u prilog ovom razvoju!

Avatar Idler
Idler
08:18 21.06.2022.

Znači ak imaš tri sina plus tvoja spavaća je već četverosobni stan. Još barem dnevna i to je nekih 150 kvadrata, prava sitnica 😊

ZO
zoranos
08:37 21.06.2022.

Samo nemojte gledati preporuke i sl. koje dolaze sa zapada! Jučer čitam kako u Švedskoj ako nekome dođete u goste u vrijeme objeda morate pričeti da oni završe - neće vas ponuditi da im se priključite. Zapad je u ogromnoj krizi humanizma i moralnosti i sigurno i oni su zadnji koji nekome mogu nešto savjetovati! Njima je novac jedino mjerilo svega, pa i sreće i ljubavi i društvenog statusa. Čudim se da uopće ljudi tamo i žive zajedno u stanu koliko su se otuđili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije