Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zabranjeno svako javno poticanje diskriminacije LGBT osoba'

"Ovom presudom Vrhovni je sud zacementirao visoki standard zaštite prava LGBT osoba"
26. siječnja 2016. u 11:49 44 komentara 3032 prikaza
gay pride
Foto: (U284700_005.jpg)/Gtres/PIXSELL

Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, Zagreb Pride, Domino i Centar za mirovne studije pozdravljaju presedansku odluku Vrhovnog suda RH po kojoj je zabranjena svaka javna izjava koja za cilj ima poticanje na diskriminaciju.

"Uzimajući u obzir trenutačni kontekst pojačanog diskriminatornog govora javnih osoba, naročito političara, kao i omalovažavanje ljudskih i manjinskih prava, posebno LGBT osoba i pripadnika manjinskih etničkih / nacionalnih skupina, ova presuda predstavlja snažan mehanizam zaštite od diskriminacije svih manjinskih i ugroženih skupna građana u Hrvatskoj. Naime, prema odluci Vrhovnog suda, od 17. lipnja 2015., zbog izjava da u hrvatskoj reprezentaciji gejevi ne bi trebali igrati nogomet, jer gej čovjeka ne može vidjeti kao člana reprezentacije, već samo kao "kao baletana, tekstopisca i novinara", predsjednik GNK Dinama Zdravko Mamić počinio je izravnu diskriminaciju. Ovom presudom sud je Zdravku Mamiću naložio i javnu ispriku koju mora u roku od tri dana skupa s presudom objaviti u dnevnim novinama „Jutarnji list“ te mu zabranio ponavljanje djela, što znači da on u svojim budućim javnim istupima ne smije koristiti govor mržnje prema LGBT osobama", stoji u priopćenju.

"Ovom presudom Vrhovni je sud zacementirao visoki standard zaštite prava LGBT osoba, ali i svih drugih skupina građana, svih manjinskih grupacija u našem društvu, od svakog oblika javnog poticanja na diskriminaciju. S obzirom na to da se radi o presedanu i pionirskoj borbi za društvo bez diskriminacije u našoj zemlji, podnositelji udružne tužbe ovu presudu posvećuju svim borkinjama i borcima za ljudska prava. Koristite je za obranu od svakog poticanja na diskriminaciju! Dodatno, udruge Zagreb Pride, Centar za mirovne studije, LORI  i Queer Zagreb, koje su postupak revizije pred Vrhovnim sudom pokrenule još u studenom 2010., upozoravaju da uz prethodne dvije godine na regularnim sudovima znači da se na ovu presudu čekalo više od pet godina, što je izrazito dugotrajan postupak. Prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, diskriminacijski postupci se vode prema žurnoj proceduri, a pet godina se nikako ne može okvalificirati kao žurna procedura", dodaje se.

U priopćenju se navodi i kronologija slučaja:

"Udružna tužba četiri organizacije civilnog društva predana je Županijskom sudu u Zagrebu 10. prosinca 2010. godine. 24. ožujka 2011. godine donesena je presuda istog suda (sutkinja Jadranka Travaš) kojom se odbija tužbeni zahtjev uz obrazloženje da se radi o 'vrijednosnom sudu' g. Mamića. Žalba organizacija tužiteljica podnesena je protiv ovakve presude 13. travnja 2011. godine te slijedi niz požurnica Vrhovnom sudu da odluči o žalbi, što VSRH i čini 18. travnja 2012. godine odbijenicom. Revizija presude podnesena je istog dana 2012. godine te smo do danas podnijeli više požurnica VS-u, a jučer (25. siječnja 2016. godine) zaprimljena je i presuda kojom se preinačuje presuda VS-a RH od 18. travnja 2012. godine i Županijskog suda u Zagrebu od 24. ožujka 2011. godine te se utvrđuje da je g. Mamić u svojoj izjavi diskriminirao LGBT osobe. Također, navodimo da je 6. svibnja 2015. godine podnesen zahtjev Vrhovnom sudu RH radi zaštite prava na suđenje u razumnom roku (budući da u razumnom roku nije odlučeno o našem zahtjevu za revizijom). 11. lipnja 2015. godine zaprimljeno je rješenje predsjednika Vrhovnog suda RH u kojem se navodi da je zahtjev za suđenje u razumnom roku osnovan, a kojim se rješenjem daje tom sudu rok od šest mjeseci da donese odluku o reviziji te je 28. prosinca 2015. godine podnesen zahtjev za isplatu primjerene naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku (o tom zahtjevu do danas nije riješeno te će on biti odbijen, jer je u međuvremenu odlučeno o reviziji)."

>> Pretučena dvojica LGBT aktivista, organizatori Split pridea

>> 'Žene i LGBT osobe u izbjegličkim logorima izložene su nasilju'

Navijači
ZA DLAKU IZBJEGNUtA trAGEDIJA
Stravična scena: Urušila se tribina s navijačima, nogometaši se hvatali za glavu
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
 • Avatar Abcd....
  Abcd....:

  Haha, diskriminirajuce je bolesniku reci da je bolestan :)

 • Deleted user:

  Nikoga ne treba posebno štititi niti preferirati. U koliko smo situacija mi OBIČNI ljudi napadani i diskriminirani, od govora da smo ustaše i ustašoidni, zaostali konzervativci, neuki kler, stoka sitnog zuba, komunjare i sl. I nitko ne reagira na to ... prikaži još! nego se naša tzv. elita upire kakve će nam pogrdne epitete nadjenuti.

 • cos 01:

  Opće je poznato da je kod te populacija sida kao bolest znatno prisutnija. Zanima kad bih to javno izgovorio bi li to bilo protumaćeno kao poticanje na diskriminaciju ?