Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zabranjeno kupanje na dvije trajno onečićene plaže: Uzrok je izlijevanje septičkih jama?

Radi se plažama Gojača u Kaštel Sućurcu i Baletna škola u Kaštel Kambelovcu na kojima je kakvoća mora ocijenjena ocjenom nezadovoljavajuće
14. kolovoza 2019. u 12:04 3 komentara 682 prikaza
Ilustracija - onečišćenje mora
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Na dvije plaže u okolici Splita zabranjeno je kupanje jer su analizirani uzorci mora s tih plaža prelazili granične vrijednosti za mikrobiološke parametre, odnosno bakterije. U pitanju je zagađenje mora bakterijom Echerichia coli.

Byzantion Byzantion Split: Oko 200 litara goriva iz tankera iscurilo u more usred nevremena

Radi se plažama Gojača u Kaštel Sućurcu i Baletna škola u Kaštel Kambelovcu na kojima je kakvoća mora ocijenjena ocjenom nezadovoljavajuće, a Splitsko-dalmatinska županija na svojim je stranicama objavila da je došlo do trajnog onečišćenja mora.

'U sedmom ciklusu ispitivanja kakvoće mora za kupanje na predmetnim lokacijama, koje je obavljeno 12. kolovoza, uzorkovana je morska voda, a mikrobiološkom analizom utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08) za mikrobiološki pokazatelj Escherichia coli', stoji u upozorenju koje je objavila Splitsko-dalmatinska županija.

Kako piše Tportal, zagađanje mora moglo bi biti posljedica izlijevanja brojnih septičkih jama u more o kojima se u medijima dosta pisalo u posljednje vrijeme.

Gradonačelnik Denis Ivanović najavio je provođenje masovnih kontrola i rigorozne sankcije.

Ovih dana objavljen je i početak izgradnje novog vodovodnog i kanalizacijskog sustava Kaštela-Trogir vrijednosti 1,15 milijardi kuna, od čega 803 milijuna kuna dolazi iz proračuna Europske unije. Time bi se stopa priključenosti na vodovodnu mrežu povećala na 99 posto, a na kanalizacijski sustav sa 45 posto na 97 posto.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • DjD:

    A di je završio Eko kaštelanski zaljev? O tome se godinama pričalo.

  • AnusCroatica:

    Dalmosi ocito neznaju za uzrecicu: ne kenjaj tamo di jedes

  • Ilija_Gregorić:

    Prokleta Europa, sada nam plaćaju i kanalizacije. Kako se usude?