Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKOLICA SPLITA

Zabranjeno kupanje na dvije trajno onečićene plaže: Uzrok je izlijevanje septičkih jama?

Ilustracija - onečišćenje mora
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
14.08.2019.
u 12:04

Radi se plažama Gojača u Kaštel Sućurcu i Baletna škola u Kaštel Kambelovcu na kojima je kakvoća mora ocijenjena ocjenom nezadovoljavajuće

Na dvije plaže u okolici Splita zabranjeno je kupanje jer su analizirani uzorci mora s tih plaža prelazili granične vrijednosti za mikrobiološke parametre, odnosno bakterije. U pitanju je zagađenje mora bakterijom Echerichia coli.

Radi se plažama Gojača u Kaštel Sućurcu i Baletna škola u Kaštel Kambelovcu na kojima je kakvoća mora ocijenjena ocjenom nezadovoljavajuće, a Splitsko-dalmatinska županija na svojim je stranicama objavila da je došlo do trajnog onečišćenja mora.

'U sedmom ciklusu ispitivanja kakvoće mora za kupanje na predmetnim lokacijama, koje je obavljeno 12. kolovoza, uzorkovana je morska voda, a mikrobiološkom analizom utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08) za mikrobiološki pokazatelj Escherichia coli', stoji u upozorenju koje je objavila Splitsko-dalmatinska županija.

Kako piše Tportal, zagađanje mora moglo bi biti posljedica izlijevanja brojnih septičkih jama u more o kojima se u medijima dosta pisalo u posljednje vrijeme.

Gradonačelnik Denis Ivanović najavio je provođenje masovnih kontrola i rigorozne sankcije.

Ovih dana objavljen je i početak izgradnje novog vodovodnog i kanalizacijskog sustava Kaštela-Trogir vrijednosti 1,15 milijardi kuna, od čega 803 milijuna kuna dolazi iz proračuna Europske unije. Time bi se stopa priključenosti na vodovodnu mrežu povećala na 99 posto, a na kanalizacijski sustav sa 45 posto na 97 posto.

Ključne riječi

Komentara 3

AN
AnusCroatica
16:42 14.08.2019.

Dalmosi ocito neznaju za uzrecicu: ne kenjaj tamo di jedes

IG
Ilija_Gregorić
12:48 14.08.2019.

Prokleta Europa, sada nam plaćaju i kanalizacije. Kako se usude?

DJ
DjD
17:51 15.08.2019.

A di je završio Eko kaštelanski zaljev? O tome se godinama pričalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije